Maar ik ben 32 en heb geen kinderwens

Maar ik ben 32 en heb geen kinderwens

Tegenwoordig wordt het altijd maar verwacht. Tenminste zo lijkt dat. Ik heb geen kinderwens en heb dat eigenlijk ook nooit gehad. Vriendinnen van vroeger hebben een lange relatie, zijn getrouwd, hebben een of meerdere kinderen en zelfs soms alweer gescheiden. En ik? Ik verhuis, woon met mijn broertje samen en heb nu een lieve kat. Dit had ik zelf nooit verwacht eerlijk gezegd. Ik wil vrij zijn en onafhankelijk, dus een kat zou voor mij best een belemmering kunnen zijn. Zo dacht ik dat altijd. Tot het moment dat ik me best alleen voelde en toch besloot om een klein viervoetertje uit het asiel te halen. Tot nu toe heb ik echt helemaal geen spijt gehad en vind ik het prima zo. En nee, ik heb nog steeds geen kinderwens. Het voelt voor mij ook als een te grote belemmering eerlijk gezegd. Dit komt misschien erg bot over maar ik hoop dat je begrijpt wat ik ermee bedoel.

Foto: Shutterstock

Geen kinderwens – vrij zijn

Ik heb geen kinderwens en dat komt denk ik dus omdat ik vrij wil zijn. Als ik nu besluit mijn baan op te zeggen en te vertrekken naar de andere kant van de wereld voor een half jaar dan wil ik dat kunnen doen. Dit is maar een voorbeeld 😉 Zoals bijvoorbeeld gisteravond; ik zit thuis en mijn zusje en ik besluiten spontaan om uit te gaan naar een feestje in het dorp. Het was supergezellig en ik sliep niet thuis. Ik wil gewoon kunnen doen en laten wat ik wil. Eigenlijk zou je dat natuurlijk met een kind of meerdere kinderen ook kunnen doen, maar het voelt gewoon als een hele verantwoording dat ineens je leven helemaal anders maakt. Voor mijn eigen idee kan ik dan niet meer doen wat ik zelf wil. Het kan natuurlijk wel als je dingen goed regelt maar zo voelt het.

Reacties van anderen

Al jaren hoor ik van mensen om mij heen vragen en reacties waarom ik geen kinderen heb of wil. Of laten we beginnen met de opmerking waarom ik überhaupt geen relatie heb. Ik ben van mening dat ik vast nog wel iemand tegenkom en zo niet, dan is dat zo. Het is een soort van ‘moetje’ en mensen verwachten altijd maar dat iedereen huisje, boompje, beestje wilt maar ik heb die drang totaal niet. Natuurlijk is het fijn dat je samen dingen kunt ondernemen, een partner hebt met wie je alles kunt bespreken en alles kunt doen, maar ik kan het alleen ook. Mensen lijken dat soms niet te begrijpen net als geen kinderwens hebben. Iedereen deelt zijn of haar leven anders in en ik ken genoeg mensen die al ouder zijn en ook vrijgezel zijn, bewust of onbewust.

Maar wat als je toch…

Natuurlijk heb ik er wel aan gedacht wat ik zou doen in het geval ik toch om welke reden dan ook zwanger raak. Dat kan altijd gebeuren. Ik ben niet van de one night stands en dat heb ik eerder ook nooit gedaan. Op dit moment heb ik een ‘vaste scharrel’ al een jaar of 2. Als je dat zo noemt 😉 Laat ik duidelijk zijn dat ik nooit, maar dan ook nooit een abortus zou laten plegen. Dat kan ik gewoon niet over mijn hart verkrijgen. Mocht het een heel erg uitzonderlijke situatie zijn met betrekking tot de gezondheid van het kindje dan is het een ander verhaal. Nooit en te nimmer zou ik daarnaast een abortus geven. Het idee dat sommige mensen heel graag een kindje willen en er alles aan doen en het niet lukt en dat ik dan een abortus zou laten plegen.. dat is te pijnlijk. Ik heb dus geen sterke kinderwens, maar mocht het zijn dat het toch gebeurt, dan houd ik het. Mocht er in mijn leven iets zijn waardoor het onmogelijk is een kind op te voeden dan zou ik het ter adoptie aanbieden zodat het kind toch een mooi leven heeft. Klinkt misschien gek, maar dat vind ik een veel fijner idee dan het plegen van een abortus.

Ik ben benieuwd hoe jullie denken over dit onderwerp en of jij wel of geen kinderwens hebt.

Lees ook:
18x ook als je 30 bent..
Zó kom je NIET in de schulden
6 tips om van je telefoonverslaving af te komen
Attent zijn, 4 leuke ideeën (ook voor bloggers!)

Mariska

Bedankt voor het bezoeken en lezen van het artikel en ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Met meest actief ben ik op Twitter, Instagram en Facebook!

