Hoe bewaar je je wijn het best?

four wine bottles on ice bucket

Wijn. Ben je er dol op, dan zal het je misschien niet zo vaak gebeuren, maar het kan natuurlijk zo zijn dat een fles tóch niet in één keer helemaal leeg gaat. Kun je hem dan nog bewaren en zo ja, hoe lang dan? En hoe? En hoe zit het met wijnflessen die nog niet open zijn, zijn die onbeperkt houdbaar, of hebben die ook zo hun limiet?

Lees ook: NIEUW: het succesvolle wijnconcept Vinobox lanceert alcoholvrije variant

Ze zijn gemaakt om op te drinken

hoe bewaar je je wijn het best
Photo by Olenka Sergienko on Pexels.com

Koop je een goede wijn, en denk je deze netjes weg te leggen om hem nóg beter te laten worden? Dat hoef je in de meeste gevallen echt niet te doen. Voor vrijwel alle wijnen die je kunt kopen geldt dat zij verkocht worden op het moment waarop ze eigenlijk op hun best zijn. Klaar om meteen op te gaan drinken, en ervan te genieten.

Natuurlijk kun je een gesloten fles wijn wel een tijdje bewaren, zeker als je in één keer meerdere flessen cadeau krijgt kan het geen kwaad om ze niet allemaal direct op te drinken. Hoe lang je een gesloten fles kunt bewaren hangt af van het soort wijn dat erin zit. Stelregel daarbij is dat een wijn langer houdbaar wordt naarmate deze donkerder of krachtiger is. Een frisse witte wijn bewaren, dat kun je een jaar of twee doen. Gaat het om een vollere, houtgerijpte variant, dan kan dat oplopen tot vier jaar. Hele lichte, fruitige rode wijnen kun je een jaar of twee bewaren, terwijl de meer krachtige soorten tot wel zes jaar goed blijven. Dessertwijnen of port kun je zelfs tot wel tien jaar bewaren. Het kan dus, maar het hoeft niet. De smaak, die is op het moment dat je de wijn koopt prima, en zal in de jaren erna ook niet veel veranderen.

Wat doe je met flessen die open zijn?

Waar je flessen die nog gesloten zijn een paar jaar kunt bewaren, zit dat met wijnflessen die eenmaal geopend zijn natuurlijk wel anders. Deze zijn doorgaans maar een paar dagen te bewaren.

Rode wijn bewaren of witte wijn bewaren, daar zit als de fles eenmaal geopend is nauwelijks een verschil in. Beide kun je 3 tot 5 dagen bewaren, waarbij een stevige witte wijn het soms ook 7 dagen kan redden. Let daarbij wel op dat je de wijnen, als de fles eenmaal open is, altijd in de koelkast moet bewaren. Ook de rode dus, terwijl je die in gesloten vorm natuurlijk doorgaans op kamertemperatuur bewaart. Op deze manier blijven zij net wat langer goed. Vergeet niet de rode wijn weer op kamertemperatuur te brengen voor je hem op gaat drinken.

Volg:
Avatar for Mariska
Mariska

Leuk dat je het artikel hebt gelezen! Ik ben catmom van Snowy, Vriendje en Billy en bloggen is het leukste om te doen. Daarnaast ben ik tekstschrijver, content creator en virtual assistent.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook