Waarom ik mijn kat binnen houd

by Mariska

Een kat binnen houden, je krijgt er gemengde reacties op. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook gek vond als ik hoorde dat iemand zijn of haar kat binnen hield. Waarom zou je dat doen? Zo’n beestje heeft toch ruimte nodig? En frisse lucht? Nu ik mijn kleine vriendje sinds kerst vorig jaar heb, ben ik daar nu op terug gekomen. Eerder was er wel een mogelijkheid voor hem om naar buiten te gaan, maar nu ik in mijn nieuwe appartement woon is dat helaas geen optie meer. In de 2 vorige huizen van het afgelopen jaar (jup, ben best vaak verhuisd) was er in beide gevallen een dakterras. Op beide dakterrassen had m’n kat voldoende ruimte om te lopen en naar de vogeltjes te kijken ;) Nu is dat sinds kort dus anders. Mijn kat binnen houden, waarom?

Mijn kat binnen houden, waarom doe ik dat?

Er zijn meerdere redenen waarom ik mijn kat dus niet naar buiten doe. Als allereerste punt is het zo dat ik wel 2 balkonnetjes heb, maar een grenst direct aan het dak en een is aan de kant van de weg. Als ik hem los zou laten lopen op het ene balkon dan gaat hij dus zeker weten op het dak lopen en dan ben je best ver van huis. Misschien komt hij dan niet meer terug het dak op en gaat hij bij de buren op het balkon lopen. Het kan natuurlijk best zijn dat die buren er niet op zitten te wachten en hem weg jagen. Logisch, maar dan wordt hij nog banger dan dat hij al is. Ik ga hem ook niet op het andere kleine balkon laten lopen waar hij op de reling kan springen en de weg op kan gaan.

Vanaf het begin af aan is hij al schrikkerig en eenkennig. Ik vind dat niet erg want ik ben echt zijn baasje en dat merk je ook, maar op straat zal hij dus enorm bang zijn. Als we binnen zitten en hij hoort bij de buren iemand op de trap lopen of buiten de trap naar boven, dan schrikt hij al. Als de bel gaat rent hij als een malle naar boven en gaat hij onder bed zitten. Laat staan dat hij buiten loopt en ergens van schrikt. Dan zie ik hem waarschijnlijk nooit meer terug. Voor mij hartverscheurend, maar voor zo’n klein diertje ook natuurlijk als hij zijn weg naar huis niet meer kan vinden.

Kat binnen houden – al die narigheid op straat

Buiten het feit dat mijn kleine vriendje dus heel eenkennig en bang is, ben ik ook veel te bang dat er op straat iets gebeurt. Hoewel ik een redelijk rustig buurtje woon, zijn er talloze andere dingen die er kunnen gebeuren. In deze tijd van het jaar komt er natuurlijk weer veel vuurwerk op straat (die knallen tegenwoordig in de avond zijn echt niet best) en moet je eens nagaan wat er tegenwoordig allemaal met dieren wordt uitgespookt. Dat je dan weer op social media leest of op tv ziet dat er een kat mishandeld is, verminkt is of weet ik het wat. Dat wil ik echt niet en ik wil ook niet dat mijn kat dat overkomt. Misschien klinkt het wat egoïstisch, maar dat zijn dus wel de redenen dat mijn kat niet buiten komt op dit moment.

Mocht ik in de toekomst een woning hebben waar een tuin is of weer een dakterras, dan mag hij natuurlijk naar buiten. Dan is het wel zo dat het ergens moet zijn waar hij niet weg kan lopen en met andere mensen en katten in aanraking kan komen. En eerlijk is eerlijk, ik denk niet dat hij het nu allemaal zo slecht heeft. Meneertje slaapt elke avond lekker naast me in bed, komt knorrend op me af rennen als ik thuis kom, geniet van z’n vlees elke dag en in de avond krijgt hij altijd een opleving dat hij gaat spelen. Dan lig ik lekker in bed en crosst hij 4x de trap op en neer. Ook vind hij het leuk om voor het raam te zitten en naar de vogeltjes te kijken. Ik denk dus dat hij helemaal niet ongelukkig is op deze manier.

Voor leuke katten spulletjes (om je kat bezig te houden) kun je ook kijken op Zooplus .

Lees ook:
Wat ik verwacht in een relatie
Iets met zoveel mogelijk onafhankelijk zijn
Leuke cadeaus voor moederdag
Ben jij ook geen typisch meisje-meisje?

Houd jij je kant binnen of laat je hem wel buiten?

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?