14 reacties op “Maar ik ben 32 en heb geen kinderwens

 1. Hey Mariska, wat een mooi en openhartig geschreven artikel. Ik heb zelf een dochter van inmiddels 8 maar ondanks dat begrijp ik je heel goed. Mij wordt bij voorbeeld gevraagd of er geen tweede komt, terwijl we zo gelukkig zijn en het ‘compleet’ voelt zo met z’n 3-en. Maar kennelijk vinden mensen in mijn omgeving een gezin pas compleet wanneer er 2 kinderen zijn. Bemoeizuchtig vind ik dit soort vragen terwijl ik me er zelf ook wel eens op betrap dat ik denk: waarom heb jij nog geen kinderen? maar ik zal het niet uitspreken. Ik vind dat persoonlijk niet gepast. Diegene zal er zo haar reden voor hebben en mocht ze er een keer iets over willen zeggen dan komt ze er vanzelf mee. Ik laat de keuze aan de ander.

 2. Heel herkenbaar. Hoe oud ben je? Ik ben zelf wel getrouwd (26 jaar oud) en ik merk dat het nu meer dan ooit van me verwacht wordt. Terwijl ik (in het bijzonder) en mijn man helemaal geen kinderwens hebben. Super vervelend en ook wel een beetje pijnlijk. Mijn denkwijze wordt kennelijk niet ‘normaal’ gevonden. Ik heb gewoon niet de behoefte aan zon immens grote verantwoordelijkheid en ben niet bereid mijn vrijheid op te geven. Ik geniet van mijn leven zonder kinderen!

 3. Ik snap je volkomen hoor, heerlijk die vrijheid! Je kan ook gewoon vakantie nemen terwijl kinderen op school enzo zitten. Het is niet dat ik nooit kinderen zou willen, maar de komende paar jaren sowieso niet. En dan zou ik misschien wel overwegen om te adopteren (als dat kan tenminste), dat hele idee van zwanger worden trekt me totaal niet en luiers vind ik maar te goor om alleen al aan te denken :p

 4. Dit had ik kunnen schrijven, zelfs het laatste stukje is precies hoe ik er over denk. Ik heb dan wel een relatie, we zijn het gelukkig eens. En gelukkig wordt mij niet zoveel gevraagd om me te verantwoorden. En wie weet denk ik er over een tijd weer anders over, we zijn nog jong genoeg. Ik heb wel een sterke kinderwens gehad, een paar jaar geleden, maar op dat moment waren we er (ook financieel) gewoon nog niet klaar voor. En langzaam maar zeker is de wens steeds meer weggetrokken. En hoezo, wat als je spijt krijgt van je keuze? Tja, mensen met kinderen kunnen ook spijt krijgen van hun keuze, maar daar hoor je bijna niemand over…

 5. Heel herkenbaar. Ik ben bijna 36 en mijn eierstokken rammelen nog steeds niet. Word vooral moe van de opmerking: Je hebt nog een paar jaar! Men gaat er gewoon vanuit dat je ze wilt.

 6. Heuuuj, #TeamNoKids! Mijn vriend en ik zijn intussen zes jaar samen, zijn 28 en 29 en willen absolúút geen kinderen om de redenen die jij aanhaalt. Ik word er lichtelijk agressief van dat mensen die bewust kinderloos zijn, zich alsmaar moeten verdedigen. Alsof wij abnormaal zijn.

 7. Ik begrijp het volkomen, hoewel ik zelf juist een sterke kinderwens heb. En dat is ook prima. Ik begrijp nooit zo goed waarom iedereen zich zou moeten verdedigen voor zijn of haar keuzes. Bizar eigenlijk. Gewoon doen wat voor jou goed voelt, t is jou leven ten slotte 🙂

 8. Ik word over een paar maanden 26 en heb ook nooit een kinderwens gehad. Mijn vriend heeft dat gelukkig ook niet. We vinden carrière en goede vrije tijdsbesteding te belangrijk. (Ik studeer niet voor niets zo hard om advocate te worden bijv) Sowieso hebben we niet echt iets met kinderen.

  Echter begrijp ik niet dat je geen abortus zou plegen mits je ongewenst zwanger raakt. Het zegt het al: ongewenst. Waarom zou je iemand opvoeden die niet gewenst is en waar je niets mee hebt? Ik vind het ook oneerlijk dat ik wel vruchtbaar ben en geen kinderen wil maar dat er anderen zijn die onvruchtbaar zijn en wel kinderen willen, maar dat betekent niet dat jij maar in hun plaats kinderen moet nemen als het per ongeluk zo uitkomt! Het kind moet wel gewenst zijn. Je zou toch ook geen kind willen zijn van iemand die eigenlijk helemaal niks met kinderen heeft of die zou willen? Soms in het leven moet je egoïstisch zijn en dat is niet erg. Bovendien is het al niet eens egoïstisch om abortus te plegen. Het staat je volste recht, het is er niet voor niets. Je uit je vrije wil in dit artikel en ik vind het dan zwak dat je je niet aan je wil houdt mocht je per ongeluk ongewenst zwanger raken. (Tenzij je opeens van gedachten verandert natuurlijk. Neem dan vooral kinderen)

 9. wat mij altijd zo verbaasd is dat veel mensen die bewust geen kindern willen zich zo “moeten” verdedigen.
  *wat als je spijt van je keuze krijgt?
  *wie gaat er later voor je zorgen
  *kinderen maken je leven compleet.

  Mensen die besluiten dat ze graag een kindje willen hoeven zich zelden te verdedigen.

  Ik wist altijd dat ik graag moeder wilde worden. Maar wilde een steady relatie en die had ik lange tijd niet. Ik hield er rekening mee dat het er voor mij niet meer inzat en toen ontmoette ik mijn man. Ondanks dat hij al 2 kinderen had wilde hij nog wel een kindje met mij. Op 39 jarige leeftijd bevallen van onze zoon.

  Leef en laat leven…geluk hangt voor veel mensen niet per se af van het krijgen van kinderen.

 10. Hallelujaaaaah! Eindelijk iemand die mij begrijpt. Ik ben weliswaar 10 jaar jonger, maar ik heb een bloedhekel aan kinderen. Daarnaast denk ik ook zo erover dat het een belemmering in het leven is en je kan niet spontaan beslissingen nemen. Het gekke is wel dat ik ben opgegroeid in een cultuur waar trouwen+kids hebben je leven dan compleet is. Ik wil gewoon vrij zijn en mijn ding doen en sowieso carriere staat op nummer 1. Dat beinvloedt het dan ook wel zwaar want ik ben van plan om na het behalen van mijn hbo diploma te beginnen met de selectie om pilote te worden. Dus kinderen erbij is geen optie. Overigens knap ik wel echt af op mannen die al een plaatje hebben van huisje, boompje beestje. Tenslotte vind ik dat als je kinderen wilt hebben, dan er echt voor moet gaan en niet ”moeten” omdat het een to do list item van het leven is.

 11. Ik snap heel goed wat je bedoelt met de vrijheid die je moet opgeven als je kinderen hebt, maar aan de andere kant denk ik ook dat kinderen geen belemmering hoeven te zijn. Mijn vriend denkt een beetje zoals jij (behalve dat hij er wel voor openstaat) en vreest dat hij straks niets meer kan en mag. Ik denk dat als je een beetje een moderne ouder bent, je best nog heel wat kunt met een kind. Wij willen bijvoorbeeld straks naar Spanje verhuizen en of dat nu met of zonder kind is, wij willen ons daar niet door laten tegenhouden. Denk ook dat je vakanties wel met kind kunt vieren, máár het is niet heel cool om 8 uur lang met een krijsend kind in een vliegtuig te zitten, haha, dus ik zou eerst bijvoorbeeld autovakanties doen oid. Wat ik maar wil zeggen is: ik snap je wel heel goed, maar ik denk ook dat het er heel erg vanaf hoe je het ouderschap zelf wilt indelen. Denk dat er tegenwoordig best veel mogelijkheden zijn! Maar als je sowieso al niet het gevoel hebt dat je kinderen wil, dan is het lastiger om dat soort dingen te accepteren, vermoed ik.
  (Oke, veel uitgebreider dan ik dacht haha) Ohja, maar zomaar een nachtje ergens anders willen slapen wordt wel lastig met kind ;-).

 12. Hoi Mariska, je had gelijk mijn aandacht toen ik deze titel las. Ik heb namelijk al 10 jr geen sterke kinderwens en heb zelfs vorig jr mijzelf laten steriliseren zodat het ondanks gebruik van voorbehoedmiddelen niet per ongeluk kan gebeuren. Ik zeg altijd, ik wil morgen in een vliegtuig kunnen stappen en dat kan met kinderen niet. Lekker gaan en staan waar ik wil. Ik heb wel een vriend maar wij latten ondanks dat hij in mijn woonplaats woont, Haha 🙂 Dus dat zegt genoeg. Ik vind kinderen wel leuk maar dan van een ander. Oja ik ben nu 36 en was 35 toen ik mijn kijk operatie onderging

  1. Hi Irene, bedankt voor je open en leuke reactie. Dat lijkt mij toch best heftig om zo’n operatie te ondergaan evengoed. Ondanks dat ik de wens niet heb lijkt het me toch te definitief ofzo. En dat latten, ik ken ook zo’n paar 🙂 Bij ons in het dorp heeft een stel precies hetzelfde haha!

   1. Dag Mariska bedankt voor je reactie, jij bent de eerste blogger die dat doet 🙂
    Ik kom Vd Veluwe en daar worden vrouwen ook nog wel eens per ongeluk zwanger. Ik geloof daarnet in, Haha. Ik wil daar niet over na hoeven denken. De meeste mensen die mij langer kennen begrijpen mij wel dus dat is fijn. Ik wil gewoon mijn eigen keuzes maken. En daarbij nu nog zwanger willen worden betekent ook nog veel voor je kind. Ben je als ouder tegen de 50 en heb je een jong kind wat op de basisschool zit. Dat vind ik ook sneu… mijn vorige reactie met maar 1 zin ging per ongeluk en mag je wel verwijderen, Dankje, greets Irene

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.