Shop mijn favorieten

Hema Amber & Cedarwood eau de parfum (vegan)
Bath & Body Works Pumpkin Snickerdoodle
Versace Crystal Noir
Dior Addict
Chanel Coco
Narciso Rodriguez Narciso
The Kelly Family 25 years later live
Dolce & Gabbana The One eau de parfum
YSL Manifesto
Hema Amber & Cedarwood eau de parfum (vegan)
Bath & Body Works Pumpkin Snickerdoodle
Versace Crystal Noir
Dior Addict
Chanel Coco
Narciso Rodriguez Narciso
The Kelly Family 25 years later live
Dolce & Gabbana The One eau de parfum
YSL Manifesto

Mijn onzekerheid: gewicht en postuur

Mijn onzekerheid: gewicht en postuur

Oké, dit is best wel een persoonlijk artikel en ik vind het heel erg lastig om over te schrijven en vooral ook toe te geven. Er zijn heel veel mensen die iets aan zichzelf niet zo mooi vinden, ergens niet helemaal tevreden over zijn of zelfs iets laten veranderen. Vaak wimpel ik het weg en durf ik het niet echt toe te geven, maar ik ben erg onzeker over mijn uiterlijk. Met name mijn postuur eigenlijk en mijn gewicht. Gekke is dat ik mensen helemaal niet ‘raar’ vind die wat voller zijn. Een van de voorbeelden is Maite Kelly, die vroeger ook bij The Kelly Family zat/zit. Zij is ook stevig en heeft haar eigen collectie bij Bonprix, wellicht kennen jullie dit 🙂 Super leuk gekleed en dat vind ik trouwens ook van andere mensen die een vol(ler) postuur hebben. Zoals ik het omschrijf bedoel ik het niet naar, maar weet niet zo goed hoe ik het anders moet omschrijven.

Maar dan ga je toch afvallen?

Ja, dat heb ik meerdere malen geprobeerd. Ik heb Weight Watchers geprobeerd en ook Herbalife heb ik geprobeerd. En voor mij werkt dit niet. Waarom niet? Ik ben dol op lekker eten en lekker drinken. En niet alleen dat.. als ik stress heb eet ik, als ik me alleen voel eet ik, als ik blij ben eet ik, als ik ergens moet wachten eet ik. Nu zul je denken, ja je bent gewoon verslaafd aan eten? Nou, zo erg is het allemaal ook weer niet, maar ik hou van lekker eten. Elke keer als ik vol goede moed begin met afvallen, dan val ik altijd weer terug. Als er iets rottigs gebeurt stop ik er weer mee. Het afvalleen lukt mij dus gewoonweg niet. En waar een wil is, is ook een weg is altijd mijn lijfspreuk, maar het lukt me gewoon niet. Ik eet zeker niet de hele dag door, maar het is gewoon wel vaak.

Je bent mooi zoals je bent

Dit is zeker een gedachte van mij ‘je bent wie je bent’. Ik ben van mening dat ik nu precies hetzelfde ben qua karakter als dat ik 30 kilo af zou vallen. Er zijn dagen dat ik helemaal niet onzeker ben en me ook echt aan deze gedachte vast kan houden ‘je bent wie je bent’. Als ik in de spiegel kijk valt het allemaal wel mee, maar als ik mezelf van kop tot teen op de foto zie staan schaam ik me soms op een of andere manier. Dan gaan dus echt de gedachten door mij heen dat ik moet afvallen, dat ik te dik ben en dat er echt iets moet gebeuren. Walgen van mezelf is het zeker weten niet, maar ik schrik dan toch wel. Een kledingmaat zegt niets over jou als persoon namelijk en dat weet ik ook. En daarbij speelt het dunne haar dat ik heb ook niet mee, verschrikkelijk vind ik dat! Maar oké daar gaat mijn blogpost niet over. Je bent mooi zoals je bent. De ene dag heb ik schijt aan iedereen en houd ik dit vast, de andere dag ben ik zo onzeker als ik weet niet wat. Ik zou willen dat ik mij niet onzeker hierover zou voelen. De ene dag boeit het me niet, de andere dag verban ik het liefst alle foto’s van mijn Facebook. Op onderstaande foto heb ik mezelf af laten knippen..

siepelrock

Op deze foto sta ik links, mijn zusje in het midden en een vriendin rechts. Toen deze foto gemaakt werd en ik zag hem.. heb ik mezelf eraf laten knippen. Vond (of misschien wel vind), mezelf hier zo lelijk op staan. Dit is nou typisch een voorbeeld van wat ik bedoel. Ik voel mezelf de vetklep op de foto, terwijl dat helemaal niet hoeft. Nu zegt een kledingmaat vrij weinig en toch kijk ik er naar. Is het erg dat ik voor de bovenkant maat 42/44 heb? En voor mijn broekmaat 33 heb van H&M? Of dat ik zo’n 94 kilo weeg? Ja, het is zeker overgewicht en soms heb ik daar last van. Om deze getallen te noemen schaam ik me absoluut niet. Het is gewoon dat het een grote onzekerheid voor me is, terwijl dit waarschijnlijk helemaal niet nodig is. En ja, je bent mooi hoe je bent. Maten maken niet uit. Of je nu 50 kilo of 150 kilo weegt, je karakter blijft hetzelfde.

Ooit heb ik iets heel gemeens gehad trouwens. Iemand was jarig op het werk waar ik toentertijd werkte en deelde gebak uit. Eind van de middag was er nog iets over en we pakten allemaal een tweede. Op het moment dat ik een tweede pakte zij een van de mensen op mijn werk tegen me: “Maris, misschien kan je beter een appel pakken, dat is veel gezonder!”. DES DUIVELS was ik. Hoe kan je zoiets als grapje proberen over te brengen?

Normaal ben ik echt een doorzetter en wil ik alles oplossen waar ik niet tevreden over ben. Afvallen lukt mij dus niet. Misschien zijn er een aantal die dit niet begrijpen, maar dit is wel hoe het zit. Misschien is de knop bij mij niet ver genoeg omgedraaid, is mijn wil niet groot genoeg of zie ik verder geen problemen.

Ik wilde dit eigenlijk gewoon van me afschrijven. Erover praten doe ik namelijk eigenlijk niet echt en het is toch fijn om het kwijt te kunnen. Reacties op deze blogpost zijn natuurlijk meer dan welkom, maar het is niet zo dat ik medelijden probeer te krijgen ofzo. Respectloze reacties worden dan ook zonder pardon verwijderd. Een goede discussie is niet erg, maar respectloze reacties wel.

Lees ook:
6 redenen waarom afvallen niet lukt
Maar ik ben 32 en heb geen kinderwens
Mijn favoriete thee (o.a. Celestial sleepytime & Kruidvat)
11 dingen die niet bij mij passen

Bedankt voor het lezen! x

deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 Reacties

 1. 19 november 2016 / 13:20

  Wat een rotopmerking op je werk.. zo iemand kan ik wel killen.. Ik begrijp heel goed wat je bedoeld. Het is irritant als mensen roepen dat het om je persoonlijkheid gaat als je zelf niet goed in je vel zit. Klopt, als je afvalt blijf je gewoon dezelfde en wordt je niet plots ongezelliger ofzo.
  Ik ben de 50 gepasseerd en ik weet dat een maatje 36 gewoon niet meer haalbaar is. Stevige bovenarmen en een buikje.. Iedereen roept dat dat wel meevalt, maar ik zie hem op full size foto’s.
  bij mijn laatste post heb ik mijn buik serieus ingehouden en eerst een shoot gedaan met zo een corrigerende vreselijk strakke broek.
  Bij mij is het gewoon niet qua proporties oké. Ik oog niet heel dik maar de verhoudingen zijn zo lullig.
  Ik ben de laatste dagen minder gaan snoepen en ik merk dat ik nu al sneller vol zit.. eigenlijk baal ik van dat lijnen want ik hou zo van eten en lekkere dingen.
  Als ik mij slapjes voel dan wil ik iets eten, dus een strak regime zal mij nooit lukken denk ik.
  En ik heb al veel geprobeerd…
  Wat ik een heel mooie opmerking vond was toen ik schreef dat ik op zag tegen foto’s van mij van top tot teen, was dat er mensen herkenning in vinden en dat de meeste vrouwen zich niet kunnen herkennen in die slanke modellen.
  Ik zit overigens ook met verbazing te kijken hoe goed sommige curvy vrouwen eruitzien, maar dat is vaak goede kleding en een goed kapsel.
  Goed dat je deelt, ik denk dat veel vrouwen exact met hetzelfde gevoel rondlopen.

 2. 18 november 2016 / 21:01

  Echt super mooi en eerlijk. En inspirerend. Je mag er trots op zijn dat je dit zo deelt! Ik kan niet zeggen dat ik weet hoe je je voelt, aangezien ik zelf nooit in deze situatie heb gezeten. En wat een rot opmerking zeg, sommige mensen snappen nooit zo goed wat de nasleep is van zogenaamd ‘grappige’ reacties.. Een digitaal hartje voor jou!

 3. 17 november 2016 / 21:58

  Wat knap dat je dit durft te delen. Ik kan me er wel in vinden eigenlijk. Ik wil zelf ook dolgraag afvallen omdat ik ook overgewicht heb en vooral makkelijker kleding wil gaan shoppen. Daarnaast wil ik ook gewoon afvallen zodat ik nergens meer onzeker over kan zijn. Waarschijnlijk zullen er dan nog dingen zijn om me onzeker over te maken. Je maat en gewicht zegt inderdaad niks over de persoon zelf en daar gaat het natuurlijk om. Good luck met alles.

 4. Nienke
  17 november 2016 / 19:42

  Wauw, super knap dat je dit durft te delen! Ik ben super mager, en ik zou je zeggen. Dun zijn is niet ‘de oplossing’ voor onzekerheden. Iedereen moet zijn eigen manier vinden om tevreden over zichzelf te worden. Niemand is perfect en al helemaal niet voor zichzelf. Ik hoop dat je je onzekerheden een plekje kunt geven. Oh, en who cares een paar kilo’s meer. Je bent goed zoals je bent!

