Zo krijg je meer interactie op je blog, 6 super tips!

meer interactie blog

Altijd ben ik bezig met het verbeteren van mijn blog en daar hoort ook het verbeteren van artikelen bij. Kijken of het qua SEO nog goed in elkaar zit, links aanpassen die niet meer werken en ga zo maar door. Dan zie ik de artikelen van een jaar geleden of zelfs twee, en dan valt het me op dat ik in die tijd wel veel meer reacties kreeg op een artikel. Ik vroeg mij gelijk af waarom dit is. We zijn natuurlijk allemaal drukker, lezen niet alle blogs meer misschien of heeft het een andere reden? Interactie, soms mis ik dat wel eens.

Foto: Shutterstock

Sluit je artikel af met een vraag – interactie

Het is eigenlijk heel erg simpel, maar ik ga hem toch noemen. Als je een artikel schrijft kun je het beste afsluiten met een vraag. Uiteraard wel een vraag die bij de content past, maar op die manier lok je een antwoord uit van de lezer. Zelf lees ik namelijk altijd wat de vraag is en als ik daar een antwoord op kan geven, dan doe ik dat ook zeker. Ik vind het ook nog eens leuk om mijn mening te geven namelijk als het artikel mij aan staat.

Installeer een plugin voor als er een antwoord is

Dit mis ik op heel veel blogs! Reden voor mij om hem erin te noemen. Een plugin installeren zodat als jij (of een andere lezer) op iemand zijn reactie reageert, dat degene van de eerste reactie een mail krijgt dat er een antwoord is. Ik gebruik de plugin ‘Simple comment reply notification‘ die kunt downloaden via de plugin bibliotheek in je WordPress omgeving. Ik ben er heel blij mee en heb er al wat andere bloggers mee kunnen helpen. Zo weet degene die een vraagt stelt ook wanneer hij of zij reactie krijgt en komt hij of zij waarschijnlijk weer kijken op je blog en reageert. Wat mij betreft onmisbaar. Je hoeft niet perse deze plugin te gebruiken, er zijn er meerdere.

Reageer op andere blogs

Wat ik al aangaf in het eerste stukje; als je reageert op andere blogs dan is de kans groot dat de betreffende blogger bij jou komt kijken en reageert op een van je artikelen. En niet alleen de blogger zelf waar je een reactie achterlaat, maar ook andere lezers van de blog waar je reageert. Uit mijn ervaring blijkt wel dat als je een lange(re) reactie achterlaat, dat je meer kans hebt dat iemand op jouw naam klikt en op jouw blog terecht komt. Logisch, want het staat leuker en je valt ook wel op als jouw reactie inhoudelijk wat langer en leuk is.

Reageer op reacties

Je kunt natuurlijk ook makkelijk reageren op de reacties die op jouw artikelen worden achtergelaten. Zelf vind ik dit ook leuk om te doen en vind het ook leuk als andere bloggers op mijn reactie reageren als ik hun blogs lees. Op die manier kun je elkaar vragen stellen en ontstaat er toch weer interactie, wat natuurlijk uiteindelijk de bedoeling is! Je hoeft echt niet op elk artikel ‘dank je wel’ te zeggen of iets in die trant, maar wat uitgebreider is wel net zo leuk.

Lok een discussie uit

Je kunt natuurlijk ook een discussie uitlokken. Daarmee bedoel ik een leuke en interessante discussie en geen haat en nijd gaan lopen zaaien. Je kunt een discussie uitlokken door bijvoorbeeld een vraag te stellen onderaan je artikel. Op die manier kan er een leuke interactie ontstaan tussen jou en je lezers. Ook nog eens gezellig en je kunt tips & tricks uitwisselen waar iedereen misschien iets aan heeft.

Schrijf herkenbare content

Als je reacties wilt moet je natuurlijk wel zorgen dat er mensen reageren onder je artikelen. Ik denk dat het het beste werkt als je herkenbare content schrijft waar lezers zich in herkennen. Denk maar eens na. Als nieuwe regenlaarzen jou niets interesseren, dan ga  je (denk ik), ook niet uitgebreid reageren onder een artikel waarin iemand zijn of haar nieuwe regenlaarzen laat zien. Als lees je een artikel over bijvoorbeeld Netflix 13 Reasons Why of een nieuwe kitten, en je vindt dat wel leuk, dan is de kans groot dat jij natuurlijk gaat reageren omdat je je erin herkent. Je kunt 2 dingen doen; verplaats je in de lezer of houdt voet bij stuk en schrijf puur over dingen die jij leuk vindt en kijk welke mensen zich in jou herkennen. Zo schreef ik over dat mijn blog niet goed loopt momenteel en kreeg ik veel reacties op van mensen die zich hierin herkennen.

