Dit kun je doen als je in Volendam bent

wat te doen in volendam

We zijn allemaal weleens in Volendam geweest of willen graag nog eens naar Volendam. Ik kwam er al een tijdje (vroeger zelfs al rond 2005 ging ik daar vaak uit) en nu ik in Edam woon sinds mei kom ik daar nog vaker. In de zomer heb ik daar een paar keer heel gezellig op de dijk gegeten en gedronken, ik ben daar uit geweest en met het lekkere weer van de laatste tijd loop ik ook zo’n 2 á 3 keer per week een rondje en kom dan ook over de dijk in Volendam. Maar er zijn ook andere leuke dingen te doen in Volendam die je zou moeten doen als je er bent. Er zijn in de zomer ontzettend veel toeristen, maar ook andere tijden in het jaar zijn er wel toeristen te vinden in Volendam. Mocht je een keer naar Volendam willen dan heb ik hier een aantal tips voor je!

Foto: Shuttertock door Resul Muslu

Volendamse klederdracht in Volendam

Als je in Volendam bent dan kun je er niet omheen; op de foto in Volendamse klederdracht. Deze tentjes kun je vooral vinden op op de dijk en er zijn er meerdere van. Zelf heb ik het nog nooit gedaan, maar kan me voorstellen dat als je er nooit komt dat het wel leuk is om te doen. In de vitrines zie je altijd foto’s van andere mensen en bekende Nederlanders in Volendamse klederdracht. Op straat zie je geen mensen meer lopen in Volendamse klederdracht, maar soms heeft de oudere garde dit nog wel aan. Wel leuk om te zien!

Marinapark Volendam

In Volendam kun je ook het Marinapark Volendam vinden. Daar liep ik laatst langs en dat ziet er gewoon echt uit als een soort woonwijk en het is best groot ook. Allemaal vakantiehuisjes die eigenlijk gewoon lijken op woningen waar je permanent in kunt wonen. Zo is er een overdekt zwembad op Marinapark Volendam, kun je een fiets huren, er is een bootverhuur, er zijn leuke eettentjes en animatie voor de kinderen. Het ligt ook aan de dijk, dus je kunt er heel gemakkelijk de dijk op om daar gezellig uit te gaan of wat te eten. Op het park kun je dus ook gezellig met een groep vrienden verblijven als je bijvoorbeeld naar de Volendammer Kermis gaat in september. Altijd gezellig en druk :) Marinapark Volendam is dus zeker een om te onthouden!

Eten en drinken op de Dijk

Op de dijk in Volendam heb je meer dan genoeg eet- en drinkgelegenheden. Er zijn veel cafeetjes die ook een kaart hebben met kleine gerechten, maar er zitten ook grotere restaurants met een goede kaart waar je veel keuze hebt. En dat niet alleen, want die restaurants zien er ook nog heel gezellig en mooi uit. Bij bijna allemaal kun je, als je bij het raam zit, mooi over het IJsselmeer kijken en dat is heel gezellig. In de zomer is dat lekker als je buiten zit, maar als je binnen zit zie je mooi al die lichtjes in de haven en op het IJsselmeer. Echt een aanrader en heel erg gezellig.

Volendams museum

Ook heb je in Volendam het Volendams Museum, hoe kan het ook anders. Deze vind je eigenlijk direct bij de bushaltes in het centrum van Volendam. Het ziet er niet heel groot uit en is vrij klein maar wel erg gezellig. Je kunt allerlei dingen zien waaronder hoe mensen vroeger leefden in Volendam met veel origineel filmmateriaal. En natuurlijk het sigarenbandjeshuisje. Dit is door een uitgetreden monnik (Volendammer) gedaan en die heeft 11 miljoen sigarenbandjes in zijn huis geplakt als mooie mozaïek. Maar ook de vraag waarom Volendam zo bekend is, waarom Volendam zoveel topsporters en artiesten kent en waarom er zoveel toeristen komen. Zeker de moeite waard dus!

Marken Express

Dan is er natuurlijk ook nog de Marken Express! Vanaf de dijk in Volendam vaart er een aantal keer per dag een boot naar Marken. Marken is ook via het vaste land te bereiken (met een omgweg), maar deze boot vaart daar naartoe over het IJsselmeer. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om aan boord te eten en soms is er een zanger op de boot. Buiten dat is het natuurlijk al genieten van het uitzicht over het IJssselmeer, kun je een Snack & Beer cruise reserveren of aan boord lekker pannenkoeken eten als je kinderen hebt.

Lees ook:
Lunchen bij Van der Valk Hoorn
Checklist voor een weekend buitenland
5x to do op Ibiza
Reizen langs dodelijke locaties uit populaire misdaadseries

Ben jij weleens in Volendam geweest?

Geverifieerd door MonsterInsights