September stamppot – stamppot ijsbergsla met spekjes, makkelijk te maken!

by Mariska

Is het cliché als ik zeg dat de tijd vliegt? Een beetje hè? Maar ik meen het wel. Het is alweer september dames en heren. Dat betekent dat de herfst weer voor de deur staat en dat is het seizoen om lekkere Hollandse kost te eten, zoals deze stamppot ijsbergsla met spekjes. Hutspot , stamppot boerenkool en zuurkoolstamppot kennen we allemaal wel ondertussen dus vandaag deel ik een iets minder bekend stamppot recept met je. Dit recept is mijn favoriete stamppot recept, frisse stamppot ijsbergsla met spekjes.

stamppot ijsbergsla met spekjes

Frisse stamppot ijsbergsla met spekjes

Ik ben een enorme liefhebber van de Nederlandse keuken. De Nederlandse keuken doet me denken aan vroeger. Aan de tijd dat ik nog thuis woonde en aan de tijd dat ik bij mijn opa en oma logeerde. Mijn oma kon de meest lekkere stamppot met stoofvlees maken en mijn moeder is een ster in het maken van rode kool met hachee. Ik heb de kneepjes van de Nederlandse keuken afgekeken bij m’n familie en kook met regelmaat aardappeltjes, groenten en vlees maar eet ook graag stamppot.

Mijn all-time favoriete stamppot is stamppot ijsbergsla met spekjes. Dat is eigenlijk een variant op stamppot rauwe andijvie maar dan frisser. De ijsbergsla maakt de stamppot uitermate geschikt voor de (na)zomer en herfst. De sla blijft lekker knapperig en maakt de stamppot een stuk minder zwaar op de maag.

Je hebt nodig voor 2 tot 3 personen stamppot ijsbergsla met spekjes

 • 500 gram kruimelige aardappelen
 • halve krop ijsbergsla
 • 150 gram gerookte spekreepjes
 • een handje geraspte jonge(belegen) kaas
 • een snufje peper (naar smaak)
 • scheutje azijn
stamppot ijsbergsla met spekjes

Zo maak je de stamppot ijsbergsla met spekjes

 • Stap 1: Schil 500 gram kruimelige aardappelen en spoel ze schoon. Doe ze in een pan met voldoende water en een snufje zout en breng aan de kook. Als het water kookt moeten de aardappelen nog ongeveer 20 minuten koken.
 • Stap 2: Snijdt terwijl de aardappelen koken een halve krop ijsbergsla in dunne reepjes. Doe de sla na snijden in een vergiet en was onder koud water. Laat na wassen de sla uitlekken of gebruik een slacentrifuge.
 • Stap 3: Bak de spekblokjes in een koekenpan totdat ze gaar zijn. Ik geef zelf de voorkeur aan ‘zachte’ spekjes maar je kunt ze ook krokant bakken als je dat lekker vindt. Dit is trouwens ook de tijd om ook je vlees (worst) te bakken als je dat bij de stamppot wil eten.
 • Stap 4: Controleer of je aardappels gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als je gemakkelijk in de aardappel kunt prikken zijn je aardappelen gaar. Indien de aardappelen gaar zijn giet je ze af en stamp je de aardappelen me de aardappelstamper.
 • Stap 5: Nu is het alleen een kwestie van alle ingrediënten mengen. Voeg de sla, gebakken spekblokjes, een handje geraspte kaas, een snufje peper en een scheutje azijn bij de gestampte aardappelen en roer het geheel tot een mooie gladde stamppot.

Variatietips

Mijn stamppot ijsbergsla met spekjes eet ik het liefst met een stukje (rook)worst en een kuiltje jus. Ik zal jullie verklappen dat ik mijn jus gewoon maak met een zakje juspoeder en dat smaakt me prima. Ik eet overigens ook graag zilveruitjes bij m’n stamppot maar mijn man gruwelt daar van. Oh… en mocht je nou vegetarisch eten? Geen probleem! Er zijn heerlijke vleesvervangers voor spekreepjes verkrijgbaar.

Lees ook:
Bananenbrood
Lunchrecept: Salade gerookte kip
Appel-Pecan Muffins
Mini Monchou’s met Bastogne

stamppot ijsbergsla 2

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?