Persoonlijke artikelen: wat deel ik wel en wat niet + tips!

persoonlijke artikelen privacy

Dit is een punt waar ik de laatste tijd erg tegenaan loop. Niet dat ik nooit nadacht over wat ik op mijn blog plaatste en nog steeds plaats, maar ik begin er steeds meer over na te denken. Hoewel ik eigenlijk wel persoonlijker wil worden op mijn blog en me minder terughoudend wil opstellen merk ik dat het toch voor mij lastig is om een bepaalde grens te bepalen. Vanuit verschillende hoeken hoor ik namelijk dat mensen mijn blog lezen. Dat is natuurlijk super leuk, maar soms ook wel heel raar. Zo was ik laatst op een feest en sprak ik iemand die ik al heel lang niet had gesproken. Die gaf aan mijn blog te lezen met alle persoonlijke verhalen die zo leuk waren. En er kwamen er paar onderwerpen ter sprake waarvan ik dacht: Oh ja, dat klopt wel ja. Eigenlijk heb je gewoon geen idee wie persoonlijke artikelen leest tot iemand in het ‘echt’ naar je toekomt.

Privacy

Privacy is iets waar je niet altijd aan denkt in persoonlijke artikelen, denk ik. Iedereen weet natuurlijk dat je niet online gaat zetten wanneer je op vakantie bent en wanneer je weer terugkomt. We weten allemaal dat mensen met minder leuke bedoelingen ook op jacht gaan op internet om dit soort uitspraken in de gaten te houden. Dit moet je dus niet doen, maar er zijn meer mogelijkheden om beter op je privacy te letten.

 • zet de locatie service van apps uit op je telefoon (Facebook, Twitter en Snapchat bijvoorbeeld)
 • als je een dagje uit bent post de foto dan niet op dat tijdstip, maar wanneer je thuis bent (mensen kunnen je niet vinden)
 • nooit persoonlijke gegevens, telefoonnummers etc. online gooien

Ik denk dat bovenstaande zaken goede tips zijn om alvast mee te beginnen. Sowieso post je dat natuurlijk niet in persoonlijke artikelen op je blog, maar doe het ook niet op social media. Veel meer apps op je telefoon maken ook gebruik van locatieservices, dus loop dat goed na. Niemand van mijn Snapchat vrienden hoeft te weten waar ik uithang en ook mensen die mij volgen op Twitter (kan over de hele wereld zijn) hoeven te weten waar ik woon of veel tijd doorbreng.

Denk aan wie het lezen

Ik zei het eigenlijk al met een voorbeeld in het eerste stuk; denk aan wie jouw persoonlijke artikelen lezen op je blog. Het zijn er echt meer dan je denkt. Sommige verhalen op blogs zijn heel openhartig over bijvoorbeeld je menstruatie, sex leven of dingen in de familie. Bij spelen er ook weleens dingen die ik graag wil delen maar dit niet doe in verband met de privacy en ik niet weet wie het wel en niet lezen. Daarbij heb ik er ook geen behoefte aan dat mijn collega’s of dorpsgenoten weten hoe mijn sex leven eruit ziet of wanneer ik ongesteld ben en wat ik gebruik. Misschien is het een grens waar ik overheen moet om toch mijn persoonlijke artikelen nóg persoonlijker te maken, maar ik vind het een hele lastige keuze.

Aan de ene kant wil ik juist mijn ervaringen over sommige onderwerpen delen in persoonlijke artikelen, maar aan de andere kant ben ik dus ook weer bang voor de reactie. Of niet perse bang, maar ik vind het gewoon niet nodig dat veel bekenden dat dan gaan lezen. Dan krijg ik een beetje het gevoel dat ik te kakken word gezet of mensen mij niet serieus nemen. Zou jij bijvoorbeeld zo over een van deze onderwerpen schrijven in persoonlijke artikelen op je blog?

Lees ook:
Maar ik ben 32 en heb geen kinderwens
De mooiste complimenten die ik kreeg over mezelf en mijn blog
Ik ga mijn hart volgen!
5x to do op Ibiza

Wat vind jij van persoonlijke artikelen? Tot hoever ga jij met delen?

Foto: Shutterstock via Floral Deco

COMMENTS

 • Ik werk ook in het onderwijs (o.a. MBO) en hou er in zekere zin rekening mee. Inderdaad niks over seks en ongesteldheid. Daarnaast zorg ik dat dingen pas online komen als ik er ‘boven sta’. Zodat gevoelige onderwerpen als liefdesverdriet niet iets worden waar ze mee kunnen pakken.

  • Nee inderdaad. Scholieren zijn vaak ‘slim’ genoeg om dan dingen op te gaan zoeken die ze tegen je kunnen gebruiken.

   • Nouja… Er is ook een risico dat ze heel oprecht vragen: ‘Gaat alles wel goed, u heeft liefdesverdriet toch?’ en dat ik dan huilend de klas uit moet rennen 😉

    Dus zelfs als ik van het meest positieve gedrag van mijn studenten uit ga is het geen goed idee haha.

 • Ik vind dit een hele lastige kwestie. Ik denk niet dat ik te veel deel en ik vind het niet erg dat vrienden of zelfs familie m’n blog lezen, maar m’n collega’s hou ik liever op afstand. Ik dénk dat ze nog steeds niet weten dat ik blog. Maar waarom is dat eigenlijk? Ik denk dat ik vooral bang ben dat ze het belachelijk zouden vinden? Het gaat dus niet zozeer om die privacykwestie. Lastig! Dat is trouwens ook de reden waarom ik mijn posts niet deel in openbare Facebookgroepen. Mijn collega’s zitten allemaal in een groepje dat m’n Facebookposts niet kan zien, tenzij ik aanduid van wel, maar ik ben toch bang dat die posts in openbare groepen naar hun feed gepusht zouden worden. Stom, hé? 😛

  • Ja ik snap je punt helemaal. Jaren geleden durfde ik ook niet te vertellen dat ik een blog had omdat ik dacht dat collega’s en vrienden me belachelijk zouden maken. Gelukkig is dat niet zo, haha!

 • Ik werk in het onderwijs en ben me dus bij alles bewust dat studenten en collega’s het ook kunnen lezen. Of klasgenoten van mijn kinderen. En ja, dan blijft er niet zo heel veel over om openhartig over te praten, maar ik vind dat wel prima zo.

 • Please Post Your Comments & Reviews

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.