Op jezelf wonen de voor- en nadelen

by Mariska

Als verzoek kreeg ik van een lezer te schrijven over de voor- en nadelen van op jezelf wonen. Sinds ongeveer 2008 woon ik op mezelf (en daarna met mijn broertje en zusje), dus ik kan redelijk wat informatie geven over op jezelf wonen en de voor- en nadelen die ik heb ervaren. Het is zeker heel fijn en leuk, maar er zijn zeker dingen waar je goed rekening mee moet houden zonder in de problemen te komen. Is het beter om te sparen of kun je goed uit met dingen die je al hebt? Waar moet je aan denken? En in de problemen komen is natuurlijk het laatste wat je wilt! Lees mee als je benieuwd bent naar mijn ervaring met op jezelf wonen.

?c=27013&m=1986589&a=224567&r=&t=html

Op jezelf wonen – de voordelen

Een van de voordelen vind ik is dat je zelf kan bepalen wat je doet en hoe je je huis of appartement inricht. Als je met zijn tweeën gaat wonen doe je dit natuurlijk in samenspraak (lijkt mij :) ). Dat is echt heel leuk en kijk bijvoorbeeld op Pinterest voor wooninspiratie, want dat kun je daar in overvloed vinden. Je bepaalt zelf of je spullen opruimt of je spullen laat slingeren. Je bepaalt zelf wanneer en hoe laat je eet, wanneer je de was doet en welke tv programma’s je kijkt. Eigenlijk bepaal je dus alles zelf en dat is echt heel fijn en kan zorgen voor veel rust. Mij geeft het veel rust tenminste. Ik heb dan nog wel mijn kat en dat is wel iets waar je rekening mee moet houden. Je kunt zo’n dier natuurlijk niet dagen alleen laten en je zult hem of haar wel aandacht moeten geven. Logisch eigenlijk, maar ik zeg het maar even bij ;)

Op jezelf wonen – de nadelen

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn wat je krijgt. Als je thuis woont dan hoef je waarschijnlijk niets of misschien een klein bedrag aan je ouders te betalen. Vaak gaat dit om kostgeld. Daar is helemaal niets mis mee en op zich logisch als je gewoon werkt om je ouders tegemoet te komen in de kosten. Op jezelf wonen brengt wel even wat meer kosten met zich mee. Waar moet je rekening mee houden?

– je betaalt alle boodschappen zelf
– buiten je telefoonrekening en zorgverzekering krijg je ook gemeentelijke belastingen bijvoorbeeld
– je huur/hypotheek is veel meer dan ‘alleen’ kostgeld
– je moet ineens zelf wasmiddel kopen en andere dure dingen

Dit is een kleine greep, maar wel de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe dan ook krijg je te maken met gemeentelijke belastingen. Voor het riool, afval en ook water. Van de gemeente krijg je meestal rond februari een rekening van een paar honderd euro. In mijn geval was dat rond de €500,00. Echt een heel hoog bedrag wat je waarschijnlijk niet in één keer kunt betalen, maar wel gewoon een regeling over kunt treffen.

Extra tips!

Als extra tips wil ik ook nog wat meegeven. Koop bijvoorbeeld wasmiddel als het in de aanbieding is en koop wc papier, schoonmaakmiddel en schoonmaakspullen bij Action. Dat is vaak veel goedkoper dan in de supermarkt. Niet altijd, maar vaak wel. Eerst kocht ik vaak alleen Robijn wasmiddel omdat het zo lekker ruikt, maar het gewone huismerk wasmiddel van de supermarkt voldoet ook prima. Dit ruik je ook en je was ruikt evengoed fris. Of wacht op een goede aanbieding. Zo kocht ik laatst bij Trekpleister een enorme fles Robijn voor maar €6,00! Koop niet de A-merken, maar kijk wat verder naar het huismerk van de winkel. Dit is vaak toch redelijk wat goedkoper en zo bespaar je geld. Wat je ook moet overwegen is of je een inboedelverzekering neemt bijvoorbeeld. Dat kost maar een paar euro per maand, maar je bent wel voor veel ‘ongelukjes’ gedekt waardoor je het van je verzekering vergoedt krijgt. Wat je precies vergoedt krijgt staat in de voorwaarden van de verzekeraar.

Dit is wel even in het kort gezegd wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn van op jezelf wonen, denk ik. Mocht je verder nog een vraag hebben stel die dan in de reacties, dan beantwoord ik hem daar.

Lees ook:
Zwitsal geurbuiltjes
Gedragen kleding? Niet weggooien, maar doe dit!
Zó kom je NIET in de schulden
15 dingen die ik nog nooit heb gedaan en wel of niet wil doen

*deze blogpost kan affiliate links bevatten

You may also like