Gepubliceerd: 31 augustus 2017 | Laatste update: 5 december 2023
Na een korte vakantie ben ik weer terug van weggeweest en deel ik weer een recept met je. Vandaag deel ik een recept dat geschikt is als lunch, voorgerecht en met enkele aanpassingen ook geschikt is als hoofdgerecht. Ik heb het natuurlijk over soep. Sinds ik een (dokters)dieet volg experimenteer ik veel meer met voeding en daar is ook dit recept uit ontstaan. Deze wortel courgettesoep staat bij ons thuis met regelmaat op het menu. Wellicht klinkt ’t op het eerste gehoor een beetje vreemd maar, geloof me, deze soep is echt heel erg lekker.
– Artikel en afbeeldingen door Priscilla
Wortel courgettesoep
Deze soep is voortgekomen uit een aantal restjes groenten die ik nog in de koelkast had liggen. Ik maak (en eet) graag soep. Het maken van soep is snel, simpel en het is een prima manier om groenten op te maken. Wortelsoep is een recept dat hier thuis vaker op het menu staat en dit maal combineerde ik het hoofdingrediënt wortel met courgette. Courgette is een heel neutrale groente en kan daarom prima verwerkt worden in een soep met andere groenten zonder dat de smaak van het hoofdingrediënt (in dit geval wortel) verloren gaat. Ik koos ervoor om een vegan variant gegarneerd met koriander voor mijzelf te maken. Mijn man kreeg een vegetarische variant van deze wortel-courgette soep want ik topte de soep van mijn man af met (krokant) gebakken omeletreepjes.
Je hebt nodig voor 2 – 3 personen
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 theelepel kurkuma
- 2 bosuien (alleen de groene delen)
- 200 gram wortelen
- 1/2 courgette
- snufje peper
- 2 groentebouillonblokjes
- 500 ml (warm) water
- vegan (lactosevrije) kookroom
- koriander (optioneel)
Zo maak je wortel courgettesoep
Stap 1 – verwarm een eetlepel kokosolie in een (kook)pan en fruit de fijngesneden groene delen van de bosui aan in de pan. Voeg vervolgens 1 theelepel kurkuma toe en laat kort mee bakken. Door de bosui en kurkuma kort aan te fruiten versterk je de smaken van beide producten.
Stap 2 – Snijd en was in de tussentijd de wortelen en de halve courgette (met schil) in gelijke stukken en voeg deze vervolgens toe aan het ui-kruidenmengsel in de pan. Bak de wortel en courgette kort (ongeveer 2 minuten) op middelhoog vuur en blus het geheel vervolgens af met 500ml (warm) water.
Stap 3 – Verkruimel twee groentebouillonblokjes boven de pan en roer de soep door. Laat ongeveer 15 minuten koken op middelhoog vuur.
Stap 4 – Controleer na 15 minuten of de groenten gaar zijn door er met vork in te prikken. Als de vork gemakkelijk in de wortel prikt zijn je groenten gaar en is de soep klaar om gepureerd te worden. Zet het gasfornuis uit en pureer de soep met een staafmixer tot een mooie, gladde massa. Schenk er een scheut (vegan) kookroom door en garneer de soep met koriander en een snufje peper.
September stamppot – stamppot ijsbergsla met spekjes
Lunchrecept: Salade gerookte kip
Gezonde Courgette Zoete Aardappel Soep
Eet smakelijk!