Zó kom je NIET in de schulden

schulden voorkomen

Eerder schreef ik eens hoe je uit de schulden komt als je daar middenin zit. Helaas gebeurt het best wel vaak dat mensen schulden hebben en het heel moeilijk hebben om daar uit te komen. Eigenlijk niet iets om je voor te schamen, omdat we vast allemaal wel eens hebben dat we niet in één keer een hoge rekening kunnen betalen bijvoorbeeld. Het is natuurlijk wel zo dat je het niet op moet laten lopen waardoor je heel erg in de problemen komt. Maar hoe kom je niet in de schulden? Hoe kan je schulden voorkomen? Het komt steeds vaker voor zowel bij jongeren als wat ouderen mensen en geef graag wat tips hoe je schulden kunt voorkomen.

Foto: Shutterstock door Worranan Junhom

Geen schulden – betaal je rekeningen op tijd

Het is toch wel noodzaak dat je je rekeningen op tijd betaalt als je geen problemen wilt krijgen. Mocht je een paar dagen speling nodig hebben omdat je bijvoorbeeld je salaris nog niet hebt, dan kun je best even bellen naar het bedrijf en dat uitleggen. Je bent vast niet de enige. Daarnaast krijg je vaak ook nog een (kosteloze) herinnering een aantal dagen na de vervaldatum van de nota. Nu wil ik niet zeggen dat je daar altijd op moet wachten, maar mocht je echt krap zitten dan is dat een mogelijkheid. Als je daarna natuurlijk maar wel direct betaalt. Anders kunnen de kosten hoog oplopen en dat is echt zonde van je geld.

Sparen

Geld sparen is ook een hele goede optie. Dit hoeven geen honderden euro’s per maand te zijn, maar je kunt wel beetje bij beetje een bedrag apart zetten. Zelf ben ik altijd al klant geweest bij de Rabobank en heb daar 2 extra spaarrekeningen geopend. Een waar je je geld 30 dagen vastzet en een waar je het 90 dagen vastzet. Ik heb ingesteld dat er een bepaald bedrag elke maand/week daar naartoe over wordt gemaakt zodat ik toch mijn geld spaar. Dit is een bedrag dat ik kan missen, omdat je dus niet gelijk bij dat geld kunt komen als je het nodig hebt. Je moet je dus wel beseffen dat als je die spaarrekening wilt aanbreken je dus 30 of 90 dagen moet wachten op het geld. Voordeel is wel dat je niet snel naar dat geld kan grijpen als je bijvoorbeeld een avondje uit wilt en het gewoon vast staat. Een andere bank heeft vast ook een soortgelijke optie. Op Geld.nl kun je ook de spaarrente vergelijken bij verschillende aanbieders dus dat is even aan te raden!

Geld lenen en op afbetaling

Geld lenen is geen goede zet als je in de schulden zit of wil schulden voorkomen. Vaak wordt er een percentage rente gerekend waardoor je eigenlijk dus veel meer gaat betalen dat dat je daadwerkelijk hebt geleend. En je leent sneller geld dan dat je denkt. Als jij iets op afbetaling koopt bij bedrijven als Wehkamp, H&M, Otto of iets achteraf wil betalen bij bol.com of ergens anders Afterpay gebruikt, kan het ook oplopen. Je schaft veel sneller iets aan met de gedachten dat je het later wel betaalt. Maar als jij dit 3 keer achter elkaar doet met producten van €50,00 per stuk dan moet je toch binnen een paar weken ineens €150,00 betalen aan die betreffende partijen. Je hebt op het moment van aanschaf vaak niet zo’n idee maar belangrijk om er bij na te denken. Zorg ervoor dat als je iets wilt kopen het direct kunt betalen. Dan is het geld direct van je rekening af en krijg je niet achteraf nog een rekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *