koffiepads

Koffiepads: niet meer weg te denken

by Mariska

Nadat we al zolang we het ons konden herinneren op precies dezelfde manier koffie zetten en dronken, was het nogal een cultuurshock toen tegen het eind van de vorige eeuw opeens een nieuwe manier beschikbaar kwam: de koffiepads. Inmiddels zijn de koffiepads (en natuurlijk ook koffiebonen ) niet meer weg te denken uit ons leven, al is niet iedereen er in het openbaar even enthousiast over. Wat wel zeker is: het heeft de manier waarop we naar koffie kijken blijvend veranderd.

Lees ook: Geschiedenis van koffie

Wat de pot schaft

Het grootste deel van de mensen die nu dertig jaar of ouder zijn, is opgegroeid met de traditionele manier van koffiezetten. Een filter, gevuld met gemalen koffie, wordt geplaatst in een koffiezetapparaat. Hier loopt vervolgens heet water doorheen, waarna de koffie die daardoor ontstaat wordt opgevangen in een grote pot, die heel efficiënt op een ingebouwd warmhoudplaatje staat. Zo simpel, zo gemakkelijk en toch zo doeltreffend.

Het grote voordeel van deze manier van koffiezetten, was toch wel de geur die erbij vrijkwam. Het proces nam aardig wat tijd in beslag, genoeg tijd voor de koffie om zijn geur door het hele huis te verspreiden. Zodra de machine werd aangezet in de keuken begon dit proces, en tegen de tijd dat de koffie klaar was hoefde je daar niemand die thuis was over in te lichten.

Nadelen had het natuurlijk ook. Veel variatie in de manier van zetten was niet mogelijk. Woonden er binnen een huis mensen die van een sterk kopje hielden, maar ook mensen die liever wat slappere koffie dronken, dan was het eeuwig zoeken naar een compromis. En ook op verjaardagen en zelfs op het werk was het lange tijd ‘drinken wat de pot schaft’. Bovendien was het ook niet altijd even handig dat het zetten zo lang duurde.

Het kan ook anders!

koffiepads
Photo by Pavel Danilyuk on Pexels.com

Toen de koffiepads op de markt kwamen, bleek koffiezetten opeens ook anders te kunnen. De Senseo machine zorgde ervoor dat we per persoon, per kopje koffie konden gaan zetten. Klaar in een handomdraai, en altijd vers. Dat hadden we nog niet eerder gezien!

Natuurlijk, critici vonden het geen ‘echte’ koffie, en klaagden dat het niet te drinken was. Toch is de Senseo inmiddels, tientallen jaren later, zo ingeburgerd en nog steeds populair, dat we wel kunnen stellen dat lang niet iedereen het daarmee eens is. Bovendien veranderde de introductie de manier waarop we naar koffie keken.

Van een drankje dat je dronk uit een grote pot, meestal in gezelschap, werd het een drankje dat naar je individuele smaak te zetten viel. Snel, en wanneer je maar wilde. Dat zorgde ervoor dat we ook interesse kregen in andere manieren waarop dat zou kunnen, en we steeds meer overstapten naar andere nieuwe machines, die weer andere technieken gebruikten om individuele kopjes koffie te zetten.

*deze blogpost kan affiliate links bevatten

You may also like