Niet tevreden over je zorgverzekering? Dit kun je eraan doen

health insurance scrabble tiles on planner

Hoe tevreden ben jij over je zorgverzekering? Of je blij bent met je verzekeraar hangt vaak van verschillende factoren af. Word je goed te woord gestaan bij vragen of klachten? Is de vergoeding voldoende om vrijwel al jouw medische kosten te dekken? Hoe verloopt de communicatie, en worden eventuele declaraties snel op je rekening bijgeschreven? Zit dit allemaal wel goed, dan heb je je misschien nog nooit verdiept in een eventuele overstap naar een andere verzekeraar. Ben je echter niet zo tevreden, dan zijn er een paar dingen die je moet weten voor je je verzekering opzegt en overstapt naar een andere verzekeraar, zoals de Menzis zorgverzekering.

Lees ook: Zorgkiezer.nl, dé reden voor mij om de zorgverzekering aan te passen

Het kan maar één keer per jaar

niet tevreden zorgverzekering

Een zorgverzekering sluit je altijd af voor een heel kalenderjaar. Daarnaast kan hij alleen ingaan bij ingang van dat jaar, dus op 1 januari. Besluit je op 1 februari dat je niet meer tevreden bent en dat je wilt overstappen, dan zal je dus toch het lopende kalenderjaar nog als het ware uit moeten zitten bij de verzekeraar waar je op dat moment een contract mee hebt. Om die reden is het goed om ieder jaar zo in november of december eens even goed te kijken naar hoe tevreden je nog bent over je verzekering. Dat is namelijk het moment waarop je er iets aan kunt doen, en de overstap kan maken naar een andere.

Wil je van zorgverzekering overstappen ? Dan gaat dat eigenlijk heel eenvoudig. Doorgaans hoef je je alleen aan te melden bij een andere verzekeraar. Deze kan vervolgens het hele proces voor je afhandelen, inclusief het opzeggen van je lopende verzekering. Daar heb je dus vaak verder geen omkijken naar.

Wanneer is overstappen een goed idee?

Heb je een vervelende ervaring met je zorgverzekeraar, is de communicatie slecht of moet je vaak lang wachten op je vergoedingen? Dan is dat een goede reden om over te stappen. Maar ook als je merkt dat de dekking niet meer aansluit bij wat jij nodig hebt, is overstappen vaak een goed idee. Een zorgverzekering heeft een verplicht deel, de basisverzekering, die voor iedereen gelijk is. Wel kunnen de kosten per verzekeraar iets verschillen. Daarnaast hebben veel mensen aanvullende verzekeringen afgesloten, om bijvoorbeeld ook fysiotherapie en de tandarts vergoed te krijgen. Tussen deze aanvullende verzekeringen en hun dekkingen zitten wel vaak grote verschillen. Heb je het gevoel dat je vergoeding te laag is, of dat je juist zwaarder verzekerd bent dan je eigenlijk nodig hebt, dan kan eens om je heen kijken en de overstap naar een andere verzekering overwegen zeker een slim idee zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *