Welke opleiding heb ik gedaan en wel of niet afgemaakt?

welke opleiding

Soms heb ik wel eens een gevoel dat ik er niet helemaal bijhoor, omdat ik geen goede opleiding(en) heb gedaan. Maar welke opleiding is nu precies goed en wat niet? Ik denk dat ieder zijn of haar eigen mening daarover heeft. Het leek me leuk om hier eens een artikel over te schrijven en te laten weten welke opleiding ik heb gevolgd. En of ik die wel of niet heb afgerond. Op zich kan ik best goed leren en heb ik zonder een woord te leren mijn eindexamen in VMBO gehaald. Ik had gewoonweg geen interesse in school en het telkens openslaan van de boeken om dingen te leren. Goed, als je benieuwd bent naar welke opleiding ik heb gevolgd, lees dan verder!

Foto: Shutterstock

Waar het mee begon op mijn 12e

Op de basisschool krijg je op een gegeven moment een toets (CITO toets?!) en zo’n toets bepaalt dan uiteindelijk het niveau dat wordt aangeraden. Mijn vader heeft altijd een loonbedrijf gehad en ik ben opgegroeid tussen de trekkers en de kranen. Ook woonden we op een boerderij en hadden we drie geiten, twee pony’s, een hond en liepen er koeien van een boer achter ons huis. Ik wilde naar het Clusius College, een agrarische opleiding. Op zich best leuk maar uiteindelijk wist ik toch niet wat ik wilde en begon in de 3e een beetje tegen te stribbelen. Ik spijbelde veel, kwam niet opdagen en dat had als gevolg dat mij aangeraden werd een andere school te zoeken. Eigen schuld. En wat moest ik dan? Omdat een meisje met wie ik omging naar een andere school ging, ging ik maar mee. Volgens mij had ik deze keuze ook grotendeels gemaakt omdat ik dan maar bij een bekende in de klas zou zitten en niet alles nieuw was. Het was VMBO Zorg & Welzijn. Dit vond ik wel leuker om te doen, maar ook niet helemaal mijn ding achteraf. De 3e klas moest ik opnieuw doen en deed zo goed als niks aan school. In de 4e begon ik ook weer te spijbelen en heb de nodige straffen op school gehad hiervoor. Examen? Ik leerde niet, maar toch met twee vingers in mijn neus gehaald. Mijn laagste cijfer op mijn eindlijst was een 6 en de hoogste een 9!

Mijn VMBO diploma, en welke opleiding toen?

Ja, wat ga je dan doen? Ik ging naar het MBO en deed een opleiding tot secretarieel medewerker. Ook wilde ik al wel geld verdienen en werkte in mijn vrije uren bij de Mac Donalds. Dat is ons altijd wel gezegd en geleerd, dat we moesten leren om zelf geld te verdienen in onze vrije uren en dat deed ik. Bij de Mac Donalds heb ik qua collega’s ook echt een leuke tijd gehad. Na ongeveer een half jaar had ik het wel gezien op school en woonde ik bij mijn vader. Hij zei letterlijk: “Als je niet naar school wilt ook prima, maar dan ga je gewoon de hele week werken”. En dat deed ik. Vanaf ongeveer mijn 17e heb ik fulltime gewerkt. Ook heb ik niet superveel baantjes gehad, want op mijn 19e kreeg ik al een vaste (fulltime) baan. Mijn ouders hebben zelf ook geen hoge opleiding en waarschijnlijk was mijn vader hier daarom zo makkelijk in. Ik vind het achteraf niet erg. Zelf heb ik mijn rijbewijs betaald, destijds een beugel en nog wel meer dingen. Dat kregen wij niet van onze ouders en vind ik ook niet erg. Je leert echt met geld omgaan op die manier. Of ik spijt heb dat ik niet langer naar school ben gegaan? Nee, absoluut niet. Ik ben een voorstander dat je doet wat je leuk vindt en of daar nou een hoge opleiding bijhoort of niet maakt niet uit. Ook al word je gelukkig van het ophalen van de vuilnis of werk je bij een tankstation. Wat maakt het uit? Als je je werk maar leuk vindt en doet wat je leuk vindt.

In 2010 probeerde ik het weer..

In 2010 raakte ik overspannen (artikel op ByAranka) en in goed overleg stopte ik bij mijn vaste baan. Werken kon ik op dat moment echt niet en zat in een diep dal. Een goede vriendin van mij ging weer naar school voor de opleiding Transport & Logistiek. Je kon leren over administratieve taken, maar bijvoorbeeld ook je heftruckcertificaat halen. Ik ging vooral voor de administratieve taken omdat me dat enorm interessant leek. Een heftruckcertificaat is wel vaak een vereiste als je bijvoorbeeld in een magazijn gaat werken, maar dat wilde ik dus niet. Al was het wel een leuke toevoeging als ik het gedaan zou hebben. Ook bleek dat dit niets voor mij was en ben ik eind 2010 alweer gestopt en kon ik gelukkig terug bij de werkgever waar ik daarvoor weg ging.

Nee, ik heb geen spijt van mijn keuzes en ben blij dat mijn ouders mij wel aangezet hebben tot werken. Soms denk ik alleen wel dat kinderen gepushed worden perse een goede opleiding te moeten doen, ook als ze het niet zien zitten. Waarom? Elke dag met plezier naar je werk gaan en doen wat je leuk vindt, is toch veel belangrijker?

Lees ook:
Gastbloggers, de voor- en nadelen
Persoonlijke artikelen: wat deel ik wel en wat niet + tips!
Een beetje privacy in mijn slaapkamer en huis
Wat kocht ik op Ibiza?

Hoe sta jij hier tegenover? Welke opleiding heb jij gevolgd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *