5 ongeschreven regels die van je worden verwacht in het leven

by Mariska

Laats was ik eens aan het denken wat voor ongeschreven regels we allemaal hebben in het leven. Situaties die niet echt beschreven zijn als ‘moeten’, maar die eigenlijk wel van je worden verwacht. Natuurlijk heeft iedereen de keuze hoe zijn of haar leven wordt ingedeeld, maar soms ligt het ook wel een beetje uit welk gezin je komt en wat de achtergrond daarvan is. Niet heel gek, we hebben immers niet allemaal een heel fijn thuis gehad (vroeger). Als ik alleen over mezelf spreek dan heb ik het zeker niet gemakkelijk gehad met de thuisbasis mijn hele leven. Ik denk dat daarin ook wel bepaald wordt hoe jouw leven en de ongeschreven regels eruitzien. Ben erg benieuwd naar jullie mening hierover. Dit zijn de ongeschreven regels die ik nu zo kan bedenken!

?c=27013&m=1986589&a=224567&r=&t=html

Foto: Shutterstock

Ongeschreven regels

Rijbewijs op je 18e

Het lijkt wel dat het altijd van je wordt verwacht dat je je rijbewijs direct als je 18 wordt gaat halen. Dat zou natuurlijk enorm handig zijn en kan ook wel, maar het is niet zomaar wat. Het kan zijn dat je ouders het betalen of dat je er zelf goed voor hebt gespaard. Zelf heb ik mijn rijbewijs ‘pas’ op mijn 21e gehaald, puur omdat mijn ouders het niet konden betalen en ik er zelf voor moest werken. Helemaal niet erg en zo leer je keuzes maken. Uit mijn omgeving heb ik wel eens reacties gekregen dat het een soort van vreemd was dat ik mijn rijbewijs pas op mijn 21e had gehaald. Mijn zusje is bijvoorbeeld nu 28 en is er nu mee bezig. Ik vind dat helemaal niet raar!

Koophuis in plaats van huren

Een huis kopen is tegenwoordig niet zo makkelijk. Alleen kopen is al bijna helemaal niet mogelijk, tenzij je goed gespaard hebt en redelijk wat eigen geld kunt inleggen. Ik snap ook wel dat je dan iets opbouwt, maar als je alleen bent is het dus vrijwel onmogelijk om een huis te kopen. Zelf vind ik huren prima. Je krijgt huurtoeslag (als jouw salaris onder een bepaald bedrag is), als er iets defect is als bijvoorbeeld de ketel dan wordt dat vervangen en als je plotseling werkloos wordt zit je niet met je handen in het haar door de hypotheek die je niet kunt ophoesten. Maar waarom huren vaak wordt gezien als ‘minder’ vind ik raar. In mijn omgeving gebeurt dit namelijk wel vaak.

Trouwen als je in de 20 bent

Ook lijkt het tegenwoordig een soort van verwachting dat je je heel vroeg maar gaat nestelen. Je moet eigenlijk begin 20 al een vaste relatie hebben, het liefst voor je 25e een kind hebben en voor je 30 getrouwd zijn. Zelf zie ik dit niet zo. Soms zijn er gewoon dingen die je belangrijker vindt dan je eigen settelen. Dan kijk ik weer naar mezelf. Ik ben 31 jaar op dit moment en voel het nog niet zo om mij helemaal vast te settelen. Er is nog zoveel in het leven! Toch is het wel een soort van verwachting wat er bij mensen in zit. Ergens vind ik het misschien wel een beetje een ouderwetse gedachten gang. Natuurlijk is het heel leuk als je dit graag wilt en je krijgt het voor elkaar :) niks op aan te merken!

Fulltime werken

Als je werkt wordt er ook altijd maar direct verwacht dat je fulltime werkt. Dit om een soort carrière op te bouwen. Snap ik, heb ik zelf ook lang genoeg gedaan, maar toch besloot ik vorig jaar om parttime te gaan werken, 32 uur. Als je fulltime werkt heb je natuurlijk recht op meer vrije dagen in een jaar, je verdient meer waardoor je weer mogelijkheden hebt. Af en toe vraag ik me weleens af waar toch die werkdruk en druk van presteren vandaan komt. Het is niet gek om niet fulltime te werken en een dag voor jezelf te hebben. Of nog minder te werken. Af en toe word je weleens raar aangekeken als je zegt dat je niet fulltime werkt. In Nederland hebben we nu eenmaal een haast, spoed en snel mentaliteit en dat vind ik jammer. Ik geloof ook dat als je teveel hooi op je vork neemt qua werk, het zeker meespeelt als je een burn-out krijgt of overspannen raakt.

Goed en lang studeren

Ook is het vaak een soort van eis dat je een goede studie volgt ‘want je wilt toch niet achter de kassa eindigen?’. Ik snap dat het meewerkt als je gespecialiseerd bent in een bepaald onderwerp, maar wat is er mis mee met achter de kassa werken? Misschien vind je het wel heel leuk om bij de Mac Donalds te werken, of fulltime aan je blog te werken of gewoon in de bediening van een restaurant. Af en toe word ik wel een beetje moe van het feit dat er over sommige baantjes zo denigrerend gedaan wordt. Wat is er toch mis mee als je iets doet wat je leuk vindt? En daarbij is geld verdienen ook niet slecht. Ik snap ook écht niet als mensen op zoek zijn naar werk en zeggen dat ze niets kunnen vinden. Als je wilt werken is er altijd werk, waar dan ook. 5 dagen in de week om 5 uur uit bed om de ochtendkrant rond te brengen (inclusief de herfst), post rondbrengen in de winter met temperaturen onder nul, bollen pellen en Mac Donalds. I did it, puur omdat ik geld wilde verdienen omdat ik op mezelf woonde. Soms heb je geen keuze.

Lees ook:
Wat zou ik doen met een miljoen?
Wanneer je niet volledig op je ouders kunt bouwen
Minder werken? Hier liep ik tegenaan
6 tips om van je telefoonverslaving af te komen

Wat vind jij écht ongeschreven regels van het leven?
*deze blogpost kan affiliate links bevatten

You may also like