Lees ook:
6 Dingen die je niet moet doen als beginnende blogger
5x afknappers op een blog, mijn mening!
SEO, de basisregels!
Zo krijg je snel meer bezoekers op je blog!

Wat doe jij voor meer interactie op je blog of social media?

 

22 Reacties

 1. 28 augustus 2017 / 12:06

  Dank je wel voor de tips Mariska!

  Ik ben net na heel lang twijfelen toch begonnen met mijn blog en heb natuurlijk nog niet veel bezoekers. Wat logisch is natuurlijk want het is als een spelt in een hooiberg tegenwoordig haha!
  Nu is het een voordeel dat ik deze tips direct kan toevoegen.. Thanks!

  Liefs,
  Kimberly
  Godlyhip.nl

 2. 26 augustus 2017 / 09:04

  Wat een leuk artikel en handige tips! Ik probeer ook altijd af te sluiten met een vraag:)
  Lees het laatste blogbericht van Edith-Sofia – Intimacy nudeMy Profile

 3. 25 augustus 2017 / 21:18

  Hey Mariska,

  Zeker handige tips! Ik vind interactie ook echt leuk en interessant. Ik sluit ook altijd af met een vraag. Maar inderdaad artikelen waar mensen zich in herkennen of bruikbare tips of iets dergelijks scoren bij mij goed als het gaat om interactie 🙂 .

  Liefs!
  Lees het laatste blogbericht van Astrid – Utsukusy Aloë Vera Crème met Thermaal Water en Melisse hydrolaatMy Profile

 4. 25 augustus 2017 / 19:50

  Interactie vind ik zò belangrijk en zie ik lang niet bij iedereen terug komen. Ik sluit mijn artikelen altijd af met een vraag en vind het dan ook super leuk om hier ook echt een antwoord op terug te zien! Fijne tips geef je 🙂
  Lees het laatste blogbericht van priscilla – MUA Luxe Velvet Lip LacquersMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   25 augustus 2017 / 19:52

   Ik hoop dat je er evengoed iets aan hebt als ervaren blogger 🙂

 5. 25 augustus 2017 / 09:20

  Interactie, ik blijf het een van de belangrijkste items van het bloggen vinden. Want niets is leuker als mensen een reactie achter laten. En vooral een reactie die ertoe doet. Op die reacties die ertoe doen, probeer ik dan ook altijd een reply te geven.

  Thnx voor deze nuttige tips. Ik ken de de meeste wel, maar er zitten zeker ook nieuwe tussen.
  Lees het laatste blogbericht van Saskia – Caravan opknappen, een fotoverslagMy Profile

 6. 25 augustus 2017 / 09:19

  Handige tips! Vooral nummer 2, deze ga ik zeker op mijn blog toepassen. Na een korte pauze ga ik vanaf aankomende week weer van start. Goede tips zijn dan zeker welkom 🙂
  Lees het laatste blogbericht van Nicky – Review | Cargo Shanghai Nights paletteMy Profile

 7. 24 augustus 2017 / 14:14

  Tof artikel! Ik eindig ook met een vraag, vooral omdat ik benieuwd ben naar de mening en ervaringen van anderen. En ik reageer ook op iedere comment, niet alleen uit appreciatie voor het achterlaten van die comment, maar ook omdat ik interactie erg belangrijk vind. 🙂
  Lees het laatste blogbericht van Jessica J. – Help, gebarsten scherm! Hoe werkt een OnePlus RMA request?My Profile

