6 redenen waarom afvallen niet lukt

afvallen lukt niet

Afvallen lukt niet? Daar kan ik me helemaal in vinden. En ik ga mijn gewicht en lengte ook niet onder stoelen of banken steken, het is er en zolang ik er zelf niets aan doe verandert dit niet. Ik weet dat ik te zwaar ben voor mijn lengte en ook ik heb al verschillende pogingen gedaan tot afvallen. Van aan de shakes, Weight Watchers, Herbalife en gewoon zelf gezond proberen te eten. Geen van deze dingen is me gelukt of heb ik langer dan een week volgehouden. Dat ga ik zeker niet goedpraten voor mezelf, maar ik heb wel een aantal ideeën waarom dit niet lukt. Dit wil ik graag delen, ook om zelf opener te zijn of om wellicht iemand te helpen die hierdoor wel juist de goede weg op gaat.

Foto: Shutterstock

Afvallen lukt niet, doe het niet voor een ander

De meest belangrijke reden om überhaupt af te willen vallen vind ik om het voor jezelf te doen. Tuurlijk, ik vergelijk mezelf ook wel eens met iemand anders die slanker is dan ik en die (zogenaamd) wel leuke kleding aanheeft, maar dit is niet meer wat ik probeer te doen. Het werkt niet. Waarom zou je jezelf vergelijken met een ander? Jij bent jij. En ook andersom; als anderen tegen jou zeggen dat je moet afvallen zou ik er niet teveel naar luisteren. Tenzij het een arts is en je echt hulp nodig hebt, dat is uiteraard een heel ander verhaal. Als jij in de spiegel kijkt en je voelt je niet gelukkig, dan zul je er wat aan moeten doen. Maar doe het voor jezelf!

Je kunt de knop niet omzetten

afvallen lukt niet
Photo by Total Shape on Pexels.com

Het is heel makkelijk praten van sommige mensen met ‘je moet gewoon de knop omzetten!’. Ja, maar geloof me dat doe je niet zo 1 2 3. Je moet er echt klaar voor zijn. Je zult je eetpatroon moeten aanpassen, wellicht je inschrijven bij de sportschool, meer water gaan drinken als je dat nog niet deed en ga zo maar door. Heb je er al bij nagedacht hoe het is als iemand jarig is en taart uitdeelt. Sta jij zo sterk in je schoenen om dit te weigeren? Dat is voor mij dus een vrij lastig punt en een reden waarom het niet lukt de knop volledig om te zetten. Dit hoeft vast niet zo bij iedereen te zijn maar is voor mij dus een grote reden waarom het afvallen niet lukt.

Je hebt teveel stress

Uit ervaring weet ik dat als je teveel stress ervaart je hele andere dingen aan je hoofd hebt dan bezig te zijn met afvallen. Ook heb ik een aantal jaren geleden toen ik overspannen was, wel veel gewicht verloren. Ik at en dronk heel slecht, maar toch viel ik veel af. Dat is ook niet wat je wilt, het afvallen door stress. Dat is ook een niet gezonde manier. Persoonlijk zou ik eerst de oorzaak van de stress aanpakken en dat proberen op te lossen en vervolgens weer verder te gaan met het afvallen.

Stiekem slecht eten

Ik hoef je niet uit te leggen dat slecht eten het afvallen niet echt bevordert. Maar ik bedoel met ‘stiekem slecht eten’ dat je niet tussendoor allemaal slechte dingen eet. Als je bijvoorbeeld shakes gebruikt, dat je tussendoor een Twix neemt of als je aan Weight Watchers doet, dat je een Tony reep niet invult. Op die manier gaat het nooit lukken. Je zult je echt volledig moeten geven en al die snaai momenten tussendoor zul je moeten laten. Behalve als het natuurlijk een gezond tussendoortje is zoals een stuk fruit. Zorg er ook gewoon voor om zo goed als geen snoep, koek en andere slechte dingen in huis te hebben. Dan kun je je er ook niet aan vergrijpen. Een handje nootjes in de avond is bijvoorbeeld wel gewoon oké šŸ™‚

Je bent al tevreden met jezelf

Als je eigenlijk te zwaar bent en je vindt ergens dat je wel af moet vallen, maar je bent al tevreden met jezelf, dan lukt het ook niet. Je hebt dan namelijk geen doel voor ogen dat je wilt bereiken, denk ik. Als je het niet vervelend vindt om een grotere maat kleding te kopen, je je daar goed in voelt, je geen problemen hebt met je gezondheid en je gewoon gelukkig bent, dan zou ik het ook niet doen. Nogmaals, je doet het voor jezelf en niet voor een ander. Als jij gelukkig bent met wie je bent moet je dat zo houden šŸ™‚

Prioriteiten stellen

Als je wilt afvallen moet je zorgen dat je prioriteiten stelt. Wat wil je bereiken? In hoeveel tijd probeer je dat te bereiken? En wat ga je bijvoorbeeld eten en drinken? Maak dit voor jezelf duidelijk en stel dus prioriteiten. Ga je die ene avond uit met vrienden en drink je de hele avond wijn? Is het voor jou mogelijk om die wijn aan de kant te laten staan en aan de water te gaan? Drink je maar één wijntje? Allemaal dingen die je gaat tegenkomen.

Lees ook:
Hallo, ik hou gewoon van lekker eten!
De zomer voorbij en de herfst begint
5x to do op Ibiza
Lucky list #10

Ben jij bezig met afvallen? Of ben je heel veel afgevallen?

7 Reacties

 1. 12 april 2017 / 19:43

  Herkenbare punten! Maar wat doe je als je heel goed kan koken en manlief alles kan eten..pff heel zwaar…

 2. Daniƫlle
  7 april 2017 / 15:11

  Vaak lukt het ook niet als je er heel bewust mee bezig bent en alleen maar mee bezig bent. Ik let vooral op dat ik veel water drink en niet te veel snoep. En wandel dan Ć©Ć©n keer in de week naar de weegschaal. Af en toe genieten van lekkere chocolade of chips is toch ook wel belangrijk, maar met mate.

 3. 7 april 2017 / 13:07

  Heel goed artikel en ergens erg herkenbaar. Ik merk aan mezelf dat ik de laatste tijd best snel aankom terwijl ik nog zo goed aan het sporten ben. Ik heb wel beseft dat ik gewoon op dit moment te gestresst ben en dat ik helemaal niet toe ben om af te vallen. Eerst moet ik dat op orde krijgen voordat de rest gaat lukken..

 4. 6 april 2017 / 12:34

  Ik zou wel plaatselijk willen afvallen. Maar dat kan helaas niet. Mijn buik is bol gebleven na de zwangerschap terwijl ik altijd best wel een strakke buik had.

  Afvallen doe ik dus niet meer maar wil wel wat fitter worden en aan mijn houding werken. Want soms sta ik als een zak aardappelen?

 5. 6 april 2017 / 10:50

  Ik vind dat zondigen moet kunnen, zolang je het niet elke dag doet. Anders is een dieet naar mijn mening niet vol te houden. Dat puntje taart zou ik zeker en vast niet laten staan, maar ik zou het dan wel compenseren door die avond of de volgende dag meer te sporten.
  Lees het laatste blogbericht van Jessica J. – Tutorial ā€¢ Twitter Cards toevoegen aan Weebly-websiteMy Profile

 6. 6 april 2017 / 08:43

  Ik ben toen ik zwanger was en de periode hierna veel aangekomen. Inmiddels is er 6,5 kilo af. Maar ik wil er nog minstens 6 af hebben. Helaas lukken die laatste 6 maar niet.
  Liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.