Een vervroegde overgang, hoe herken ik dit en wat kan ik eraan doen?

Een vervroegde overgang, hoe herken ik dit en wat kan ik eraan doen?

Ik weet nog van vroeger dat mijn oma en moeder het hadden over de overgang. Natuurlijk begreep ik niet direct wat nu de overgang inhield. Ik snapte al helemaal niet dat deze vrouwen onderling er zo over konden klagen. Later kwam ik erachter dat ze het niet alleen over de overgang hadden, maar ook over het feit dat vrouwen in een vervroegde overgang kunnen komen. Hoe herken je dit en wat kan je er aan doen eigenlijk?

Wat zijn de fases van de overgang?

Ik heb de moeite genomen om eens uit te gaan zoeken wat de fases zijn van de overgang. Ik wilde dit voor mezelf weten zodat ik het zou gaan herkennen als de tijd voor mij, als vrouw, was gekomen.

Wist je dat er gemiddeld genomen vrouwen tussen hun 45 en 55 jaar in de overgang komen? ‘De overgang’ is eigenlijk een term voor een veel groter proces en bestaat uit vier fases: de premenopauze, de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze.

De eerste fase van de overgang

De welbekende opvliegers en stemmingswisselingen kunnen in de eerste fase van de overgang al opkomen.

De tweede fase van de overgang

In de perimenopauze, de tweede fase gaan de eierstokken steeds minder minder oestrogeen aanmaken. Daardoor kan je menstruatie onregelmatig gaan worden.

De derde fase van de overgang

De menopauze is de derde fase van de overgang en in deze fase stopt de menstruatie volledig.

De vierde fase van de overgang

Deze laatste fase van de overgang gaat in als je menstruatie een jaar wegblijft. Een vrouw kan dan niet meer zwanger worden.

De vervroegde overgang

In de medische wereld zegt men dat een vrouw in een vervroegde overgang zit als een vrouw op of voor haar 40 jaar niet meer regelmatig menstrueert, terwijl dit daarvoor wel zo was.

Hoe herken je symptomen van een vervroegde overgang?

Natuurlijk vragen wij ons af hoe we de symptomen herkennen van een vervroegde overgang? Deze symptomen zouden weleens met een vervroegde overgang te maken kunnen hebben:

• Last krijgen van opvliegers, dit zijn snelle veranderingen tussen warm en koud.

• Transpireren in je slaap.

• Continue last hebben van vermoeidheid.

• Je vingernagels zijn minder sterk en je hebt last van breekbaar haar.

• Een soort van hoofdpijn, je lichaam, gewrichten en borsten voelen gespannen.

• Je krijgt het idee dat de weegschaal minder lief voor je is: je gewicht neemt wat toe.

• Vroeger kon je als een blok in slaap vallen, nu duurt het even eer je de slaap kan vatten.

• Last but not least: Je krijgt een onregelmatige menstruatie.

Als je jonger bent dan 40 jaar en je menstruatie blijft meer dan vier maanden weg, terwijl je altijd netjes menstrueerde, dan kun je beter naar je huisarts gaan. Waarschijnlijk zal de huisarts gaan checken hoeveel FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) in het bloed zit. FSH is bij vrouwen in de overgang in hoge mate aanwezig. Het kan zijn dat dit bij jou ook zo is, is er waarschijnlijk sprake van een vervroegde overgang. Normaal heeft een vrouw ongeveer een miljoen eicellen, bij iemand in de overgang zijn er dan nog ongeveer 1000 over.

Is een vervroegde overgang tegen te gaan?

Een vroege overgang stoppen is niet mogelijk, dit omdst de overgang hormonaal gestuurd wordt. Er zijn wel aanpassingen die je kan doen om het proces iets te vertragen:

• Neem suiker en zout met mate

• EIiwitten: Vlees, vis en sojaproducten zijn eiwitrijk. Zorg ervoor dat je deze niet al teveel eet, Door veel eiwit te gebruiken kan je lichaam en de Ph waarde zuurder worden.

• Maak je gerechten met kruiden: De belangrijkste kruiden die klachten tegen kunnen gaan zijn zilverkaars, zoethout en engelwortel.

• Eet het liefst veel fyto-oestrogenen. Deze plantaardige stoffen hebben die een anti-oxidatieve werking.

• Eet producten die veel probiotica bevatten. Goed voor de darmflora, die op hun beurt de overgang kunnen vertragen.

• Voldoende vezels eten. Dit is ook gped voor je darmflora, waardoor ook de stoelgang soepeler verloopt.

Als je denkt dat je vervroegd in de overgang bent, ga even naar je huisarts en lees jezelf in op internet of koop wat goede boeken.

Volg:
Avatar for Mariska
Mariska

Leuk dat je het artikel hebt gelezen! Ik ben catmom van Snowy, Vriendje en Billy en bloggen is het leukste om te doen. Daarnaast ben ik tekstschrijver, content creator en virtual assistent.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook