3 tips om je vijver het hele jaar door mooi te houden

by Mariska
tips om je vijver mooi te houden

Een vijver is een absolute luxe en een ware eyecatcher in de tuin. Helaas ziet niet elke vijver er even mooi uit. Soms lijkt het wel heel lastig om deze op de juiste manier te onderhouden. Hoe zorg je er toch voor dat de vijver het hele jaar door kraakhelder en gezond blijft? Zelfs op de warmste dagen van het jaar? Met de juiste producten, kennis en ervaring kom je al een heel eind. Maar waar te beginnen? In dit artikel delen we drie eenvoudige tips waarmee jij jouw vijver op de juiste manier kunt onderhouden. Zo blijft hij langer mooi, is het een lust voor het oog en weet je zeker dat je vissen het goed zullen doen. 

1. Installeer een vijverpomp en/of filter 

Ga op zoek naar een kwalitatieve vijverpomp en/of filter. Deze kun je vinden bij gespecialiseerde zaken zoals https://bunx.nl/ . Laat je goed informeren over wat je nodig hebt. Dit is namelijk geheel afhankelijk van de grootte van de vijver en hoe deze precies wordt gebruikt. Een vijverpomp helpt de circulatie in de vijver op gang te houden. Wat je niet wilt, is dat het water volledig stil komt te staan. Zeker op warme dagen kan de vijver dan een broedplaats worden voor bacteriën. Welke pomp je nodig hebt, is afhankelijk van hoeveel vissen er in de vijver zwemmen en hoeveel zon er dagelijks op de vijver staat. Een medewerker van een speciaalzaak kan je hier meer over vertellen. Koop je een pomp bij een webshop? Neem dan ook gerust contact met ze op. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt in jouw situatie. Vergeet niet dat elke vijver anders is. 

2. Houd algengroei goed in de gaten 

Algengroei is nooit helemaal te voorkomen, maar het is wel belangrijk om de groei goed in de gaten te houden. Je wilt niet dat algen straks je gehele vijver overnemen. Laat ze dus zeker niet hun gang gaan en begin direct met het gebruik van algenbestrijdingsmiddelen zodra je de eerste algen opmerkt. Deze middelen kunnen bovendien ook preventief aan het water worden toegevoegd. Zo wordt de kans op algengroei stukken kleiner.

3. Test regelmatig het water 

Veel mensen maken de fout om pas maatregelen te treffen zodra duidelijk is dat de waterkwaliteit niet goed is. Meestal zie je dit echter pas als de waardes heel slecht zijn. Het is dan ook beter om dit voor te blijven. Om direct stappen te ondernemen bij de eerste indicaties dat er iets fout gaat. Dit doe je door wekelijks of maandelijks testjes uit te voeren met het water. Controleer bijvoorbeeld de pH-waarde. Als de vijver nog niet zo lang geleden is aangelegd, is het slim om dit vanaf het voorjaar al om de twee weken te doen. Zo kun je direct stappen ondernemen indien dit nodig is. 

You may also like