Netflix: 13 Reasons why

by Mariska

De Netflix Originals serie 13 Reasons why is inmiddels alweer een tijd uit, ik geloof sinds maart 2017 en was best een hype. Ik had er al veel over gelezen, maar omdat ik nooit het geduld had voor Netflix, had ik het nooit gekeken. Zo staan er nog meer dingen op mijn ’te kijken’ lijstje. Vorige week kwam ik erachter dat je Netflix via je KPN abonnement kon aanschaffen, dus heb ik dat gedaan. Het eerste dat ik ging kijken was 13 Reasons why. Dit wordt dan ook mijn eerste echte serie omschrijving/review (hoe je het wilt noemen) ooit. Lastig!

 13 Reasons why

13 Reasons why is een serie met daarin het meisje Hannah Baker en Clay Jensen in de hoofdrol. In de eerste aflevering kom je erachter dat Hannah Baker cassettebandjes heeft opgenomen en ingesproken met haar verhaal, waarom zij ervoor gekozen heeft om zichzelf van het leven te beroven. Zoals de titel eigenlijk al een beetje zegt geeft zij 13 redenen waarom zij vond dat ze dit moest doen. Clay Jensen krijgt in de serie de bandjes en daarop draait het verhaal. Hij luistert de tapes, tussendoor hoor je hoe Hannah Baker het verhaal vertelt en zie je Clay Jensen dingen uitzoeken, met mensen praten en vooral ook nadenken hoe het is gegaan en waar het is misgegaan. Het verhaal trok me wel direct en vond het ook interessant hoe het zich allemaal afspeelt.

In het begin kon ik er maar moeilijk inkomen. Het was voor mij niet eens duidelijk wanneer nou het verleden en wanneer het heden was. Toen werd Clay Jensen aangereden en had hij de rest van de afleveringen een pleister op zijn hoofd en daar herkende ik het aan. Na een stuk of 4/5 afleveringen begon ik er meer in te komen en leek het ook allemaal wat sneller en spannender te worden. Vanaf dat moment werd mijn aandacht ook wel getrokken en kreeg ik ook echt zin om verder te kijken. Ik moet wel zeggen, het is origineel in elkaar gezet. Het boeide me, de verhalen en de gedachten van Hannah.

https://www.youtube.com/watch?v=JebwYGn5Z3E

Wat vond ik ervan

Ik heb moeite met het constant focussen tijdens films en series en dat is waarschijnlijk een van de redenen dat ik het bijna niet kijk. 13 Reasons Why vond ik wel enorm interessant om te kijken. Hoewel ik dacht dat het een waargebeurd verhaal was, is dit niet het geval. Het is wel gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar het gedeelte met de cassettebandjes is er bij verzonnen om het spannender te maken. Ik vind het na die paar afleveringen zeker wel boeiend om te kijken, maar ook een idee te krijgen hoe iemand gekwetst kan worden. Dat iemand zijn of haar probleem aan jou wil vertellen en omdat je al van tevoren een oordeel hebt en niet luistert, je dus iemand enorm kan kwetsen. Hoe het voelt om een buitenbeentje te zijn en een eenzaam gevoel te hebben. Een gevoel dat je niet geaccepteerd wordt bijvoorbeeld. Nooit heb ik gehuild bij films of series (oké Black Beauty), maar hier kreeg ik serieus af en toe een brok van in mijn keel en tranen van in mijn ogen. Het gevoel van Hannah Baker werd in 13 Reasons Why wel goed overgebracht op me. Ik vond het intens, maar toch ook weer heel mooi om te zien op een bepaalde manier.

Ik zocht het een en ander op Google op en zag dat er een seizoen 2 komt van 13 Reasons Why, super vet!

13 Reasons Why op Wikipedia .

Lees ook:
Netflix nieuwkomers december 2016.
Videoland serie Echte Penoze
Mijn Netflix story tot nu toe… wat kijk ik?
Netflix Nieuwkomers Januari 2017.

Heb jij 13 Reasons Why gekeken? En wat vond jij ervan?

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?