Hoe bevalt wonen in de grote stad?

wonen in de stad

Ja, hoe bevalt het nou wonen in de stad? Ik heb al geschreven over mijn nieuwe appartement, waar ik sinds 14 november de sleutels van heb. Ik plaatste een oproep op Facebook, een kennis van me tagde een kennis van hem, ik belde hem op en we maakten een afspraak. Binnen een week had ik dus een woning. De dag dat ik ging kijken kreeg ik ook gelijk de sleutel. Dat was wel heel fijn omdat ik heel graag een woning wilde, maar dit had ik natuurlijk niet verwacht. Leek me wel leuk om een artikel te schrijven over hoe het me nu bevalt, van het dorp naar de stad.

Werk ik eindelijk op het dorp…

Dit was namelijk het eerste wat ik dacht. Jarenlang heb ik 2 uur per dag gereisd om op m’n werk te komen destijds. Nu werk ik sinds augustus 2016 in het dorp waar ik woonde en dat beviel natuurlijk prima. Hoewel het maar een kleine 10 minuten fietsen was ging ik toch altijd met de auto. Noem het maar een soort van lui, dus ik was met een minuut of 5 op mijn werk. Ideaal! Nu woon ik in Hoorn, ongeveer een kwartiertje rijden van mijn werk. Eerst dacht ik nog even dat het verder was en zonde dat ik hier in Hoorn ging wonen. Maar weet je? Met is maar een kwartiertje met de auto.

Post en pakketjes kan ik elke dag ophalen, want mijn postbus staat nog steeds in het dorp. Bij mijn broertje en zusje komt er ook nog post en ik heb gewoon de sleutel (dat is het huis waar ik hiervoor woonde). En het verpleeghuis waar mijn vader woont zit precies in het midden, dus daar kom ik praktisch elke dag langs. Het valt dus allemaal reuze mee en als ik tot 17:00 moet werken ben ik evengoed rond 17:15 thuis. Makkie toch? Dus nee, daar maak ik me niet zo druk om.

Opgroeien in een dorp en wonen in de stad

Ooit, in 2011, heb ik een jaartje in Purmerend gewoond. Ik huurde een kamer en deelde een huis met 2 of 3 andere meiden. Dat was midden op de Koemarkt (voor de mensen die Purmerend een beetje kennen) en ik kan je vertellen dat dat heel anders is dan een ‘rustig’ dorp. In het dorp is het redelijk rustig, maar op een plein met allemaal kroegen in het centrum van een stad.. dat is wel even andere koek. Zeker op de zaterdagavond als jij lekker op tijd wil slapen en het hele plein vol staat met schreeuwend volk, vechtpartijen of politie te paard. Heb het allemaal gehoord en gezien.

De mentaliteit in een stad is ook anders dan in een dorp en dat merk ik nu ook wel weer. Hier val ik uiteraard niemand mee aan, maar is wel hoe ik het ervaar. Als je in een dorp in de supermarkt aan de kassa staat, dan maak je met iedereen een praatje. Of het nou gaat om de boodschappen die ze op de band hebben liggen, over het weer of een gebeurtenis op het dorp. In de stad lijkt dat wel niet zo te zijn. Mensen lijken meer op zichzelf ofzo.

Het bekende balkje achter je boodschappen neerleggen gebeurde in het dorp vaker dan hier in de stad kan ik je vertellen. Hatelijk vind ik dat! Oh en nog maar niet te spreken over de ambulances en politie auto’s. Als je in het dorp een ambulance of politie hoorde dan gingen we gelijk kijken waar er wat aan de hand was, je kende toch bijna iedereen. Nu ik in de stad woon, weliswaar op een punt waar ze altijd langs lijken te rijden, hoort het er gewoon bij.

Wil ik hier blijven?

Dat is nog een hele goede vraag en die kan ik nu nog niet beantwoorden. Hoewel het anders is dan in een dorp woon ik hier op zich wel fijn. Hier in Hoorn kan ik tenminste via Thuisbezorgd bij Febo bestellen en nog 100 andere tentjes waar ik in het dorp niet kan bestellen. Ik kan je vertellen dat het een uitkomst is. Dat je dus ineens Chinees kunt bestellen en Febo in plaats van alleen shoarma en pizza. Natuurlijk heb ik daar al gebruik van gemaakt :)

Dat terzijde vind ik het best wel leuk om hier te wonen. Eerder dacht ik dat het allemaal heel ver was, maar dat valt natuurlijk alles mee. Enige punt is dat een huurwoning in een stad een veel langere wachttijd heeft dan in het dorp. De twijfel is er dus zeker om weer terug te gaan naar waar ik vandaan kom (op een gegeven moment), hoewel ik me hier op zich ook wel fijn voel. Het is allemaal wel even wennen en omschakelen, maar dat is nu eenmaal zo. Voor nu blijf ik lekker zo lang mogelijk in het appartement waar ik nu woon en later kijk ik wel verder :)

Lees ook:
5 gekke tics die ik heb
Mijn woonaccessoires en meubels, waar vandaan?
Zo heb ik dus pittig wat geld verdiend van het weekend
Voor het eerst in mijn leven vliegen naar … Ibiza

Herken jij de verschillen van het dorp en de stad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *