Het leed dat een sociale huurwoning zoeken heet

Het leed dat een sociale huurwoning zoeken heet

Jullie weten onderhand dat ik in een leuk appartement woon en ik heb ook een klein stukje van mijn interieur laten zien. De woning waar ik nu woon huur ik particulier en als je niet fulltime werkt en dus niet veel verdient, is dat best wel een uitgave per maand. Op zich woon ik hier goed maar toch wil ik graag een sociale huurwoning. In mijn geval is het geen optie om huurtoeslag te krijgen in dit huidige appartement en als ik een sociale huurwoning ga wonen heb ik daar, gezien mijn inkomsten, wel recht op. Je kunt je voorstellen dat ik die tegemoetkoming goed kan gebruiken. Maar de wachttijd voor een sociale huurwoning is echt bizar.. Ik sta momenteel bij 2 websites ingeschreven. Omgeving waar ik vandaan kom en de dorpen eromheen en een gemeente daar vlakbij, inclusief Beemster en Purmerend. Bij degene bij mij in de buurt sta ik ingeschreven sinds oktober 2012 en bij de andere sinds augustus 2005 (!).

Sociale huurwoning, de wachttijd..

Die is dus echt belachelijk lang. Op het nieuws hoor ik ook weleens berichten over een extreem lange wachttijd en dat kan ik alleen maar beamen. Het is natuurlijk zo dat de wachttijd langer is op een 3-kamer woning op de begane grond dan een 2-kamer flat op de 3e verdieping. Inmiddels ben ik in mijn leven heel wat verhuisd en uiteraard heb ik zelf gekozen om naar dit appartement te gaan, maar ik wil mijn wachttijd zo goed mogelijk benutten. Ik reageer dus praktisch alleen op 3-kamer beneden woningen of als het echt een leuke buurt is misschien 1 hoog. Ligt natuurlijk aan de indeling ook van het huis. Bij het woningbedrijf waar ik sinds oktober 2012 sta ingeschreven (ruim 5 jaar dus) eindig ik steeds tussen de 20 en de 50 ongeveer. Ligt aan de buurt, maar schiet niet op. Bij de tweede, waar ik ingeschreven sta sinds augustus 2005 (ruim 12 jaar!) eindig ik nu op 25 bij 544 reacties. Je kunt dus nagaan dat de wachttijd voor een sociale huurwoning echt heel lang is.

Maar dan moet je kleiner wonen..

Dan heb ik wel meer kans op een sociale huurwoning.. dat klopt, maar op dit moment heb ik wel een punt in mijn leven bereikt dat ik meer wil dan een huiskamer, één slaapkamer en een kleine ruimte om te wonen. Ik wil gewoon een grotere oppervlakte om me binnen fijn te voelen en m’n kont te kunnen keren en te kunnen ademen. Ik wacht nu al zo lang en vind het daarbij ook enorm zonde als ik mijn wachttijd als het ware opzeg voor een kleine woning. Dat betekent dat ik me opnieuw moet inschrijven als ik een woning heb geaccepteerd en mocht het voor mijn gevoel te klein zijn, dan moet ik weer zo lang wachten. Dat wil ik niet. Het liefst wil ik toch die tweede slaapkamer als extra. Al is het alleen maar om daar mijn bureau neer te zetten, een kledingkast of als logeerkamer te kunnen gebruiken. Als ik dat nu zo in mijn hoofd heb, dan is het toch zonde om een klein appartement maar te accepteren “omdat ik graag een sociale huurwoning wil”?

Dus nu is het wachten..

Op dit moment wacht ik dus maar even af. In mijn huidige appartement woon ik dus wel lekker, maar er staan spullen die niet van mij zijn die niet weg kunnen. Ook mag ik de muren niet verven dus dat betekent voor mij wel dat ik het niet helemaal ‘eigen’ kan maken. De meubels zoals salontafel en eetkamertafel zijn niet mijn smaak maar ook die kunnen niet weg helaas. Een soort van beperking als je het mij vraagt waar ik nog even doorheen moet kijken. Hoewel je het natuurlijk wel een klein beetje naar je eigen smaak kunt aanpassen met wat eigen meubels en leuke accessoires. Ik blijf beide websites natuurlijk elke dag in de gaten houden en reageer op de huizen waar ik mezelf wel zie wonen 🙂

Lees ook:
Mijn woonaccessoires en meubels, waar vandaan?
Leuke en minder leuke dingen van begin 2018
Tip: energieleverancier kiezen met korting of cadeau
Tuin of balkon, wat zou jij kiezen?

Nu ben ik benieuwd; heb jij weleens gereageerd op een sociale huurwoning? En op welke positie stond je toen je hem kreeg toegewezen?

Volg:
Avatar for Mariska
Mariska

Leuk dat je het artikel hebt gelezen! Ik ben catmom van Snowy, Vriendje en Billy en bloggen is het leukste om te doen. Daarnaast ben ik tekstschrijver, content creator en virtual assistent.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook