Marktplaats of plaatselijke Facebookgroepen, wat werkt echt?

marktplaats of plaatselijke facebookgroepen

De laatste tijd ben ik weer erg bezig met mijn huis opruimen, bedenken wat ik wel en niet nodig heb en gewoon ruimte maken. Ik woon vrij klein en sinds begin dit jaar eigenlijk wil ik het gewoon wat rustiger maken en gezelliger. Ik heb gemerkt dat mijn huis heel vol stond en het daardoor ook wat drukker werd voor mezelf, gewoon in mijn hoofd ofzo. Het begon met het te koop zetten van mijn elektrische haard die eigenlijk iets te groot was. Al heel lang wilde ik zo’n ding maar het bleek gewoon net teveel te zijn en te groot. Erg jammer. Zo heb ik nog meer spullen te koop aangeboden, waaronder een groot beauty pakket, een pakket met allemaal tekenspullen die ik ooit voor mijn bullet journal had, schoenen die ik niet meer draag en de grote krabpaal die ik kocht toen ik hier ging wonen. Inmiddels heb ik gelukkig wat spullen kunnen verkopen en dat is natuurlijk altijd fijn. Maar wat werkt er nu het beste voor mij; Marktplaats of plaatselijke Facebookgroepen?

Ervaringen met Marktplaats

Ik heb al vaker spullen verkocht via Marktplaats, maar dit heeft niet mijn voorkeur. Op een of andere manier (en dat is natuurlijk niet bij iedereen) vertrouw ik de mensen via Marktplaats minder. Er is zoveel bereik en de berichten die ik ontvang als ik er bijvoorbeeld een iPhone op zet of niet akkoord ga met een bod zijn niet mis. Het laatste heb ik zelf geen ervaring mee, maar laatst nog iemand tegen mijn zusje. Mijn zusje bood iets aan, ging niet akkoord met het bod en die persoon kwam zo opdringerig en vervelend over en sloot af met ‘stik er maar in’. Of het toeval was of niet, een paar dagen later werden er eieren tegen haar raam stuk gegooid. Dat is toch apart? De mensen zijn daar wat asocialer vind ik. In de zin van niet op komen dagen (heb ik zelf wel meegemaakt), vervelende pusherige berichten sturen en niet normaal en netjes kunnen communiceren. Uitzonderingen daargelaten, want een paar dagen terug kwam er nog een hele aardige vrouw iets bij mij ophalen. Over het algemeen verkoop ik minder snel iets op Marktplaats dan via de plaatselijke Facebookgroepen.

Ervaringen met Facebookgroepen

Met plaatselijke Facebookgroepen heb ik een veel betere ervaring en heeft mijn persoonlijke voorkeur. Ik ben lid van een aantal Facebookgroepen uit regio Edam en Volendam en heb daar al best veel spullen verkocht. Ik vind de communicatie daar veel fijner, mensen reageren normaler en vaak kunnen mensen snel bij je zijn omdat ze in de buurt wonen. De communicatie verloopt denk ik beter omdat mensen niet anoniem zijn en zich daarom gewoon gedragen. Als voorbeeld wil ik geven dat ik een iPhone 8 plus verkocht en een meisje reageerde onder mijn artikel en haar vader daarin tagde. We stuurde onze gegevens over en weer en zij kwam diezelfde avond de telefoon nog ophalen met haar vader en kwamen ook uit de buurt. Zelf vind ik normaal namelijk ook niet prettig om alleen te zijn als er mensen langskomen, maar als ze uit de buurt komen voelt het ‘veiliger’. Snap je wat ik bedoel?

Het verliep heel fijn en met de andere mensen met wie ik heb afgesproken heb ik ook goede ervaringen. Sterker nog; ik heb voor zover ik me nu kan bedenken geen slechte ervaringen gehad met een verkoop via een plaatselijke Facebookgroep. Dat zegt ook wel wat. Ik denk echt dat mensen zich beter gedragen omdat iedereen het profiel van elkaar kan bekijken en er altijd bekenden van elkaar op Facebook zitten. En wat ik ook fijn vind aan Facebook is dat je privéberichten worden gefilterd op ‘berichtverzoeken’ van mensen die je niet kent. Op die manier hoef je niet te reageren en kunnen mensen niet zien dat je het hebt gelezen. Dat heb je op Marktplaats wel.

Wat zijn jullie ervaringen met Marktplaats en de plaatselijke Facebookgroepen? Daar ben ik wel benieuwd naar!

Lees ook:
Famke Louise Videoland documentaire, mijn mening!
TV abonnement opgezegd, hoe wat waarom?
Zo heb ik dus pittig wat geld verdiend van het weekend
Cashback en korting bij shopkorting.nl

13 Reacties

 1. 10 februari 2019 / 16:39

  Mensen kunnen soms echt asociaal zijn en ik zal nooit iets verkopen via marktplaats of facebook.
  Want mensen kunnen makkelijk misbruik maken van je gegevens.

 2. sabrina
  9 februari 2019 / 17:22

  wat mensen allemaal op marktplaats flikken is soms idd erg raar 🙁

 3. 6 februari 2019 / 17:13

  Ik verkoop heel soms wat via marktplaats, maar er zitten vreemde-asociale vogels tussen. Ik had een dure camera te koop aangeboden en iemand bleef maar onzinnige biedingen plaatsen en berichtjes sturen. Eerst een zielig verhaal ophangen over niet genoeg geld hebben, daarna je verkoopt dit nooit voor deze prijs en tenslotte ´als je het volgende week nog niet verkocht heb, dan verkoop je het aan mijn voor zoveel euro´ Ik heb hartelijk om deze persoon zitten lachen. Via Facebook heb ik nooit wat verkocht
  Lees het laatste blogbericht van Tessa – Merk in de spotlight: LumeneMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   6 februari 2019 / 18:02

   Ook zo asociaal inderdaad, bah! Vaak denken mensen met zielige verhalen te bereiken en vind dat zo een vervelende eigenschap van mensen.

   • 7 februari 2019 / 17:18

    Bij mij zijn ze met zulke verhalen aan het verkeerde adres. …

 4. 6 februari 2019 / 17:08

  Marktplaats werkt bij mij voor geen meter meer, op Facebook heb ik wat meer geluk 🙂

 5. 6 februari 2019 / 11:36

  Ik heb al lang niets meer verkocht. Mijn laatste verkoop was een doos verzorgingsproducten en make-up die ik niet meer gebruikte, dat ging via de app letgo. Dat verliep redelijk vlot, hoewel ik wel met een aantal érg onbeleefde mensen te maken kreeg. In het verleden heb ik vaak dingen ge- en verkocht via 2dehands.be, Kapaza (dat intussen niet meer bestaat) en zelfs eBay. Ik ben nu m’n kleerkast aan het uitmesten en denk dat ik veel gewoon rechtstreeks naar de kringwinkel ga brengen. Ik heb simpelweg geen zin in al dat praktische gedoe en wil alles liefst zo snel mogelijk buiten. 😛
  Lees het laatste blogbericht van Jessica J. – Review • Lush Peachy Bath BombMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   6 februari 2019 / 18:04

   Ja dat heb ik ook wel met een aantal spullen dat ik er snel van af wil, maar vind het ook wel weer zonde ofzo. Ik bedoel ik vind een zakcentje ook wel fijn.

 6. 6 februari 2019 / 08:47

  Ik heb juist een hekel aan verkopen via Facebook; daar zijn de mensen altijd zo onserieus haha. Ik verkoop daar in tegen soms wel tien dingen per avond via Marktplaats, dat gaat bij mij echt als een speer! Grappig om te zien hoe dat bij iedereen anders is 🙂
  Lees het laatste blogbericht van Kelly – #GETITCOVERED Goodiebag UnboxingMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   6 februari 2019 / 18:01

   Ja dat is wel fijn als het op Marktplaats zo snel gaat. Dat heb ik dus op de Facebookgroepen haha.

 7. 6 februari 2019 / 08:43

  Ik heb één keer een bizarre en best wel creepy ervaring gehad met marktplaats. Ik had iets aangeboden, iemand doet een bod wat minstens vier keer minder was dan mijn vraagprijs, dus ik mailde terug dat ik niet akkoord ging. Krijg ik als reactie: “Ja, ja, wel, X euro, kom ik het vanavond ophalen, ik weet waar je woont. Tot vanavond!” Er is natuurlijk niemand geweest, maar dat geeft je toch even de kriebels hoor.
  Lees het laatste blogbericht van Jenn – Onze mini-vakantie in foto’sMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   6 februari 2019 / 18:00

   OH ja bah, inderdaad! Stel je voor dat diegene wel wist waar je echt woonde. Kan me voorstellen dat je schrok.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.