Bloggers zijn schooiers voor gratis producten en reizen?

bloggers zijn schooiers

Door dit artikel van Cynthia kwam ik op het idee om hier eens over te schrijven en mijn mening hierover te delen. Of bloggers schooiers zijn omdat ze vragen om gratis producten in ruil voor online exposure. Het lijkt tegenwoordig wel een heel ding te zijn, net als de reclamecode comissie, betaalt krijgen voor artikelen en Google Adsense. Het lijkt op sommige momenten het internet wel te regeren en de blogwereld er niet leuker op te maken. Neem dan ook nog eens de nare reacties die je om je oren geslingerd krijgt en je zou bijna de stekker uit je blog trekken. Niet dat ik dat ooit zou doen (nare reacties of de stekker uit mijn blog trekken), maar ik wilde wel mijn duidelijke mening hierover geven.

Foto: Shutterstock

Even over het artikel van Cynthia

Even een samenvatting van het artikel. Het ging om een reis trolley die Cynthia uiteindelijk gratis had gekregen. Onderin het artikel stond ook duidelijk dat ze het gekregen had, maar omdat er een zin in stond met iets als ‘ik was op internet aan het kijken en kwam dit tegen’, werd het vuurtje opgelaaid. Althans, sommige mensen begonnen ineens te haten. Persoonlijk vind ik Cynthia altijd heel transparant en geloof ik haar met wat zij zegt. Op het artikel kwamen heel veel reacties (ook veel nare) en Cynthia reageerde op een gegeven moment op een van die reacties. Het kwam er op neer dat zij die reis trolley op internet had gevonden, hem graag wilde hebben en haar management contact op heeft laten nemen met dat bedrijf/merk voor een samenwerking zodat ze hem dus gratis kreeg in ruil voor online exposure. Mensen vonden haar een schooier en nog meer van dat soort nare termen. Is dat niet gewoon jaloezie, vraag ik me dan af? Jaloezie omdat zij het wel voor elkaar krijgt dingen gratis voor elkaar te krijgen omdat zij bekend is en haar naam echt een merk is geworden door haar blog.

Wat vind ik ervan?

Eerlijk gezegd schrok ik wel van de reactie. Oké, het had wat duidelijker bovenaan mogen staan dat ze het heeft ontvangen. Ik kies daar persoonlijk voor, om het onder mijn titel te zetten, dan is het maar duidelijk. Goed, bij Cynthia dus niet en zelf kan ze dat niet zomaar veranderen. Ik denk dus dat het veelal wel jaloezie is van mensen. Bedoel, als diegene die zo liepen te haten in de positie van Cynthia zaten en ook dit voor elkaar zouden krijgen, zouden ze het dan laten lopen omdat ze bang zijn voor reacties van anderen? Of omdat anderen dat niet voor elkaar krijgen? Als jij als blogger ergens gratis uit eten mag, bij een tent die ook nog hoog op je lijstje staat, in ruil voor een artikel met foto’s.. zou jij dat dan afslaan? Of een tweet die tegenwoordig op Twitter rondgaat als: “Retweet als je als blogger ook gewoon je eigen vakantie moet betalen”. Tja, nogmaals de vraag; wat zou jij doen als jou werd aangeboden om kosteloos naar Ibiza of waar dan ook te gaan? Zou je dat afslaan? Ik in ieder geval niet. Zowel de reacties als die tweet hebben gewoon een nare ondertoon en lijken echt op jaloezie en iemand iets niet gunnen. Hoeveel bekende mensen uit de tv wereld krijgen niet superveel dingen gratis en mogen gratis op reis. Daar hoor je nooit iemand over.

En nu jouw mening

En nu ben ik ook wel benieuwd naar jouw mening. De mening van jou die dit artikel ook heeft gelezen. Vind jij dat een blogger (of ander bekend persoon) het niet verdient om gratis spullen te ontvangen en gratis op reis te gaan? Of vind je dat ze het hebben verdiend omdat ze er hard genoeg voor hebben gewerkt?

Lees ook:
Zo krijg je snel meer bezoekers op je blog!
Dit zijn de voorwaarden voor een samenwerking!
6 Dingen die je niet moet doen als beginnende blogger
30 tips om blog inspiratie te krijgen

17 Reacties

 1. 15 augustus 2017 / 08:20

  Ja ik wordt er stiekem een beetje moe van. Gratis is niet gratis. Je moet foto’s maken, bewerken en er een artikel over schrijven, dus er gaat sowieso tijd in zitten. En die tijd kost geld. Maar ik geloof er wel echt in dat als je het er gewoon duidelijk bij zet als iets gesponsord is (en op een duidelijke plek) dat dit dan geen probleem is voor je lezers. Een blogger die er van leeft, kan dat namelijk op die manier doen. Maar ik denk dat het gewoon gaat om eerlijkheid. 🙂 Als ze ‘gewoon’ had gezegd dat ze de trolley zo mooi vond en er special een samenwerking voor heeft aangevraagd, dan moet de trolley wel heel mooi zijn zeg maar.. Dat is ook positief. 😉 Eerlijkheid duurt altijd het langst. <3

 2. Marco
  12 augustus 2017 / 16:48

  Ik vind dat mense is moeten na denken.

  1 een blogger krijgt pas iets (vergoeding, producten,kadobon ) als ze er iets voor terug doen.
  “Reclame maken voor de geen van wie ze het krijgen”.

  2 dit gebuurt alleen als een blog veel gelezen word.
  En het zelfde publiek heeft waar deze onderneming (de gever) in actief is.

  3 als een blogger dit heeft berijkt wil zeggen dat hij of zij in hun eigen tijd er maanden en soms zslfs al jaren mee bezig is. (En een naam hebben opgebouwd)

  Dus als mense dit ook willen en er dus jaloers op zijn weten ze wat ze moeten doen he 😉

  P.S. in opdracht van mij opdracht gevers geef ik ook wel is iets weg aan een gastblogger voor meer reclamen voor die onderneming. Ben ik dan ook slecht door dat te doen ?

  Groetjes marco

 3. 11 augustus 2017 / 22:43

  Deze hele discussie is nieuw voor mij dus fijn het even te lezen 🙂 Ikzelf krijg nooit wat opgestuurd (mede door de plek waar ik woon) en gratis reisjes krijg ik ook niet. Wel gebruik ik affiliatielinks en ga ik soms een samenwerking aan. Ik vind dat reclame ed moet kunnen, zolang je eerlijk en transparant bent. Dat is natuurlijk heel lastig, want wat is precies transparant? En hoe weet je zeker dat iemand eerlijk is? Nooit eigenlijk. Zelf zet ik het er altijd bij onderaan een post dat er gebruik is gemaakt van affiliatie. Dat bloggers dingen opgestuurd krijgen of voor diensten betaald worden vind ik niet meer dan logisch. Ook Cynthia heeft het er duidelijk bijgezet, maar ik snap de verwarring door de tekst die ze over de koffer schrijft.

 4. 11 augustus 2017 / 20:50

  Dat is toch ook een beetje waar het bloggen om draait? Lang niet alle bloggers verdienen veel met hun blog, terwijl er toch wel heel veel tijd en geld in gaat zitten. Een barterdeal of een sponsoring is daarom zo gek nog niet. Wel vind ik het niet meer dan normaal dat ook vermeld wordt dat het om een sponsoring/samenwerking gaat (ik zet dit onderaan in een disclaimer). Verder ligt het ook aan de balans tussen gewone content en gesponsorde content. Ik schrijf regelmatig reviews over dingen die ik bijvoorbeeld heb gekocht/gewonnen (ja, heel af en toe win ik ook eens iets) of waar ik gewoon met eigen geld naar toe ben geweest. De ergernis van sommige lezers kan ik me wel voorstellen als alle reviews gesponsord zijn (en ik weet van bloggers dat ze over bijna niets anders schrijven dan artikelen die ze gratis hebben ontvangen). Over het feit dat de blogster in kwestie het gewenste artikel aangevraagd heeft en uiteindelijk gratis heeft gekregen, daar past het spreekwoord ‘brutalen hebben de halve wereld’ bij. Dan komt er van lezers toch weer een stukje jaloezie bij kijken. (sorry voor mijn lange reactie)
  Lees het laatste blogbericht van Anja – Tips voor het bewaren, herstellen en gebruik van make-upMy Profile

 5. 11 augustus 2017 / 20:19

  Als ze mij een gesponsorde vakantie aanbieden ga ik echt wel! En dan schrijf ik daar een artikel over met mijn eerlijke mening, maar ik denk dan wel dat het een positief artikel gaat worden. Het is werk, simpel zat. Men betaalt je in dit geval in natura.

  Als ik eerlijk ben, krijg ik liever geld, omdat ik graag zelf bepaal waar mijn geld naar toe gaat, maar hé, een gratis vakantie sla ik natuurlijk niet af.

  Ik krijg ook persberichten waarin staat dat ik kan mailen om een product te ontvangen, en dan wordt er verwacht dat je er een (positief) stuk over schrijft. Zo werkt de bloggerwereld nu eenmaal. Ik werk er ook gewoon voor.

  Ik denk dat het voornamelijk jaloezie is. Misschien moeten mensen eens zien hoeveel tijd er in een blog gaat zitten, hoeveel er achter de schermen gebeurd om een artikel te schrijven, hoeveel uur je kwijt bent. Ik wil uiteindelijk ook graag een beloning voor mijn werk.

  Voor wat betreft het artikel van Cynthia, er staat gewoon waar de koffer vandaan komt en ik denk dat mensen het moeilijk kunnen verkroppen dat ze “in haar vingers knipt” en gratis dure dingen krijgt. Zij heeft natuurlijk een behoorlijke marktwaarde en bedrijven maken daar graag gebruik van. Via bloggers kun je heel goedkoop reclame maken. Ik denk dat ze het in het vervolg wel laat om te vertellen dat ze haar management iets heeft laten regelen. Ze heeft ook een hoop gezeik over zich heen gehad met die potloodventer een poosje terug. Ik zou niet graag in haar positie willen zitten op die momenten.
  Lees het laatste blogbericht van Annika – Vrijdag Maskerdag: Kruidvat Fruity CocktailMy Profile

 6. 11 augustus 2017 / 20:06

  Als ik de kans kreeg om zo bepaalde producten te reviewen zou ik het ook doen. Voorbeeld: ik ben dol op Harry Potter (ja ik ben er zo een haha) en als ik de kans krijg zal ik dan ook zeker producten in dat thema proberen te bemachtigen en reviewen. Alleen ben ik wat dat betreft denk ik nog een beetje voorzichtig omdat ik pas vanaf 1 januari blog. Wel krijg je regelmatig te horen: je blogt zeker alleen voor de gratis spullen? Nee dus want als dat je uitgangspunt is vind ik het persoonlijk een verkeerde om te aan bloggen maar dat is ieder voor zich natuurlijk.

 7. 11 augustus 2017 / 19:48

  Ik vind het wel een heel op hef. Als blogger kun je inderdaad veel krijgen, en vaak staat der echt wel genoeg tegen over. Ik denk inderdaad dat jaloersie daar ook heel erg mee te maken heeft van bezoekers. Ik zou het zelf ook niet snel af slaan.

 8. 11 augustus 2017 / 19:03

  Ik vind het soms wel opvallend dat grote bloggers bloggen over iets wat ze gezien hebben (hey, dit en dat voor in mijn interieur staat op mijn wishlist, zal ik het kopen) en vervolgens zie je een tijdje later dat ze het product hebben gekregen. Dan ben je geen schooier, maar maak je absoluut gebruik van je positie. Aan de ene kant logisch, aan de andere kant een beetje zielig. Ik zit een beetje in het midden tussen die twee.

 9. elisabeth maria martina
  11 augustus 2017 / 18:47

  mijn schoondochter is blogger, dus ik denk dat het toch allemaal wat genuanceerder ligt bloggers worden door bedrijven benaderd om promotie te maken voor nieuwe producten
  daar zit ook nog het testen en een artikel erover schrijven aan vast
  in dat artikel komt toch altijd heel duidelijk de naam van het bedrijf of de sponsor naar voren zowel met naam als met foto

 10. Joyce - LemonyLifeNL
  11 augustus 2017 / 16:29

  Ik vind dit een lastige situatie. Waar denk ik vooral tegenaan gelopen wordt is het feit dat redelijk wat grote bloggers niet transparant zijn over wat ze krijgen en al dan niet op welke manier ze het hebben gekregen. Hierdoor gaat de geloofwaardigheid van de bloggers verloren. Ja, aan de ene kant vind ik het dan wel logisch dat er zo gereageerd wordt wanneer Cynthia compleet lovend over een artikel van 300 euro is en dit ook nog geen gek bedrag vindt. Als je er dan later achter komt dat ze interesse had en haar management het maar even heeft laten regelen tja. Aan de ene kant geef ik dr groot gelijk. Waarom zou je niet gebruik maken van je bereik en blog? Dat is toch eenmaal je werk. Maar aan de andere kant denk ik ook, als je zo enthousiast bent over iets en het zo graag wilt hebben koop het dan een keer lekker zelf.

  Wat ik wel compleet irritant vind is dat elk commentaar maar op jaloezie wordt afgedaan. Ik denk niet dat dat jaloezie is, maar zoals ik net ook al zei de geloofwaardigheid die af wordt gedaan bij bloggers.

  • Mariska
   Auteur
   11 augustus 2017 / 17:38

   Nee, maar wat betreft het bedrag niet gek vinden is dat voor iedereen anders. Sommige mensen kopen broeken van €200 en vinden dat normaal, terwijl ik een broek van €30 van de H&M mans zat vind 🙂 dat is een kwestie van wat jezelf wilt en te besteden hebt natuurlijk. Maar als je €300 kunt besparen, in haar geval, tja waarom niet? Ik denk ook niet dat álles jaloezie is, maar veel wel evengoed denk ik.

 11. Cindy
  11 augustus 2017 / 16:03

  Ze zei wel dat t een goedkope koffer was terwijl het toch een flinke uitgave is. Als ie zo cheap is als ze doet voorkomen had ze m ook niet hoeven krijgen. T houdt blogland wel bezig want vorige week schreef Northflix ook al een artikel als dit.

 12. 11 augustus 2017 / 15:46

  Hmm, ja lastig.. Mensen denken al snel een mening over te moeten hebben en deze dan ook te pas en te onpas te moeten delen…

 13. Northflix
  11 augustus 2017 / 15:42

  Wat ik van Cynthia en #koffergate vond heb jij vast al gelezen op mijn site.

  En de tweet “Retweet als je als blogger ook gewoon je eigen vakantie moet betalen” heb ik geretweet.
  Hoezo? Voor mij was de reden om dat te retweeten niet misgunnerij, maar het feit dat er te vaak vanuit wordt gegaan dat iets gesponsord is.
  Ik voel me soms zelfs “verplicht” om bij iets te schrijven “#nospon, zelf gekocht en oprecht enthousiast”.
  Daarnaast denken veel mensen dat bloggers alles wel even krijgen – Voor veel mensen ook hét motief om zelf een site te starten – wat dus klinkklare onzin is.

  • Mariska
   Auteur
   11 augustus 2017 / 17:35

   Ja, soms voel ik me ook wel verplicht maar doe dat niet meer perse erbij. Het zal in de tekst dan wel voorkomen. Maar het gebeurt ook dat andere bloggers het verpesten met het er niet bijzetten. Als je overduidelijk een link ziet die gesponsord is (dat pik je er wel uit als je even blogt) en dan niet gesponsord? Uh uh .. Wat betreft die tweet snap ik jouw punt ook, alleen kwam het op mij over als een beetje haat of iets. No problem 🙂

  • Mariska
   Auteur
   11 augustus 2017 / 17:34

   Hahah Tena, dat is wel iets heel anders! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.