6 tips om van je telefoonverslaving af te komen

by Mariska

Iedereen is tegenwoordig maar bezig met zijn telefoon dus een telefoonverslaving is makkelijk te ontwikkelen. Ik denk dat veel personen dit ook hebben, nu we alles zo met de smartphones kunnen doen. Het is als het ware ook gewoon een kleine laptop. We checken onze mail, reageren snel op Whatsapp berichten en houden al onze social media accounts bij. Je kunt zelfs zien waar je vrienden zich tegenwoordig bevinden. Een telefoonverslaving heb je zo ontwikkeld. Was het nog maar vroeger, met die gouden oude Nokia 3310 bijvoorbeeld, die dagen meeging en waar het glas niet van brak als je hem liet vallen. Psst..  Nu is de Nokia 3310 weer uitgebracht, opnieuw, inclusief snake en kost maar €60! Mocht je een telefoonverslaving hebben, dan geef ik je wat tips om er van af te komen. En nee, dit is geen gesponsord artikel :) op deze manier ben ik toch beetje bij beetje van mijn telefoonverslaving afgekomen. Hoewel ik nog steeds van mijn Samsung Galaxy S7 Edge hou..

Foto: Shutterstock

Zet je internet uit – telefoonverslaving

Wat mij zo nu en dan enorm helpt is om gewoon mijn internet uit te zetten. Je kunt inderdaad ook je telefoon uitzetten, maar dit kan ik niet. Ik ben namelijk de eerste contactpersoon voor als er iets is met mijn vader, dus ik moet telefonisch bereikbaar blijven. En buiten dat vind ik het gewoon fijn dat ik wel gebeld kan worden als er iets aan de hand is. Als je je internet uitzet krijg je natuurlijk geen meldingen binnen en geloof me, dat is soms echt heel erg rustgevend. Je data én wifi uitzetten dus!

Zet je geluid van notificaties uit

Zelf heb ik het geluid van notificaties altijd uitstaan en ook mijn beltoon. Ik vind het eigenlijk zelfs bloed irritant als er mensen in mijn omgeving al die geluiden wel aan hebben staan. Vreselijk! En dan met name in het openbaar vervoer. Soms word je echt gek van dat gepiep. Nu heb ik al een tijdje een auto en ga ik niet meer met het openbaar vervoer, maar toen ik daar dagelijks wel mee ging was het irritant. Ook mijn broertje heeft altijd die irritante geluiden aan. Als je ze uitzet hoef je dus niet gelijk naar je telefoon te rennen om te kijken wat er gebeurt.

Ga andere dingen doen om van je telefoonverslaving af te komen

Wat mij ook enorm heeft geholpen is om je telefoon gewoon ergens neer te leggen en andere dingen te gaan doen. Voorheen nam ik hem zelfs mee de douche in. Waarom eigenlijk? Je staat te douchen, hebt het geluid al uit en ga je er echt zonder af te drogen onder vandaan om een bericht te lezen? Nope. Totaal geen toegevoegde waarde dus. Laat hem gewoon ergens op je bed, de bank of de eettafel liggen en ga weer eens kijken als je klaar bent met alles. Zo zit je ook niet de hele tijd met je gedachten bij die stomme telefoon.

Download apps voor inzicht, krijg inzicht in je telefoonverslaving

Je hebt verschillende apps voor zowel iPhone als Android en ik heb een Android telefoon. Daarvan heb ik de app Quality Time gedownload die je inzicht geeft per dag. Hij laat zien hoe vaak je je telefoon ontgrendeld hebt, op welke apps je het meeste hebt gekeken en de totaaltijd. Nu zie ik wel elke dag een beetje hoe en wat ik heb gedaan, maar ik pin me er niet al teveel op vast. Wel leuk dat je zo je inzicht een beetje kunt zien en waarschijnlijk schrik je de eerste paar keren wel ;)

Je leven hangt er niet van af

Hangt je leven echt af van je mobiele telefoon? Ik vind van niet. Als je ‘ja!’ antwoordt dan heb je dus een telefoonverslaving. Al die nutteloze dingen die je eigenlijk leest zorgen alleen maar voor prikkels die totaal overbodig zijn. Al een tijdje geleden ben ik gestopt met dagelijks iets op Facebook te zetten (privé) en die tijdlijn maar door te scrollen. Wat boeit het mij wat iemand heeft gegeven of een ‘goedemorgen’ die erop staat? Helemaal niks. Sommige mensen gebruiken het ook echt als een soort dagboek. Er staan natuurlijk ook wel leuk dingen om maar meestal is het precies niks. Het geeft je een hele hoop rust als je niet constant alles op Twitter, Facebook en Instagram leest en ziet. Probeer het maar eens! Facebook gebruik ik merendeels voor mijn blog trouwens.

95000 selfies

En we willen allemaal zo perfect mogelijk voor de dag komen op dat social media, ook Snapchat. Ook dat hoort bij een telefoonverslaving. In mijn omgeving zie ik zo vaak mensen die dan ‘even op de foto’ met je willen voor de gezelligheid om die vervolgens op social media te posten. Helemaal niet erg. Maar als je vervolgens tig keer zo’n foto overnieuw moet doen omdat een vind dat ze er zelf niet goed of leuk op staan, kun je wéér. Niet overdreven; ik heb wel eens gezien dat mensen een selfie maken, helemaal inzoomen of het oké is en zo niet dan hup nog een paar keer. Hoezo!? Net of je in het echte leven altijd perfect bent. Ik ga mezelf ook niet opdoffen voor een YouTube video als ik in het echte leven ook alleen maar m’n wenkbrauwen doe, wat mascara en soms een klein beetje foundation.

Lees ook:
Geld besparen op je mobiele telefonie, 3tips!
RUMAG quotes in boekjes SEX, EX & FRIENDS
Hoe bewerk ik mijn Instagram foto’s?
Discussies op internet, zinloos en kinderachtig + voorbeeld

Heb jij een telefoonverslaving?

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?