Hoe ik beter ben gaan slapen

hoe ik beter ben gaan slapen

Tijden lang heb ik niet goed geslapen. Ik sliep heel erg licht en werd al wakker als iemand de deurklink van mijn slaapkamerdeur al aanraakte. Het is vast een combinatie geweest van stress, een huis vol mensen en andere dingen aan mijn hoofd hebben. In het verleden ben ik ook best vaak verhuisd door privé omstandigheden en daarom vind ik het fijn dat ik nu lekker lang kan blijven in mijn huis in Edam. Ooit woonde ik zelfs op de Koemarkt in Purmerend (hét uitgaansgebied van Purmerend) en nu woon ik in een heel rustig hofje. Maakt dat nu echt verschil? Ik wilde gewoon beter gaan slapen.

Foto: Shutterstock/Photographee.eu

Wat heb ik allemaal geprobeerd?

Er zijn talloze dingen die ik heb geprobeerd. Uiteindelijk werkte die dingen maar even of helemaal niet. Of sterker nog; ik werd er nog onrustiger van en sliep dus nog slechter. De dingen die ik heb geprobeerd om beter te slapen:

 1. Supplementen. Ik heb wel een aantal slaapsupplementen gebruikt zoals bijvoorbeeld met Valeriaan of een ander goedje die je gewoon bij de drogist kunt kopen. Niets speciaals dus, maar ik merkte hele verschillende dingen. De ene keer werd ik er echt heel onrustig van en werd ik naar wakker en de andere keer sliep ik als een roos. Uiteindelijk ben ik hier dan ook mee gesopt. Ik hoorde goede dingen over cannabisolie, maar dat heb ik nooit geprobeerd.
 2. Vaste tijden. Het schijnt ook te helpen om een vast patroon vast te houden om beter te slapen. Dus elke dag om dezelfde tijd naar bed en dezelfde tijd weer opstaan. Ook dit heb ik geprobeerd, maar ik kan gewoon niet elke avond om dezelfde tijd naar bed. Als ik moe ben ga ik naar bed en als ik nog iets moet of wil doen ga ik later. Dus of het qua beter slapen goed werkt weet ik niet, maar niet voor mij in ieder geval.
 3. Geen mobiel naast je bed. Hier heb ik al heel erg veel over gehoord. Je zou namelijk beter slapen als je mobiel nie.t naast je kussen ligt of op je nachtkastje. Heb weleens geprobeerd om mijn mobiel in de woonkamer te laten maar dat is voor meerdere dingen niet handig. Ik slaap er ook niet beter van. Mijn mobiel wil ik binnen handbereik hebben voor als er wat is (al vaker meegemaakt), mijn wekker gebruik ik op mijn mobiel en vind het heel fijn om direct bij te lezen als ik wakker word. En vaak speel ik nog een spelletje voor ik echt ga slapen ­čÖé Ook hier merk ik geen nadelen van.
 4. Rustige buurt. Toen ik op de Koemarkt in Purmerend woonde dacht ik dat het voor mij een hel zou worden. Altijd rumoerig en vooral in de zomer en het weekend. Mijn kamer was ook aan de kant van de Koemarkt. Eigenlijk denk ik dat ik door die tijd wat vaster ben gaan slapen. De eerste maand was al dat lawaai irritant maar daarna sliep ik gewoon prima en was er niks aan de hand. Nu woon ik op een heel rustig stuk in Edam en dat is wel heel erg fijn. Natuurlijk hoor ik auto’s of mijn buren die naar het werk gaan, maar ik word er niet meer wakker van.

Ik denk dat dus dat het gewoon is verbeterd naarmate ik minder stress ervaar, beter in mijn vel zit en de rustige buurt speelt ook mee. Oké, behalve als het onweert want dan doe ik geen oog dicht.

Lees ook:
Hoe bevalt wonen in de grote stad?
Maris, je straalt! Huisje, baantje en beestje(s)
Deze dingen wil ik voor de winter klaar wil hebben in huis
Kringloopwinkel vondsten #2

7 Reacties

 1. 22 juli 2019 / 21:10

  Herkenbaar! Heb ook van alles geprobeerd, zoals melatonine in diverse doseringen, zelfde tijd naar bed gaan etc. Met wisselende resultaten. Als ik dan goed sliep had ik het gevoel dat het hielp, maar wanneer ik evengoed slecht sliep was de conclusie toch dat het niet helpt allemaal.
  Ik denk ook dat stress en druk zijn de grootste boosdoeners zijn.

 2. 2 juli 2019 / 23:35

  Oh wat lastig, ik herken het wel. Ik slaap ook periodes heel licht. Zelf slaap ik met oordoppen, ik hoor harde geluiden nog wel, maar het geeft net wat meer rust. En verder heel donker maken de kamer en proberen met een leeg hoofd te slapen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

 3. 2 juli 2019 / 07:28

  Fijn dat je tegenwoordig een stuk beter slaapt. Deze 4 tips ken ik ook inderdaad. Valeriaan helpt bij mij vaak wel en verder helpt bij mij vooral het verminderen van stress en op tijd stoppen met beeldschermpjes ­čśë Maar mijn mobiel in een andere kamer leggen zou ik ook niet echt durven. Dan ben ik te bang dat ik net iets belangrijks mis.

 4. 1 juli 2019 / 14:53

  Ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst, if ever, een volledige nacht doorgeslapen heb. Ik ben een ongelooflijk lichte slaper en word van ieder geluidje en minuscule beweging wakker. Met oordoppen slapen, vind ik moeilijk. Ik ben dan bang dat ik m’n wekker niet hoor en bovendien lig ik me te focussen op m’n tinnitus die ik met oordoppen in erg duidelijk hoor.

  • Mariska
   Auteur
   1 juli 2019 / 22:16

   Ik heb weleens met oordoppen geprobeerd te slapen, maar ik ben dan bang dat ik dingen niet hoor die ik moet horen. Bijvoorbeeld als er iets ergs gebeurd ofzo.

 5. 1 juli 2019 / 10:56

  Fijn dat je tegenwoordig beter slaapt! Ik slaap tegenwoordig eigenlijk altijd heel makkelijk (zo’n vijf minuten en ik ben weg haha) maar ik weet ook hoe vervelend het kan zijn als je niet kan slapen.

  • Mariska
   Auteur
   1 juli 2019 / 22:15

   Dat is wel heel snel! Soms heb ik dat ook en dat is echt heerlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.