 5. 17 november 2016 / 06:40

  Mooi geschreven! Het blijft een intens moeilijke strijd. Weet er helaas zelf alles van. Ik merk wel dat het beeld wat ik in mijn hoofd heb, ontzettend verschilt van wat anderen zien en denken. Ik ben heel streng en maak het daardoor alleen maar erger. Lief zijn voor jezelf en accepteren wie je nu bent. Je bent een mooi persoon en mag ontzettend trots zijn op jezelf.

 6. 17 november 2016 / 06:40

  Mooi geschreven! Het blijft een intens moeilijke strijd. Weet er helaas zelf alles van. Ik merk wel dat het beeld wat ik in mijn hoofd heb, ontzettend verschilt van wat anderen zien en denken. Ik ben heel streng en maak het daardoor alleen maar erger. Lief zijn voor jezelf en accepteren wie je nu bent. Je bent een mooi persoon en mag ontzettend trots zijn op jezelf.

 7. Sanne
  16 november 2016 / 22:58

  Wat een mooi artikel. En wat herkenbaar voor mij.
  Ook ik ben erg onzeker over mijn postuur en gewicht. Foto’s vond ik verschrikkelijk, zo confronterend. Als ik ergens iemand met een fototoestel spotte zorgde ik dat ik de andere kant op ging staan of ver uit de buurt was.
  Een paar jaar geleden ben ik 45 kilo afgevallen, maar ik kan niet zeggen dat ik me veel gelukkiger voelde. Het was misschien gezonder, maar de onzekerheid is niet weggegaan met de kilo’s.
  Toen was er wel weer iets anders waar ik me onzeker over voelde, m’n loshangende te ruime velletje.
  Nu ben ik inmiddels weer 25 kilo aangekomen, ja ook ik hou van lekker eten, en ik moet eerlijk zeggen dat dat me toch beter bevalt.
  p.s. ik vind je prachtig.

 8. 16 november 2016 / 19:47

  Heel mooi geschreven meid, en ik kan me helemaal vinden ik jouw artikel. Met de jaren ben ik ook wat aangekomen en daardoor ben ik niet echt lekker in mijn vel gaan zitten. Ik ga morgen beginnen met de weight watchers ben benieuwd of dat wat voor mij gaat doen. En wat een klote opmerking zeg pff..

  • Mariska
   Auteur
   16 november 2016 / 20:56

   Het gaat je vast lukken! Van de dingen die ik geprobeerd heb vond ik Weight Watchers wel het fijnste. Succes!

 9. 16 november 2016 / 15:51

  Knap dat je dit deelt. Ieder mens heeft onzekerheden en geloof me ook skinny bitches hebben die, er zijn genoeg meiden die graag een maatje meer zouden hebben. Doe waar jij gelukkig van wordt. Word je van veel eten niet gelukkig, probeer wat te minderen maar als die kroket of patat speciaal je op dat moment gelukkig maken, ontzeg het jezelf niet. Probeer een balans te vinden mocht je er toch iets aan willen doen. Het moet geen moeten worden maar iets wat je doet omdat je het wilt en het geen kwaad kan. En een lekkernij af en toe, kan ook geen kwaad.
  Lees het laatste blogbericht van Ricardo – Vijf recent uitgekomen albums die je niet mag missen #3My Profile

  • Mariska
   Auteur
   16 november 2016 / 20:55

   Thanks voor je reactie! Nee, ik weet gewoon soms niet hoe en wat.. ik eet gewoon teveel denk ik. Of.. weet ik wel zeker.

 10. 16 november 2016 / 15:24

  Bedankt voor je verhaal. Je bent goed zoals je bent, met dit gewicht of met kilo’s meer of minder. Meld je op Facebook aan bij de groepen ‘wondervol groep’ en ‘curvy mode platform size diversity’. Daar zitten een hoop mensen met dezelfde issues en men helpt elkaar enorm. Ik vind het daar erg prettig vertoeven 🙂
  Lees het laatste blogbericht van Debbie – Verwijder je make-up in één eenvoudige stap met Biotherm Total Renew OilMy Profile

 11. 16 november 2016 / 13:40

  Ontzettend knap dat je dit deelt. Ik was nooit de dunst, maar ben ook 10 kilo aangekomen sinds ik ben bevallen en ben nu ook erg onzeker over mijn lichaam. Het is precies hoe jij het omschrijft. Soms denk ik, het valt wel mee. Maar foto’s maken me dan weer erg onzeker. Ik doe inmiddels weer een poging weight watchers. Ik heb niet echt een streefgewicht, maar ben gewoon blij met elke kilo die er af is.
  Liefs

  • Mariska
   Auteur
   16 november 2016 / 20:52

   Bedankt voor je lieve reactie Tineke! Het maakt ook eigenlijk niet uit hoe je eruit ziet, het gaat om je karakter ♥