brown home printed rug beside door

Wat te doen om je huis zo veilig mogelijk te maken

by Mariska

Wat te doen om je huis zo veilig mogelijk te maken

?c=27013&m=1986589&a=224567&r=&t=html

Iedereen wil zich thuis zo veilig mogelijk voelen. Gelukkig kun je met een paar simpele maatregelen de kans op problemen in huis flink verkleinen. Van brand en lekkage tot inbraak: met deze 4 tips blijf je dit najaar lekker veilig wonen .

Lees ook: Herfstgeur in huis, met geurkaarsen en geurstokjes

Tip 1: Upgrade je beveiliging

Zorgeloos wonen begint bij meer veiligheid in en om huis. Nu het aantal inbraken toeneemt, is het slim om de beveiliging van je huis eens goed na te lopen. Controleer alle deuren en ramen, ook op eventuele bovenverdiepingen. Doet het hang- en sluitwerk het nog goed en heeft het een keurmerk? Laat oude sloten vervangen en plaats een anti-inbraakstrip en brievenbusbeveiliging op je voordeur. Vergeet ook de sloten op wc-raampjes, erkers en lichtkoepels niet te checken: deze zijn extra inbraakgevoelig.

Bonustip: installeer een slim alarm als het in je budget past. Dit draadloze alarmsysteem waakt 24/7 over je woning en kun je makkelijk bedienen met een app op je smartphone.

Tip 2: Onderhoud je cv-installatie

Goed cv-onderhoud zorgt er niet alleen voor dat het altijd lekker warm is in huis: het voorkomt ook dat je cv-ketel gaat lekken en dat je vochtproblemen krijgt. Of erger, dat er brand uitbreekt of giftig gas (koolmonoxide) uit de installatie ontsnapt. Laat je cv-installatie daarom op tijd checken door een cv-specialist of een gespecialiseerde loodgieter. De meeste open cv-ketels hebben elk jaar onderhoud nodig. Gesloten ketels moeten meestal om de 2 jaar gecontroleerd worden.

Tip 3: Veeg de schoorsteen

Telkens als je stookt blijven er onverbrande deeltjes achter in de schoorsteen. Na een tijdje vormen deze deeltjes een hardnekkige roetaanslag die je zelf erg moeilijk weg krijgt. Toch is het belangrijk om deze te laten verwijderen. De aanslag kan namelijk heel makkelijk in de brand vliegen, met als gevolg: rook, brand of koolmonoxidevergiftiging in huis. Dus heb je een open haard, houtkachel of pelletkachel? Laat de schoorsteen dan minstens één keer per jaar vegen door een schoorsteenveger of een schoorsteenvegersbedrijf. Zo kun je ook komende maanden weer onbezorgd bij het haardvuur zitten. Noodzakelijk voor een veilig huis!

Tip 4: Reinig de dakgoot

De bladeren dwarrelen weer van de bomen. Dat zorgt ervoor dat je dakgoten binnen no-time vol zitten met oude bladeren, mos, takjes en ander vuil. Tijd om de goten vrij te maken dus! Zorg dat je op tijd de bladeren uit de goten (en je bladvanger) schept. November of december zijn hier mooie maanden voor. Als je er te lang mee wacht, dan kunnen de dakgoten verstopt raken. Het regenwater kan dan niet meer goed afgevoerd worden, waardoor je in en om het huis last kunt gaan krijgen van allerlei vochtproblemen, zoals schimmel, houtrot en lekkage. Ga je liever niet zelf het dak op? Schakel dan een plaatselijk loodgietersbedrijf in.

*deze blogpost kan affiliate links bevatten

You may also like