Uniek: Netflix I’m a stalker, het kijken waard?

by Mariska

Onlangs verscheen Netflix I’m a stalker online gekomen en die ben ik momenteel aan het kijken. Een van de laatste afleveringen. Ik hou het meest van documentaires en dit is er een die ik graag wilde zien. Stalking hoort naar mijn idee onder kopje crime en dat interesseert mij altijd. Op een of andere manier ben ik geïnteresseerd in alles wat met crime te maken heeft. Zo luister ik bijvoorbeeld ook Nederlandse True Crime podcasts die ik je kan aanraden, mocht je uiteraard ook van dit onderwerp houden. I’m a stalker op Netflix is echt tof om te zien, vind ik. Ik ga je er alles over vertellen en wat ik er (tot nu toe) van vind.

Veroordeelde stalkers en slachtoffers vertellen in deze documentaireserie aangrijpende verhalen over intimidatie, misbruik en andere misdaden.

Netflix I’m a Stalker

I’m a stalker is in 2022 uitgekomen en bestaat uit 8 afleveringen van ongeveer 45 minuten per aflevering. In elke aflevering hoor je het verhaal van het slachtoffer, soms anoniem en onherkenbaar en soms wel bij naam en toenaam. Dat heeft te maken met de veiligheid van het slachtoffer en zijn of haar familie. Logisch.

Ook zie je in elke aflevering de dader vanuit de gevangenis (behalve in één aflevering) en hij of zij vertelt zijn versie van het verhaal. Dat is heel interessant om te zien, dat de dader en het slachtoffer het op sommige punten heel anders zien. Daarnaast is het interessante informatie die je krijgt van de advocaten van het slachtoffer, advocaat van de dader of van een ander persoon die werkzaam is bij de overheid.

Wat ik er zo boeiend aan vind is dat je beide verhalen hoort, dus van het slachtoffer en de dader. Dat één van de daders letterlijk zegt dat hij het geen stalking vindt. Want volgens hem is stalking iemand alleen in de gaten houden en meer niet. Of een vrouw, die wel op vrije voeten is, die de ex van haar partner de stuipen op het lijf jaagt. Voor haar was het een grap om een beetje angst te zaaien, maar voor het slachtoffer waren het vreselijke tijden en voelde ze zich erg bedreigd en onveilig.

Het kijken waard?

Ja, Netflix I’m a stalker is absoluut het kijken waard, vind ik. Zeker als je geïnteresseerd bent in dit soort series en docu’s. Sowieso vind ik het heel interessant dat je de verhalen van beide kanten hoort, ook al is één verhaal uit de gevangenis. En dat de dader en het slachtoffer dingen toch anders beleven en soms geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. De daders die honderden berichten sturen, honderden keren bellen naar de slachtoffers én gewoon hun contactverbod schenden. Dat is natuurlijk gewoon stalking, maar één van de daders zegt gewoon “Ik wilde mijn excuses aanbieden, dat is toch geen stalking?”. Heel bizar.

Wat mij bij sommige daders opviel is dat zij toch een bepaalde psychische achterstand hebben of zelf uitleggen dat ze bijvoorbeeld nooit door iemand geaccepteerd zijn in het verleden. Vaak speelt dat ook een rol in de daden die zij uiteindelijk plegen. Het is eigenlijk sneu en bizar tegelijk als ik het zo mag omschrijven. Dat ze eigenlijk door hun verleden geen idee hebben dat ze echt hele foute dingen aan het doen zijn.

Hopelijk komt Neflix met meer van dit soort waargebeurde docu’s waar zowel de dader als het slachtoffer(s) aan het woord komen. Niet altijd leuk voor de nabestaanden, maar wel ongelooflijk interessant voor mensen die er graag naar kijken. Heb je de Texas Killing Fields al gekeken?

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?