MRI-scan van je enkel

Alles over een MRI-scan van je enkel

by Mariska

Als je regelmatig sport, is de kans groot dat je ooit een keer last krijgt van je enkel. Dit gewricht krijgt tijdens het bewegen namelijk veel te verduren. Helaas is het lastig om je enkelblessures te vinden en te diagnosticeren. Een arts gebruikt daarom vaak een MRI-scan. Je komt dan met je been in een MRI-scanner te liggen dat beelden maakt van je pijnlijke gewricht. Een MRI-scan is desondanks heel anders dan het maken van röntgenfoto’s, er is namelijk geen straling nodig voor een MRI. In plaats daarvan worden beelden met radiofrequente golven gemaakt. Wil je meer weten over een MRI-scan van je enkel? Lees snel verder!

?c=27013&m=1986589&a=224567&r=&t=html

Hoe helpt een MRI-scan?

We noemden net al dat MRI geen röntgenstraling gebruikt om foto’s te maken. In plaats daarvan worden gedetailleerde beelden van je enkel geproduceerd met een erg sterk magnetisch veld en radiofrequente golven. Dit zorgt ervoor dat een MRI-scan enkel volledig pijnvrij en veilig is. Het is dan ook logisch dat zo’n scan artsen helpt om bepaalde aandoeningen te diagnosticeren. Zo worden ook veel neurologische en orthopedische ziekten geëvalueerd met MRI-scans.

Als je een MRI-scan van je enkel laat maken, kan het letsel beoordeeld worden. Een arts kijkt hiervoor naar de hoogwaardige beelden die gemaakt zijn van je kraakbeen, ligamenten en pezen. Geen enkele andere beeldvormingstest toont deze delen van je enkel. Tevens kunnen ook botletsels en stressfracturen gevonden worden met behulp van een MRI-scan van je enkel.

Hoe werkt een MRI-scan?

mri-scan van je enkel
Photo by Accuray on Unsplash

Blijkt uit je DNA-onderzoek dat je gevoelig bent voor enkelblessures? Een MRI-scan van je gewricht laten maken is dan zeker een goed idee. Uiteraard wil je dan wel weten hoe dit onderzoek precies werkt. Wees niet bang, want een MRI-scan van je enkel is een fluitje van een cent. Dit onderzoek duurt meestal nog niet eens een half uur en is bovendien erg eenvoudig. Je hoeft jezelf bijvoorbeeld niet voor te bereiden, al mag je geen metalen voorwerpen dragen als je in de scanner geplaatst wordt.

Hiervoor kom je eerst op een tafel te liggen. Het is belangrijk dat je tijdens de MRI-scan stil blijft liggen. Je krijgt een koptelefoon op voordat het onderzoek begint, dit komt doordat de MRI-scanner nogal veel kabaal maakt. De radiodiagnostische laborant kan hierdoor alsnog met je communiceren tijdens de scan, al kun je ondertussen ook nog naar muziek luisteren via de hoofdtelefoon.

*deze blogpost kan affiliate links bevatten

You may also like