Op onze nieuwsbrief abonneren

Netflix: 13 Reasons why

13 reasons why

De Netflix Originals serie 13 Reasons why is inmiddels alweer een tijd uit, ik geloof sinds maart 2017 en was best een hype. Ik had er al veel over gelezen, maar omdat ik nooit het geduld had voor Netflix, had ik het nooit gekeken. Zo staan er nog meer dingen op mijn ‘te kijken’ lijstje. Vorige week kwam ik erachter dat je Netflix via je KPN abonnement kon aanschaffen, dus heb ik dat gedaan. Het eerste dat ik ging kijken was 13 Reasons why. Dit wordt dan ook mijn eerste echte serie omschrijving/review (hoe je het wilt noemen) ooit. Lastig!

 13 Reasons why

13 Reasons why is een serie met daarin het meisje Hannah Baker en Clay Jensen in de hoofdrol. In de eerste aflevering kom je erachter dat Hannah Baker cassettebandjes heeft opgenomen en ingesproken met haar verhaal, waarom zij ervoor gekozen heeft om zichzelf van het leven te beroven. Zoals de titel eigenlijk al een beetje zegt geeft zij 13 redenen waarom zij vond dat ze dit moest doen. Clay Jensen krijgt in de serie de bandjes en daarop draait het verhaal. Hij luistert de tapes, tussendoor hoor je hoe Hannah Baker het verhaal vertelt en zie je Clay Jensen dingen uitzoeken, met mensen praten en vooral ook nadenken hoe het is gegaan en waar het is misgegaan. Het verhaal trok me wel direct en vond het ook interessant hoe het zich allemaal afspeelt.

In het begin kon ik er maar moeilijk inkomen. Het was voor mij niet eens duidelijk wanneer nou het verleden en wanneer het heden was. Toen werd Clay Jensen aangereden en had hij de rest van de afleveringen een pleister op zijn hoofd en daar herkende ik het aan. Na een stuk of 4/5 afleveringen begon ik er meer in te komen en leek het ook allemaal wat sneller en spannender te worden. Vanaf dat moment werd mijn aandacht ook wel getrokken en kreeg ik ook echt zin om verder te kijken. Ik moet wel zeggen, het is origineel in elkaar gezet. Het boeide me, de verhalen en de gedachten van Hannah.

Wat vond ik ervan

Ik heb moeite met het constant focussen tijdens films en series en dat is waarschijnlijk een van de redenen dat ik het bijna niet kijk. 13 Reasons Why vond ik wel enorm interessant om te kijken. Hoewel ik dacht dat het een waargebeurd verhaal was, is dit niet het geval. Het is wel gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar het gedeelte met de cassettebandjes is er bij verzonnen om het spannender te maken. Ik vind het na die paar afleveringen zeker wel boeiend om te kijken, maar ook een idee te krijgen hoe iemand gekwetst kan worden. Dat iemand zijn of haar probleem aan jou wil vertellen en omdat je al van tevoren een oordeel hebt en niet luistert, je dus iemand enorm kan kwetsen. Hoe het voelt om een buitenbeentje te zijn en een eenzaam gevoel te hebben. Een gevoel dat je niet geaccepteerd wordt bijvoorbeeld. Nooit heb ik gehuild bij films of series (oké Black Beauty), maar hier kreeg ik serieus af en toe een brok van in mijn keel en tranen van in mijn ogen. Het gevoel van Hannah Baker werd in 13 Reasons Why wel goed overgebracht op me. Ik vond het intens, maar toch ook weer heel mooi om te zien op een bepaalde manier.

Ik zocht het een en ander op Google op en zag dat er een seizoen 2 komt van 13 Reasons Why, super vet!

13 Reasons Why op Wikipedia.

Lees ook:
Netflix nieuwkomers december 2016.
Videoland serie Echte Penoze
Mijn Netflix story tot nu toe… wat kijk ik?
Netflix Nieuwkomers Januari 2017.

