Gepubliceerd: 17 februari 2022 | Laatste update: 21 november 2022
Nederlanders kopen de laatste jaren steeds meer online. Niet gek dat het aantal webshops alsmaar is toegenomen. Wil je hier een graantje van meepikken? Dan ben je zelf mogelijk een webwinkel gestart. Als je dit op de juiste manier aanpakt, kun je er een leuk geldbedrag aan overhouden. Misschien kun je er zelfs wel van rondkomen. Wie een eigen webshop heeft, moet er alleen wel zorgen dat hij goed verzekerd is. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij zich moeten verzekeren. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk 4 verzekeringen op een rijtje die je nodig hebt als je een webshop begonnen bent.
1. Aansprakelijkheidsverzekering
Wie een eigen webshop heeft, doet er goed aan een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering biedt namelijk uitkomst als jouw product(en) schade aanrichten bij een klant. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er sprake is van een defect. De klant kan vervolgens besluiten om de schade op jou te verhalen. Ben je hier niet voor verzekerd? Dan moet je de kosten uit eigen zak betalen. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is dit niet het geval. De kosten van een schadeclaim worden in dat geval gedekt door jouw verzekeraar.
2. Rechtsbijstandverzekering
Als webshopeigenaar kun je een geschil met een klant krijgen. Zo is er mogelijk discussie over de garantie van een product dat iemand bij jou gekocht heeft. Wanneer jullie er onderling niet uitkomen, kan er een juridisch conflict ontstaan. Een rechtsbijstandverzekering afsluiten is daarom ook aan te raden als je een webshop begonnen bent. Hiermee ben je namelijk verzekerd van juridische hulp bij een conflict. Het heeft overigens geen zin om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten als een conflict al gaande is. Er is namelijk sprake van wachttijd, waardoor je de eerste maanden na het afsluiten van de verzekering nog geen recht hebt op juridische hulp. Er zijn overigens uitzonderingen, waardoor rechtsbijstand zonder wachttijd tot de mogelijkheden behoort.
3. Voorraadverzekering
Wanneer je een eigen webshop hebt, wil je bestellingen ongetwijfeld zo snel mogelijk afleveren. Daarom heb je zeer waarschijnlijk een voorraad. De producten die je op voorraad hebt, kunnen beschadigd raken door bijvoorbeeld water, brand of diefstal. In dat geval moet je de producten vervangen. Als het om veel spullen gaat, kan dit je flink wat geld kosten. Een voorraadverzekering biedt in dat geval uitkomst. Je draait dan niet zelf op voor de kosten als jouw voorraad beschadigd raakt of gestolen wordt, maar je kunt bij jouw verzekeraar aankloppen.
4. Inventarisverzekering
Om jouw webshop te kunnen runnen, heb je niet alleen een voorraad nodig. De kans is groot dat je ook bedrijfsmiddelen hebt aangeschaft, zoals een laptop en meubilair. Dit noemen we ook wel inventaris. Net als de voorraad kan jouw inventaris ook beschadigen door bijvoorbeeld water of brand. Daarom is een inventarisverzekering geen overbodige luxe als je een eigen webshop hebt. Je hoeft de kosten voor het herstellen van de schade in dat geval niet uit eigen zak te betalen.