Over 2 weken is het zover, pakjesavond. Ik moet zeggen dat het voor mij vroeger… leuker was dan nu ik zelf moeder ben. Maar ik wil jullie 8 tips geven voor meer rust tijdens de Sint periode en dan met een focus op kinderen met een beperking en daarin onze eigen ervaring.

Natuurlijk geniet ik echt wel van het speuren naar de cadeautjes, het Sinterklaasjournaal meekijken en de blije en verraste koppies van de kinderen op zondagochtend als zij in hun schoen kijken. Nou ja blij, er zat dus geen regenboog lippenstift in haar schoen. Je begrijpt de ellende van een 4-jarige op de zondagochtend. Maar daar komt ze wel weer overheen hoor. Die teleurstellingen komen al zo jong in je leven, wen er maar vast aan.

Tips voor meer rust tijdens de Sint periode

De lange aanloop

Maar die stress die er bij komt kijken. Wie heeft OOIT bedacht dat de pepernoten al in September in de winkel moet liggen? Dat de voorbereidingen al weeeeken van te voren beginnen om maar niet te spreken over de stapels aan speelgoed boeken die verzameld moeten worden. En dan duurt het nog weken voor het pakjesavond is. Wij gebruiken een leuke aftelkalender van de 3 kleine haasjes. Aftelkalender pakjesavond Deze is gratis te downloaden en dus speciaal voor ouders om te zien hoe lang de ellende nog duurt. Ohnee, zodat de kinderen weten wanneer het zover is! Neem sowieso even een kijkje op hun site als je op zoek bent naar leuke cadeautjes voor de kinderen. driekleinehaasjes.nl

Nee dit is natuurlijk wel iets overdreven, maar ik ben wel blij als het weer achter de rug is. Onze oudste zoon heeft een verstandelijke beperking. Hij is 8 jaar maar functioneert op zo een 4 jaar, dus eigenlijk hebben wij 4 stuiterende kleuters/peuters in huis. Het ene kind kan natuurlijk sowieso beter omgaan met stress en veranderingen en sommige kinderen zijn er helemaal niet gevoelig voor. Maar het zal voor het gros onrustige periode zijn.

Stress en prikkelverwerking

En voor kinderen die moeite hebben met prikkelverwerking, om welke reden dan ook, is dit nog intenser. De normale structuur en het ritme zijn weg, er is veel spanning rondom Sinterklaas en de Pieten die ze via meerdere kanalen meekrijgen. De intocht, als je daar staat is het een enorme hoeveelheid aan prikkels. Veel mensen, harde muziek, de stress en spanning die er toch al is en alle pepernoten die om je oren vliegen. Maar denk ook aan alle kleuren, geuren en het geluid, allemaal extra prikkels. Maar wie heeft daar geen last van als je in zo een mensenmassa staat vraag ik mij dan altijd af?

Er is dan ook weinig tijd voor de kinderen om het allemaal te verwerken, want het gaat allemaal weer verder op school, eventueel een opvang, sport en waar het dan ook allemaal wordt gevierd. Wat moet er dan in die hoofdjes om gaan?

Bij Aaron werkt het het beste om hem niet te lang van te voren voor te bereiden, maar dat is met deze periode niet haalbaar en we willen natuurlijk ook niet het plezier van deze tijd bij de andere kinderen ontnemen. Dus dat is schipperen, wikken en wegen wat verstandig is.

De opgedane ervaring

In de loop der jaren zijn wij meer gaan leren wat wel en niet werkt. Maar het blijft bij de meeste keren bedenken wat kiezen we? Doen we wat voor Aaron het meest rustig is en daarbij eigenlijk ook voor het hele gezin? Of kiezen we wat de anderen graag willen en gaan we dealen met wat daar uit voortkomt?

We willen niet dat Abel, Anna en Noa het idee krijgen dat Aaron een voorrangspositie heeft, maar hij heeft nou eenmaal wel meer tijd, hulp een aandacht nodig dan een ander kindje van zijn leeftijd.