Heb jij 13 Reasons Why gekeken? En wat vond jij ervan?

close

12 Reacties

 1. Linda Engelen
  24 augustus 2017 / 16:18

  Ik heb ‘m zelfs twee keer gezien, haha. Vond ‘m erg indrukwekkend en interessant! Had wel gemengde gevoelens soms, omdat ze zelf zo zwart-wit kijkt naar de “schuldigen” (die mijns inziens ook hun eigen problemen hebben en de impact op Hannah niet hebben voorzien).

  Voor mij was het overigens wel helaas ook erg herkenbaar.
  (Ik heb dan ook op m’n eigen site in een blog op de serie gereageerd met mijn 13 Reasons Why Not!)

  Naar het boek ben ik ook nog benieuwd, denk dat ik die ook ga bestellen!

 2. 11 augustus 2017 / 16:26

  Ik vond dit een hele goede serie! De laatste aflevering heb ik echt zitten janken. Het boek wil ik nog gaan lezen.

 3. Priscilla
  11 augustus 2017 / 00:40

  Deze serie heeft mij ook diep geraakt. Ik heb de hele serie in een ruk uitgekeken zonder pauze’s. Ik werd er helemaal in opgezogen. Daarna ben ik overgestapt op Riverdale, ik denk dat je die serie misschien ook wel tof vindt.

 4. Dana
  10 augustus 2017 / 22:25

  Ik had de serie in 2 dagen afgekeken! Vond het een goed verhaal hebben, zelf ben ik niet gepest oid. Wel geeft het een inzicht van wat voor impact al die dingen op haar hebben gehad(en echte slachtoffers) dat het leidde tot een tragisch eind.

 5. 10 augustus 2017 / 19:42

  Volgens mij heb ik de serie binnen 2 dagen uitgekeken. Ik vond het mega intens en heb net zoals jij ook echt een brok in mijn keel gehad. Ik vond het zo zielig en onwerkelijk.

  Vooral een van de laatste afleveringen in de jacuzzi (zal niet spoilen naar mensen die nog moeten kijken) vond ik echt heel heftig en toen heb ik ook gehuild (dramaqueen me)

  Orphan black, gilmore girls, gossip girl, Pretty little liars echte aanraders! Go watch it girl! ?

  Liefs,
  Rosita Elise
  Lees het laatste blogbericht van Rosita Elise – Plan with me | Mascha planner My Profile

 6. 10 augustus 2017 / 19:12

  Ik vond het een mooie en boeiende serie, heb hem ook in een paar dagen uitgekeken. En leuk dat er een seizoen 2 gaat komen. Ben er heel benieuwd naar.
  Lees het laatste blogbericht van Debbie – Room tour MaxMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   10 augustus 2017 / 19:41

   Ja dat las ik ook inderdaad! Ben daar ook wel benieuwd naar, hoe het nu precies afloopt met die rechtzaak enzo. Is toch wel een redelijk open einde.

 7. 10 augustus 2017 / 15:12

  Fijne review. Ik was een enorme fan van het boek en ik begon toen ook met goede hoop aan de serie, alleen vond ik dit enorm tegenvallen. Ik stoorde me aan Hannah en hoe haar redenen overkwamen in de serie. Ik raad het boek meer aan dan de serie. 🙂

  • Mariska
   Auteur
   10 augustus 2017 / 18:40

   Is dat in het boek heel anders hoe het overkomt? Ben wel erg benieuwd!

   • 10 augustus 2017 / 20:59

    Ja, ik vond van wel.
    Ik vond Hannah in het boek sympathiek overkomen en liever tegenover Clay. Hun relatie was duidelijker! En ik vond haar redenen serieuzer, tijdens de serie dacht ik soms wel “overdrijf je nu niet een beetje?” en dat had ik bij het boek niet. 🙂

   • 10 augustus 2017 / 21:00

    Ja er is een gelijknamig boek geschreven door Jay Asher! Kun je volgens mij gewoon bij bol.com bestellen! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.