krap bij kas geld verdienen

Krap bij kas? Dit is wat je nu kunt doen om erdoorheen te komen

by Mariska

Iedereen heeft wel eens zo’n maand waarin alles tegelijk lijkt te komen, en voordat je het weet, zit je krap bij kas. Het voelt alsof je portemonnee een lekke band heeft, en dat kan stressvol zijn. Maar no worries, het is echt geen reden om direct in paniek te raken. Met een paar slimme stappen kom je deze periode door. Check hieronder mijn tips!

Tip: Wil je duurzaam én passieve inkomsten bronnen opzetten zodat je in de toekomst nooit meer krap bij kas? Bekijk dan eens Become Financially Free membership , want met de code MARISKA50 krijg je 50% korting op je eerste maandbetaling óf eerste jaarbetaling.

Krap bij kas? Dit kun je doen om eruit te komen

1. Krijg inzicht in je geldzaken als je krap bij kas zit

Oké, de eerste stap is een beetje saai, maar wel belangrijk: overzicht creëren. Ja, het kan confronterend zijn, maar als je niet weet waar je geld naartoe gaat, is het lastig om iets te veranderen. Pak pen en papier (of je telefoon, of whatever werkt voor jou) en schrijf op wat je inkomsten zijn en wat je precies uitgeeft. Denk ook aan die kleine uitgaven die je misschien vergeet, zoals dat streaming abonnement of die koffie onderweg.

Pro tip: Er zijn budget-apps die het een stuk makkelijker maken, maar een simpel lijstje in je notities werkt ook prima. Het gaat erom dat je een helder beeld krijgt van wat er binnenkomt en wat eruit gaat.

2. Prioriteiten stellen: wat moet écht nu betaald worden?

Als je eenmaal weet waar je geld naartoe gaat, is het tijd om te beslissen wat het belangrijkste is. Sommige rekeningen kunnen echt niet wachten (huur, energiekosten, zorgverzekering), terwijl andere uitgaven, zoals die nieuwe trui of etentjes buiten de deur, misschien wel even kunnen wachten.

Als het betalen van alles tegelijk niet lukt, neem dan contact op met de bedrijven waar je een rekening van hebt. Vaak kun je samen een betalingsregeling treffen. Geloof me, ze willen echt helpen als je laat weten dat je even in de knoop zit. Het kan je net wat meer ademruimte geven.

3. Besparen op de kleine dingen als je krap bij kas zit

Wist je dat de kleine uitgaven vaak het grootste verschil maken? Het lijkt misschien onschuldig om elke ochtend een cappuccino te halen of je lunch te kopen, maar als je dit elke dag doet, gaat dat best hard. Een snelle check van al die ‘kleine’ uitgaven kan je ogen openen.

Tip: Probeer een week niets extra’s uit te geven. Dus: zelf je lunch meenemen, koffie thuis drinken en geen onnodige aankopen doen. Het geld dat je bespaart, kun je gebruiken om iets belangrijks te betalen.

4. Extra geld verdienen? Het kan makkelijker dan je denkt

Heb je spullen in huis die je niet meer gebruikt? Verkoop ze! Er zijn genoeg platforms zoals Vinted en Marktplaats waar je snel wat extra cash kunt verdienen met kleding, gadgets of spullen die je toch niet meer gebruikt.

Daarnaast kun je ook overwegen om wat freelance werk te doen als je krap bij kas zit. Ben je goed met tekstschrijven, social media of fotografie? Kleine klusjes kunnen vaak snel wat opleveren. Of vraag eens rond of iemand in je omgeving een klusje voor je heeft.

Tip: bekijk eens of je online digitale producten kunt verkopen met behulp van dit e-book!

5. Blijf positief en zoek steun

Het is heel makkelijk om je te laten meeslepen door stress als je weinig geld hebt, maar onthoud dat dit tijdelijk is. Blijf positief! En als je er even doorheen zit, praat er dan over met vrienden of familie. Iedereen heeft wel eens van die maanden waarin alles tegenzit, en je hoeft het echt niet alleen op te lossen.

Soms helpt het gewoon om je verhaal even te delen met iemand die begrijpt hoe je je voelt. Je zult merken dat de mensen om je heen je steunen en misschien zelfs met een paar slimme tips komen waar je zelf nog niet aan had gedacht.

6. Hulp vragen is geen schande

Denk je dat het allemaal een beetje te veel wordt en zie je door de bomen het bos niet meer? Schroom dan niet om hulp te vragen. Er zijn genoeg instanties en mensen die jou kunnen helpen om je financiën weer op de rails te krijgen. Of je nu naar een budgetcoach gaat, een financieel adviseur inschakelt, of even langs de gemeente gaat voor advies over toeslagen – er is altijd hulp beschikbaar.

7. Blik vooruit en bouw aan de toekomst

Wanneer je deze krappe periode achter de rug hebt, is het tijd om vooruit te kijken. Je hebt hier nu vast van geleerd, dus hoe voorkom je dat het weer gebeurt? Misschien kun je een spaarpotje opbouwen voor noodgevallen of je uitgavenpatroon een beetje bijschaven. Zelfs kleine aanpassingen kunnen je in de toekomst veel stress besparen.

Als je eenmaal wat rust hebt, kun je bijvoorbeeld een automatische spaarregeling instellen, zodat er elke maand een beetje geld naar je spaarrekening gaat. Het hoeft niet veel te zijn, maar iets is altijd beter dan niets!

Jij komt hier wel doorheen!

Het is rot om krap bij kas te zitten, maar je komt er wel doorheen. Met een beetje planning, wat creativiteit en een positieve mindset kom je al een heel eind. Geef jezelf de tijd om alles op een rijtje te zetten en onthoud: iedereen maakt dit wel eens mee. Blijf rustig, focus op de oplossingen en voor je het weet, heb je weer grip op je financiën. Je bent sterker dan je denkt!

*deze blogpost kan affiliate links bevatten

You may also like