  • Mariska
   Auteur
   24 augustus 2017 / 16:54

   Interactie is ook gewoon heel erg leuk! 🙂

 8. 24 augustus 2017 / 12:39

  Handige informatie Mariska! Dat van die plugin – daar had ik eigenlijk nog niet over nagedacht. Mijn blog is juist ontstaan doordat mensen die ook naar Gran Canaria willen emigreren zoveel vragen stelde (aan mij persoonlijk en later in de Facebook groep). Ik speel hier altijd handig op in door een artikel te schrijven over de betreffende vraag. Hier komen vervolgens weer een hoop andere vragen op. Het enige nadeel vind ik dat het gros van mijn reacties via Facebook gesteld wordt (onder het bericht, wanneer ik mijn post heb gedeeld). Misschien heeft dit te maken met een iets oudere doelgroep (voornamelijk 40+)?. Ik heb recent de Facebook comments plugin geïnstalleerd en dat heeft wel behoorlijk bijgedragen aan reacties op mijn blog. Maar reacties via de standaard WordPress comments heb ik niet veel. Groetjes Melissa.
  Lees het laatste blogbericht van Melissa – Wat moet je meenemen als je emigreert naar Gran Canaria?My Profile

 9. 24 augustus 2017 / 11:28

  Fijn artikel! Ik vind reageren op bezoekers wel belangrijk! Uiteraard moet je niet op elke reactie reageren, maar soms stel ik een vraag onder een artikel van een blogger en krijg ik er nooit antwoord op en dat vind ik dan wel heel jammer!

 10. 24 augustus 2017 / 10:18

  Leuk artikel. Zelf sluit ik ook altijd af met een vraag. Het is leuk om te lezen dat lezers zichzelf herkennen in mijn verhalen. 🙂

 11. 24 augustus 2017 / 08:10

  Ik sluit ook af met een zin. Toch ligt het meerendeel aan de blog die je hebt, denk ik. Persoonlijke blogs lokken gewoon meer reacties omdat het voor de lezers vaak ook herkenbare content is. Op foodblogs bijvoorbeeld, reageer je minder op want het zinnetje ‘mmm, lekker recept. Dit ga ik ook eens proberen’ is leuk maar niet als je het 10 x moet plaatsen

  • 24 augustus 2017 / 11:30

   Ben ik het mee eens! Als het een artikel is waarover ik kan meepraten (een reis, een film, een boek…) ga ik veel sneller reageren. Als iemand een artikel plaatst met een mooie kleur nagellak en iemand reageert “mooie kleur’, voel ik minder de neiging ook dat ook te plaatsen.
   Lees het laatste blogbericht van Ina – Netflix time: Ozark en AtypicalMy Profile

  • 3 december 2017 / 08:54

   Dit herken ik wel. Mensen reageren inderdaad minder of helemaal niet als je een recept plaatst op je blog. Ik reageer eigenlijk meteen, maar weet eigenlijk niet of de lezer mijn antwoord ziet of daarvan een melding krijgt. Misschien toch maar die ‘simpele content verificatiemethode-plug’ installeren! Bedankt boor de tip!

 12. 24 augustus 2017 / 07:48

  Ik heb eigenlijk hetzelfde als wat Romy zegt. Ik vind het vooral gewoon gezellig als mensen reageren dus ik sluit sinds het begin van mijn blog af met een vraag en omdat ik dan ook oprecht benieuwd ben. 🙂 En waar ik kan reageer ik ook altijd op comments. <3

 13. 24 augustus 2017 / 07:25

  Wat een leuk artikel! Ik sluit altijd af met een vraag, niet alleen voor de interactie, maar ook omdat ik altijd geïnteresseerd ben in hoe anderen tegen iets aankijken. Verder reageer ik altijd op de reacties op mijn blog. Bezoekers waarderen dat vaak heel erg en ik vind het ook leuk om te laten blijken dat ik zo’n reactie heel erg waardeer 🙂

  • Mariska
   Auteur
   24 augustus 2017 / 07:40

   Daar ben ik ook in geïnteresseerd inderdaad, hoe anderen erover denken 🙂

 14. 24 augustus 2017 / 07:18

  Leuk artikel weer ! Ik lees veel andere blogs en wanneer ze me aanspreken laat ik zeker een reactie achter! Ook ‘promoot’ ik veel via Facebook!

  • Mariska
   Auteur
   24 augustus 2017 / 07:39

   Dank je wel Laura, hopelijk heb je er iets aan 🙂 Facebook doet het bij mij ook altijd goed!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.