Voorheen vierde wij echt wel 5-6 keer Sinterklaas, dat is dus niet meer haalbaar. Ik moet daar zelf eerlijk gezegd ook niet meer aan denken, net als onze bankrekening trouwens. Het zijn dingen die we loslaten, maar die ook veranderen door de tijd. De vriendengroepen bijvoorbeeld zijn veranderd. Mensen verhuizen, contacten verwateren(helaas) en iedereen gaat zijn of haar eigen gang. Zij krijgen ook eigen gezinnen en zo vorm je in de loop der jaren weer nieuwe gewoontes. En is dat erg? Ik denk het niet. Dat is ook hoe het leven is, maar voor iemand als ik die loslaten moeilijk vindt, is dat wel best een strijd geweest. Ik zag het altijd wel voor mij, als iedereen straks een relatie heeft, misschien wel kinderen krijgen en dan met een enorme groep Sinterklaas vieren, weekenden weg enz. Maar dat was toen we nog jong en onbezonnen waren.

Nee, maar de tijden veranderen wel. Toen wisten we nog niet wat we nu weten(gelukkig maar) en wil ik juist dankbaar zijn dat we bijvoorbeeld het Sintfeest gewoon gezellig en knus met ons eigen gezin kunnen vieren. Niks groots of uitgebreid, maar genieten van wat je hebt.

Maar hoe maak je het overzichtelijk?

Daarin wil ik onze eigen ervaring delen:

– Duidelijkheid staat dan echt bovenaan. Wij geven aan dat het beginpunt de intocht is en het eindpunt is pakjesavond. Daarvoor en daarna komen er dus ook geen pepernoten in.

– Een afspraak maken hoevaak ze een schoen mogen zetten, dat is hier op zaterdagavond.

– Maak afspraken wanneer er over Sint en Piet gesproken mag worden. Zorg voor een afbeelding of tekening waar je naar kunt wijzen. Nu hebben we het even 10 minuten erover en daarna is het weer klaar.

– Zoveel mogelijk onverwachte dingen zien te voorkomen, deze periode is al stressvol genoeg.

– Voldoende tijd nemen om de rust te geven, ook tijdens pakjesavond.

– Wij bereiden Aaron hier op voor door het van te voren te tekenen en die houdt hij dan ook bij zich. Zo kunnen we hem wijzen op de afspraken die we hebben gemaakt. Ik heb een cursus gevolgd bij 0ndersteunend tekenen. Dit helpt hem om dingen beter begrijpen en door het visueel te maken ziet hij het voor zich en kunnen wij hem erop wijzen. Veel kinderen zijn gebaat bij visuele ondersteuning, probeer het eens! Het gaat er niet om hoe mooi je tekent, of juist niet in mijn geval, maar om de duidelijkheid die je je kind geeft. Best een beetje spannend om 1 van mijn eigen tekeningen te laten zien.

– Mocht je niet kunnen/willen tekenen werk dan met picto’s. Dit is een fantastische site met meer pictogrammen dan je zou kunnen bedenken. Sla ze op, zet de afbeeldingen in een bastandje en print dit uit. Zo kan je de kind(eren) op een fijne manier laten zien wat er gaat gebeuren. En dus niet alleen voor kinderen met een beperking. Ook voor peuters en kleuters is visuele ondersteuning enorm helpend. Pictogrammen

– En een tip die wij sowieso altijd aan ouders geven als zij om advies of tips vragen: met stipt op 1, relax en ontspan. want als jij gespannen bent voelt je kind dat haarfijn en dat wordt voor niemand leuk. En dat is echt makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik. Maar probeer echt even tot 10 te tellen, een adempauze op de wc te nemen of iets te doen wat voor jou werkt. Probeer het een beetje los te laten en niet te krampachtig te zijn. Zo wordt het hopelijk voor iedereen een leuke pakjesavond.

Geniet ervan, want het is en blijft een magische tijd!

2F8B0124 3183 4A8E B15E 17F3F682C80D | DoorMariska | lifestyle blog

Liefs,

Marinka

Onderverdeeld in:

Lifestyle,

Laatste Update: 5 december 2023