Gesponsorde artikelen op mijn blog, hoe wat en waarom

by Mariska

Gesponsorde artikelen op mijn blog, advertorials, waarom doe ik dit? Vandaag leg ik je er alles over uit! Niet dat gesponsorde artikelen nodig zijn voor mij als blogger, maar ook voor andere bloggers die van bloggen hun bedrijf hebben weten te maken. Dit is soms nog weleens in opspraak. Bijvoorbeeld waarom er zoveel gesponsorde artikelen verschijnen of dat er ergens voor betaald wordt en dat lezers je reviews niet meer geloofwaardig vinden. Ik kan niet spreken voor en over andere bloggers, dus dit artikelen is puur vanuit mijzelf geschreven, met mijn mening en kijk hierop.

Foto: Shutterstock

Gesponsorde artikelen echt nodig?

Daar kan ik eigenlijk alleen maar volmondig ja op zeggen. Er zijn veel bloggers die van hun blog kunnen leven en eerlijk gezegd vind ik dat alleen maar mooi als je dat zo kunt doen. Nu blog ik niet fulltime (nouja, misschien wel als je alle uren bij elkaar optelt ;) ), maar heb ik wel ‘luxe’ dat ik 4 dagen kan werken bij een baas in plaats van 5 dagen. Dit doe ik voor mezelf en mijn gesteldheid, maar financieel kan dat dus ook mede door de inkomsten van mijn blog. Nu het wat minder met me gaat en ik minder ga werken, ga ik dat natuurlijk ook merken op mijn inkomsten. Hoe minder je werkt hoe minder inkomen je hebt. Logisch. Eigenlijk kun je dus wel zeggen dat ik de inkomsten die ik met mijn blog verdien nu bijvoorbeeld kan gebruiken om mijn huur te kunnen betalen. Dat is dus positief in mijn ogen. Helaas kan ik van mijn blog niet helemaal rondkomen anders had ik zeker weten voor mezelf gaan werken. Op dat moment heb je natuurlijk nog meer inkomsten nodig, waaronder dus de gesponsorde artikelen.

Jij werkt toch ook niet voor niets?

Op het moment dat je een blog hebt alleen omdat je het leuk vindt, heb je waarschijnlijk geen intenties om er geld mee te kunnen verdienen. Misschien verdien je af en toe eens iets maar geen grotere bedragen. Natuurlijk niet erg als je het als hobby doet en kunt blijven doen :) Op het moment dat je wel de intentie hebt om geld te verdienen met je blog, dan zijn gesponsorde artikelen heel erg fijn. Net zoals affiliate inkomsten of banner inkomsten, om maar een voorbeeld te noemen. Als je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel dan heb je de stap gezet om geld te verdienen en vanaf dat moment zullen dus ook de inkomsten moeten en kunnen groeien. Moeten is een raar woord misschien maar je snapt wat ik bedoel. En laten we eerlijk zijn naar elkaar; jij gaat ook niet bij je baas aan het werk voor niets. Je komt niet op een ochtend binnen, werkt je 8 uur uit de naad en vervolgens krijg je niets aan het einde van de dag. Of de maand.

Grootste inkomstenbron

Voor mij zijn gesponsorde artikelen de grootste inkomstenbron en kan daar dus gedeeltelijk van leven. Daarnaast zie je ook wel banners op mijn blog van een bureau en Google Adsense maar dat brengt, als je het vergelijkt, niet zo heel veel op. Een gesponsord artikel schrijf je en blijft voor een bepaalde of onbepaalde tijd online op je blog. Banner inkomsten gaan bijvoorbeeld op het aantal views. Oh en mocht je de banners vervelend vinden, dan zet je je ad blocker aan ;) Dus als jij boven een artikel ‘gesponsord’ ziet staan, dan kun je ervan uit gaan dat ik voor het artikel betaald heb gekregen. Op die manier kan ik niet alleen mijn blog gerelateerde zaken betalen (zoals een eigen server voor heel veel opslag en snelheid), maar dus ook mijn privéleven en daar ben ik enorm blij mee. Ook kan een review soms betaald zijn net zoals je vaker bij bloggers voorbij ziet komen. Of ik bloggers geloof als ze betaald krijgen? Ja! Als ik namelijk een advertorial zou moeten schrijven over een product wat ik niet fijn vind dan ga ik er gewoon niet over schrijven. Simpel. Ik heb echt al eens dingen geweigerd. En wat heb ik eraan als ik een partijtje ga zitten liegen op mijn blog? Op die manier gooi ik mijn naam en bedrijf ten grabbel en daar zit ik niet op te wachten.

Je doet wat je leuk vindt!

Soms vind ik het nogal tenenkrommend om te lezen bij reacties dat er mensen zijn die het verdienen met bloggen alleen maar de grond in trappen. Dingen als domme bloggertjes, stomme aanstellende vloggertjes, geen boeiend leven en dat soort dingen lees ik vaak. Ik hoop dat diegene die zo’n reactie achterlaat wel werk doet dat hij of zij leuk vindt of dat diegene elke dag met een chagrijnige kop naar het werk gaat. Als je blogt of vlogt en je kunt er je brood mee verdienen, dan is dat toch alleen maar super vet?! Je doet wat je leuk vindt en op die manier kun je leven en leuke dingen doen. Ergens bespeur ik dan ook wel een tikkeltje jaloezie misschien, maar denk dat het veel onwetendheid is. Ik ben er in ieder geval heel trots op dat mijn blog mijn bedrijf is geworden en ik er gedeeltelijk van kan leven. In mijn vrije tijd heb ik altijd wat te doen, ik vind het heel erg leuk om te doen en ik verdien er nog wat mee ook.

Lees ook:
Mijn iPhone 8 plus, hoe bevalt ‘ie?
Tag: Mijn blog content tag
Persoonlijke artikelen: wat deel ik wel en wat niet + tips!
Supertip voor bloggers: geld verdienen met linkpizza

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?