martha flora dementie

5 belangrijkste tips voor het omgaan met beginnende dementie bij je naaste

by Mariska

Heeft een dierbare uit je omgeving de diagnose dementie gekregen? Dan is er de afgelopen tijd waarschijnlijk veel veranderd. Dementie heeft een aanzienlijke impact op het dagelijks leven van zowel je naaste met dementie als op de omgeving. De omgang met je dierbare met dementie gaat vaak gepaard met frustraties en onzekerheid. Wat kan je verwachten en hoe kan je je aanpassen op deze nieuwe situatie?

?c=27013&m=1986589&a=224567&r=&t=html

Omgaan met beginnende dementie

omgaan met beginnende dementie

Door je te verdiepen in wat dementie is, wordt het eenvoudiger voor je om je naaste met dementie te begrijpen. Daarmee maak je een goede eerste stap in de richting in de omgang met hem of haar. Daarom vind je in deze blog 5 handige tips en tricks voor het omgaan met je naaste met beginnende dementie.

1.      Geef emotionele ondersteuning

Je dierbare met dementie kan zich schamen wanneer dagelijkse taken niet zo eenvoudig meer zijn als vroeger of wanneer hij/zij belangrijke gebeurtenissen vergeet. Het is daarom belangrijk om emotionele ondersteuning te geven en je naaste het gevoel van eigenwaarde te geven.

Dit kan je doen door bijvoorbeeld:

  • Je naaste zo veel mogelijk zelf te laten doen.
  • Zo min mogelijk te corrigeren.
  • Geduldig te zijn wanneer je naaste bijvoorbeeld niet goed uit zijn/haar woorden komt.

2.      Kijk naar wat nog wel lukt bij (beginnende) dementie

Dementie is een progressieve ziekte en ontwikkelt zich bij iedere persoon anders. Het kan voor je dierbare met dementie frustrerend zijn om steeds herinnerd te worden aan wat er niet (meer) kan. Het is daarom belangrijk om samen te kijken naar wat er nog wél kan.

Behoud de positiviteit door bijvoorbeeld:

  • Jouw naaste zelf te laten bepalen wat jullie gaan doen. Bijvoorbeeld samen uitwaaien op het strand of samen jeugdfoto’s te bekijken. Zo houd je een positieve houding en geef je ook een boost aan de eigenwaarde van je naaste;
  • Te focussen op jullie tijd samen en probeer los te laten hoe iets hoort;
  • Samen lekker te bewegen. Kijk naar wat je dierbare fijn vindt om te doen. Is een stukje fietsen bijvoorbeeld te intensief? Een rondje wandelen of tuinieren kan ook gezellig zijn.

3.      Maak het simpel

Bij beginnende dementie wordt het steeds lastiger om ingewikkelde handelingen uit te voeren. Ook kan je dierbare met dementie het uitdagender vinden om een bijvoorbeeld een film te volgen en te begrijpen. Het is daarom belangrijk om je naaste op dit vlak te helpen.

Hou het simpel:

  • Maak handelingen in meerdere stappen visueel door bijvoorbeeld pictogrammen te gebruiken.
  • Geef je dierbare tijd om na te denken over de stappen en deze te verwerken.
  • Praat rustig en in korte zinnen.

4.      Creëer houvast

Er kan veel onzekerheid ontstaan bij beginnende dementie. Het bieden van structuur en houvast geeft je naaste met dementie een gevoel van veiligheid en stabiliteit en bevordert het gevoel van zelfstandigheid.

Houvast creëer je door bijvoorbeeld:

  • samen een duidelijke dagindeling met daarin rustmomenten te maken;
  • alle dagelijkse activiteiten samen op te schrijven. Je naaste met dementie kan de activiteiten doorstrepen zodra ze geweest zijn;
  • niet te veel van je naaste met dementie te vragen. Plan bijvoorbeeld niet teveel dagelijkse klussen vlak na elkaar. Kijk naar wat nog wel lukt en neem de tijd.

5.      Stel je dierbare gerust

Beginnende dementie gaat vaak gepaard met onzekerheid en angst. Het dan fijn om je naaste met dementie gerust te stellen, zodat hij of zij zich meer op zijn gemak gaat voelen en minder angst en stress ervaart.

Stel je dierbare gerust door:

  • met aandacht te luisteren en oogcontact te maken;
  • rustig en met een kalmerende stem te praten;
  • afleiding te bieden door samen een activiteit te ondernemen;
  • complimenten te geven aan je naaste met dementie. Dat stimuleert het vertrouwen en eigenwaarde.

Neem de tijd

Wanneer je met dementie in je omgeving te maken krijgt, komt er veel op je af. Gun jezelf de tijd om te wennen aan de situatie. Bij beginnende dementie kan je naaste vaak nog veel zelf en lukt het nog om zelfstandig thuis te wonen. Toch is het fijn om alvast na te denken over wanneer het thuis wonen niet meer lukt en de zorg voor je naaste groter wordt. In het begin is de noodzaak is vaak nog laag en dat geeft rust.

Het is fijn om goed geïnformeerd te worden door professionals die ervaring hebben met dementie. Zo ben je er zeker van dat je dierbare met dementie de juiste zorgt krijgt. Martha Flora biedt deskundige en kwalitatieve dementiezorg aan waar échte aandacht en persoonsgerichtheid centraal staan.

*deze blogpost kan affiliate links bevatten

You may also like