alcoholverslaving

Alcoholverslaving: niet zo zwaar, maar toch serieus

by Mariska

Ah, het genot van een borrelavond! Wie houdt er niet van een gezellig glas wijn na een lange dag of een lekker koud biertje? Maar wat als die ene borrel verandert in meer borrels, en die gezellige wijntjes een noodzaak worden, zoals een alcoholverslaving? Lees met me mee in de wereld van alcoholverslaving , op een lichte en luchtige manier. Ik wil het namelijk niet te zwaar maken, maar het is wel belangrijk de oorzaken en oplossingen te kennen.

Wat is alcoholverslaving eigenlijk?

Denk aan je favoriete serie op Netflix. Je hebt zoiets van: “Nog één aflevering!” en voor je het weet, heb je het hele seizoen gekeken. Alcoholverslaving is een beetje zo, maar dan met drank. Het gaat niet zozeer om ‘genieten’, maar om dat knagende gevoel dat je meer en meer moet drinken, zelfs als je weet dat je eigenlijk zou moeten stoppen.

De tekenen aan de wand: symptomen van alcoholverslaving

Meer voor hetzelfde

Herinner je die eerste keer dat je rode wijn probeerde? Één glas was genoeg. Nu? Misschien heb je er drie nodig voor datzelfde warme, wazige gevoel.

Rillen zonder drank

De katers zijn erger, of misschien voel je je nerveus als je een dagje droog staat.

Stoppen? Moeilijk!

Het is als een zak chips; je kunt gewoon niet stoppen na één. Andere dingen zijn ook minder leuk om te doen. Want waarom zou je bijvoorbeeld naar de bioscoop gaan als je thuis kunt borrelen?

Hoe komt het zover? Oorzaken van alcoholverslaving

Nou, het is niet omdat je die nieuwe hippe gin hebt ontdekt. Soms is het genetisch, soms zijn het de stressvolle banen en levenssituaties. Misschien is het die groep vrienden waarbij borrelen de norm is. Het is complex en vaak een mix van factoren. Helaas zit alcoholisme bij ons in de familie en heb ik meerdere familieleden die alcoholverslaafd zijn (geweest).

Wat het met je kan doen: gevolgen van alcoholverslaving

Afgezien van de katers, kun je eindigen met gezondheidsproblemen. Die stralende huid? Kan dof worden. Je energieke zelf? Misschien niet zo energiek meer. En dan zijn er nog de rekeningen van de bar en mogelijke spanningen met geliefden. De uitspraak ‘drank maakt meer kapot dan je lief is’ is er ook niet zomaar.

Licht aan het einde van de tunnel: hulp bij alcoholverslaving

  1. Eerlijk zijn tegen jezelf: Het is okay om te zeggen: “Misschien heb ik een probleem.”
  2. Een helpende hand: Er zijn geweldige professionals die je kunnen helpen.
  3. Positief gezelschap: Vrienden die thee drinken zijn ook cool, echt waar! En als je niet van thee houdt, zijn er natuurlijk nog tal van andere lekkere drankjes waar je van kan gaan genieten.

Alcohol kan leuk zijn, maar zoals bij alles, is het belangrijk om je grenzen te kennen. Proost op het vinden van balans en een gezond, gelukkig leven! Mocht het toch zover komen dan is het natuurlijk altijd een goed idee om hulp bij alcoholisme te zoeken. Een alcohol probleem oplossen kan absoluut! Kun je herstellen van alcoholisme? Absoluut!

*deze blogpost kan affiliate links bevatten

You may also like