Waarom ik mijn kat binnen houd

kat binnen houden

Een kat binnen houden, je krijgt er gemengde reacties op. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook gek vond als ik hoorde dat iemand zijn of haar kat binnen hield. Waarom zou je dat doen? Zo’n beestje heeft toch ruimte nodig? En frisse lucht? Nu ik mijn kleine vriendje sinds kerst vorig jaar heb, ben ik daar nu op terug gekomen. Eerder was er wel een mogelijkheid voor hem om naar buiten te gaan, maar nu ik in mijn nieuwe appartement woon is dat helaas geen optie meer. In de 2 vorige huizen van het afgelopen jaar (jup, ben best vaak verhuisd) was er in beide gevallen een dakterras. Op beide dakterrassen had m’n kat voldoende ruimte om te lopen en naar de vogeltjes te kijken 😉 Nu is dat sinds kort dus anders. Mijn kat binnen houden, waarom?

Mijn kat binnen houden, waarom doe ik dat?

Er zijn meerdere redenen waarom ik mijn kat dus niet naar buiten doe. Als allereerste punt is het zo dat ik wel 2 balkonnetjes heb, maar een grenst direct aan het dak en een is aan de kant van de weg. Als ik hem los zou laten lopen op het ene balkon dan gaat hij dus zeker weten op het dak lopen en dan ben je best ver van huis. Misschien komt hij dan niet meer terug het dak op en gaat hij bij de buren op het balkon lopen. Het kan natuurlijk best zijn dat die buren er niet op zitten te wachten en hem weg jagen. Logisch, maar dan wordt hij nog banger dan dat hij al is. Ik ga hem ook niet op het andere kleine balkon laten lopen waar hij op de reling kan springen en de weg op kan gaan.

Vanaf het begin af aan is hij al schrikkerig en eenkennig. Ik vind dat niet erg want ik ben echt zijn baasje en dat merk je ook, maar op straat zal hij dus enorm bang zijn. Als we binnen zitten en hij hoort bij de buren iemand op de trap lopen of buiten de trap naar boven, dan schrikt hij al. Als de bel gaat rent hij als een malle naar boven en gaat hij onder bed zitten. Laat staan dat hij buiten loopt en ergens van schrikt. Dan zie ik hem waarschijnlijk nooit meer terug. Voor mij hartverscheurend, maar voor zo’n klein diertje ook natuurlijk als hij zijn weg naar huis niet meer kan vinden.

Kat binnen houden – al die narigheid op straat

Buiten het feit dat mijn kleine vriendje dus heel eenkennig en bang is, ben ik ook veel te bang dat er op straat iets gebeurt. Hoewel ik een redelijk rustig buurtje woon, zijn er talloze andere dingen die er kunnen gebeuren. In deze tijd van het jaar komt er natuurlijk weer veel vuurwerk op straat (die knallen tegenwoordig in de avond zijn echt niet best) en moet je eens nagaan wat er tegenwoordig allemaal met dieren wordt uitgespookt. Dat je dan weer op social media leest of op tv ziet dat er een kat mishandeld is, verminkt is of weet ik het wat. Dat wil ik echt niet en ik wil ook niet dat mijn kat dat overkomt. Misschien klinkt het wat egoïstisch, maar dat zijn dus wel de redenen dat mijn kat niet buiten komt op dit moment.

Mocht ik in de toekomst een woning hebben waar een tuin is of weer een dakterras, dan mag hij natuurlijk naar buiten. Dan is het wel zo dat het ergens moet zijn waar hij niet weg kan lopen en met andere mensen en katten in aanraking kan komen. En eerlijk is eerlijk, ik denk niet dat hij het nu allemaal zo slecht heeft. Meneertje slaapt elke avond lekker naast me in bed, komt knorrend op me af rennen als ik thuis kom, geniet van z’n vlees elke dag en in de avond krijgt hij altijd een opleving dat hij gaat spelen. Dan lig ik lekker in bed en crosst hij 4x de trap op en neer. Ook vind hij het leuk om voor het raam te zitten en naar de vogeltjes te kijken. Ik denk dus dat hij helemaal niet ongelukkig is op deze manier.

Voor leuke katten spulletjes (om je kat bezig te houden) kun je ook kijken op Zooplus.

Lees ook:
Wat ik verwacht in een relatie
Iets met zoveel mogelijk onafhankelijk zijn
Leuke cadeaus voor moederdag
Ben jij ook geen typisch meisje-meisje?

Houd jij je kant binnen of laat je hem wel buiten?

16 Reacties

 1. 19 januari 2018 / 06:07

  Wat een knapperd heb je. Doezel kwam alleen met mij beneden buiten en had een privé dak met dakterras. Hij is net verhuisd om te wennen en hoewel ik hem nog niet alleen buiten laat mag dat binnenkort dus wel. Nu wandelen we samen dagelijks een rondje.

 2. 26 november 2017 / 21:53

  wij houden onze katten ook binnen, alleen in de zomer mogen ze achter op de straat bij ons, maar we laten ze niet buiten de poort dat vind ik niks en ze zijn nu eigenlijk zo oud dat ze zelf wel weten dat ze niet de schutting over mogen
  Lees het laatste blogbericht van PatriciaKleijn – Inspiratie voor de was!My Profile

 3. 26 november 2017 / 18:23

  Eindelijk ook iemand die haar kat binnen houdt. Mijn kat mag ook niet buiten om dezelfde redenen. Ik wil niet dat er iets met haar zal gebeuren. En ze heeft het binnen prima naar haar zin. Veel ruimte om te rennen, aandacht krijgen en lekker eten 🙂

 4. 24 november 2017 / 13:21

  Dank voor je verhaal, fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt! Mijn katten mochten eerst wel naar buiten. Ik woonde toen nog in een dorp aan een vrij rustige straat. Ik was van mening dat een kat naar buiten hoort te kunnen gaan, voor de ruimte en de frisse lucht. Ik was wel altijd bang dat ze niet meer thuis zouden. Toen dat ook gebeurde – eerst de ene 5 dagen lang weg en precies een maand later de ander -, was ik letterlijk ziek van zorgen en verdriet. Ik kon aan niets anders meer denken en was alleen maar bezig met zoeken. Gelukkig hebben ze allebei hun weg naar huis teruggevonden! Maar de schrik zat er goed in bij mij. Telkens als ik wist dat ze buiten waren, was ik alert – hoe lang zijn ze al weg? Toen ik een paar maanden later plots moest verhuizen en langs een heel druk kruispunt kwam te wonen, was het voor mij klaar: niet meer naar buiten. Ik voelde me vreselijk egoïstisch en schuldig dat ik ze ‘opsloot’ want ik doe het vooral omdat ik de gedachte niet kan verdragen dat ze iets overkomt. Maar als ik zie hoeveel katten er dagelijks aangemeld worden bij Amivedi (volg ik op Facebook) omdat ze zoek zijn… Gelukkig heb ik een vrij groot huis én een balkon met gaas eromheen waar ze wanneer ze maar willen naar de vogeltjes kunnen kijken en dan denk ik wat jij ook zegt: zo slecht hebben ze het nog niet! Dankjewel voor je verhaal, ik voel me er iets minder schuldig door 🙂

 5. 23 november 2017 / 20:14

  Net om dezelfde reden, hou ik Pitou binnen. Ik heb schrik dat hij wegloopt of als er iets gebeurt met hem… Wat ik wel doe, is met Pitou aan de leiband op het dakterras even een wandeling maken 🙂 Al gebeurt dit de laatste tijd net iets minder met het koude en regenachtig weer.
  Lees het laatste blogbericht van Jennifer – Tiramisu in een glaasjeMy Profile

 6. 22 november 2017 / 19:29

  Onze kat zit ook altijd binnen, omwille van dezelfde redenen eigenlijk. We wonen midden in de stad, vlakbij een erg drukke straat dus ik durf hem sowieso niet buiten laten alleen al door de straat. Omdat ik het in het begin zielig vond, heb ik een leiband voor hem gekocht om te gaan wandelen, maar hij bleek zo bang te zijn van het verkeer dat dat helemaal niet werkte.
  Als wij op reis zijn, gaat hij logeren bij mijn ouders, die wél een grote tuin hebben en als het weer het toelaat, kan hij daar in de tuin. Uiteindelijk gaat hij dan vaak gewoon onder een struik vlakbij liggen dus ik denk niet dat hij het erg vindt om altijd binnen te zitten.
  Lees het laatste blogbericht van Inez – Aperitiefbroodjes.My Profile

 7. 22 november 2017 / 17:42

  Mijn kittens komen om deze reden ook niet naar buiten, zouden ze waarschijnlijk niet eens overleven en inderdaad al die nare dingen die je leest wat sommige zieke mensen met dieren doen. Daarbij hebben we ervoor gezorgd dat er in huis meer dan genoeg te doen is voor ze, dus zo slecht hebben ze het niet.

 8. Denise
  22 november 2017 / 13:58

  Bij ons was het juist andersom! Wij woonden eerst in een appartement waar mijn kat niet naar buiten kon, we merkten echt aan hem dat hij dat niet leuk vond. Altijd mauwen en aan de deur krabben. Nu wonen we in een eengezinswoning en kan hij wel naar buiten. Hij vind het heerlijk buiten en kan daar lekker rondrennen en jagen. Hij is nu binnen ook een stuk rustiger, dus win-win!

  • Mariska
   Auteur
   22 november 2017 / 18:19

   Ja dat heeft de kat van m’n zusje dus ook inderdaad, mijne gelukkig niet. Al was ik daar wel een klein beetje bang voor in het begin.

 9. 22 november 2017 / 12:42

  Mijn katten blijven ook binnen! Ze zijn ook eenkennig en 1 van de 2 is zelfs al bang in de achtertuin.

 10. Laila
  22 november 2017 / 10:47

  Ik heb hetzelfde. Mijn kat blijft ook binnen. Ik woon ook een een appartement en af en toe denk ik dat hij te weinig ruimte heeft en voel ik mij schuldig. Ik heb hem daarom wel een paar keer mee naar buiten genomen maar hij werd bang rende weer de trap op naar boven. Af en toe laat ik hem wel in de portiek naar boven en beneden rennen maar echt naar buiten gaan wil hij niet.

  • Mariska
   Auteur
   22 november 2017 / 11:21

   Ja precies wat je zegt dat je je schuldig voelt heb ik soms ook weleens ja. Maar aan de andere kant als hij echt ongelukkig zou zijn of zich zou vervelen, dan zou die zich wel anders gedragen dan knorrend bij me liggen, geaaid willen worden en ‘s avonds gaan spelen denk ik.

 11. 22 november 2017 / 10:05

  Mijn kat mocht ook niet buiten, en eerlijk? Ze wou het ook niet, zelfs niet toen we destijds een tuin hadden. Ze was gewoonweg zó bang dat ze genoegen nam met in de deuropening zitten. Als ze dan toch een paar stapjes de tuin in zette en ze hoorde bijvoorbeeld een vogel opvliegen, dan rende ze als een malle naar binnen. Het hangt echt af van kat tot kat, denk ik.
  Lees het laatste blogbericht van Jessica J. – Gehoorbescherming: Op maat gemaakte oordoppenMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   22 november 2017 / 11:20

   Ja dat schrikkerige heeft die van mij dus ook en daarom ben ik bang dat áls ‘ie buiten is en schrikt gewoon ergens heen rent en niet meer terug durft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.