Geschiedenis van koffie

koffie

Hoe koffie is ontstaan, weet niemand precies. Wel gaan er vele verhalen rond over hoe het mogelijk ontdekt zou zijn. Een van de verhalen is dat een jonge geitenhoeder uit Ethiopië zijn geiten koffiebessen voerde. Hij merkte dat de dieren hier veel energie van kregen en is het toen zelf gaan ontwikkelen tot koffie.

Een ander verhaal is dat monniken de smaak van de koffiebessen erg smerig vonden en het uit teleurstelling en woede in het vuur gooide. De bonen kregen hierdoor een heerlijke geur en de smaak werd er ook veel beter van. Zo zijn de monniken hier een drankje van gaan maken.

Koffie in Nederland

Hoewel we niet zeker weten welke van deze verhalen juist is, weten we wel dat koffie gedronken wordt sinds de 11e eeuw. En vandaag de dag wordt het nog steeds ontzettend vaak gedronken! Echter kwam dit heerlijke drankje pas rond de 17e eeuw naar Europa en dus Nederland. Toen het eenmaal ons land binnen was werd de markt hierin veel groter. Er werden koffiehuizen geopend en het werd een grote inkomstenbron van de Nederlandse (en andere Europese landen) economie.

In de loop der jaren is het produceren van koffie aanzienlijk veranderd. Toen het net geïntroduceerd werd in ons land, was het drankje alleen voor de rijksten. Tegenwoordig is dat helemaal niet meer het geval. Destijds werden de koffiebonen nog zeer zorgvuldig gebrand en werd nog niks machinaal gedaan, terwijl we tegenwoordig een grote hoeveelheid koffie kunnen produceren in fabrieken.

Koffie in alle soorten en maten

Wat ook een groot verschil is tussen toen en nu, is dat koffie nu in alle soorten en maten verkrijgbaar is. Koffie van koffiebonen, filterkoffie, koffiecups, oploskoffie en ga zo maar door. Door de jarenlange kennis van koffie verbeterd de kwaliteit telkens weer. Overigens zit er natuurlijk wel een groot verschil tussen koffiebonen en oploskoffie.

Hoe zet je de allerbeste koffie?

Tegenwoordig is het vanzelfsprekend dat we onze eigen koffie zetten en heeft ook bijna iedereen wel een koffiemachine in huis. Maar hoe zet je nou eigenlijk de allerbeste koffie? En waar moet je precies op letten bij het zetten van koffie?

Zorg er in eerste instantie voor dat je de juiste koffiebonen in huis hebt. Let er daarbij goed op dat je niet de allergoedkoopste koffie aanschaft, omdat deze soms harde koffieboontjes bevat waardoor jouw koffiemolen beschadigd of defect raakt. Daarnaast moet je erop letten welke soort koffiebonen je koopt. Dit is natuurlijk heel erg persoonlijk.

Drink je de hele dag door koffie? Dan is het verstandig om voor cafeïnevrije koffiebonen te kiezen zodat je geen nadelige effecten van cafeïne zult ervaren. Of hou je van hele sterke koffie? Dan is een mix tussen Arabica en Robusta bonen misschien wel iets voor jou. Misschien hou je helemaal niet van sterke koffie en zoek je een mildere smaak, dan kun je het beste kiezen voor 100% Arabica bonen. Zodra je precies weet welke smaak bij jou past kun je beginnen om de perfecte koffie te zetten!

Gebruik een goede koffiemolen om je koffiebonen te malen

Je hebt natuurlijk ook een koffiemolen nodig om de heerlijke bonen in te malen. Dus het is verstandig om af te wegen of je bereid bent om hier wat geld aan te besteden. Duurdere koffiemolens hebben vaak meerdere functies waardoor je nog preciezer kunt beslissen hoe jouw koffie eruit gaat zien en gaat smaken.

Wil je bijvoorbeeld een handmatige koffiemolen, of blijf je ’s ochtends liever iets langer liggen en koop je een elektrische? Koop je een koffiemolen met maalschijven of messen? Een molen met messen is over het algemeen goedkoper in de aanschaf, maar zorgt wel voor een mindere smaak. Dit komt omdat de bonen niet in gelijke stukken worden gehakt, waardoor er veel aroma en smaak verloren gaat.

Een molen met schijven daarentegen zorgt ervoor dat de bonen wel gelijk worden gemaald en dit wordt dan ook een stuk zorgvuldiger gedaan. Daarnaast kun je dan ook kiezen voor een molen waarbij je de maalgraad zelf kunt aanpassen. Hoe fijner de koffie gemalen wordt, hoe sterker deze zal smaken. Dan hangt het dus niet alleen af van de bonen die je koopt, maar ook hoe je deze besluit te malen.

Het kost je misschien een beetje tijd om erachter te komen hoe je de perfecte koffie zet, maar dan heb je ook zeker wat! Als je de bovenstaande stappen zorgvuldig doorloopt en hierin weloverwogen keuzes maakt heb je uiteindelijk jouw perfecte kopje koffie zo gezet! En het allermooiste daaraan is, dat je het gewoon lekker zelf thuis kunt maken!

Lees ook:
Drinkfontein voor katten, mijn kat drinkt meer water!
Mijn favoriete thee (o.a. Celestial sleepytime & Kruidvat)
Ouderenfonds vrijwilliger: ik heb me aangemeld!

Volg:
Avatar for Mariska
Mariska

Leuk dat je het artikel hebt gelezen! Ik ben catmom van Snowy, Vriendje en Billy en bloggen is het leukste om te doen. Daarnaast ben ik tekstschrijver, content creator en virtual assistent.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook