Mijn eerste mobiel en jonge kinderen nu

iphone 8 plus hoe bevalt ie

Als ik terugkijk naar de tijd waarin mobiele telefoons in opkomst waren, dan was ik al ‘wat ouder’ dan de kinderen tegenwoordig. Als ik nu op mij heen kijk zie ik vaak toch al jongere kinderen met een mobieltje. En dan geen simpel telefoontje waar je alleen mee kunt bellen. Nee, een heuse iPhone of andere smartphone die voornamelijk wordt gebruikt voor Social Media en spelletjes. Vroeger waren al die Social Media er nog niet en was het dus een hele andere situatie dan nu. Wat was mijn eerste mobiel?

Mijn eerste mobiel en eerste mobiel nu

Als allereerst kocht ik van mijn verdiende geld een Pocketline Swing in het babyblauw. Ik weet het nog zo goed! Het was er een waar je nog niet meer kon smsen in het begin tot ik ineens een tekstbericht kreeg van een vriendin. Ik wist niet wat me overkwam! Je kon ook maar 4 tekstberichten bewaren op die telefoon geloof ik. Er zaten ook geen spelletjes op en ik kon er af en toe mijn oma mee bellen als ik beltegoed had. Dat was stoerder dan met de huistelefoon.

Tegenwoordig weten we allemaal dat dit heel anders is. Een telefoon met een geheugen van bijvoorbeeld 64gb is heel normaal en je hebt ontzettend veel verschillende apps om contact te houden. Als je het mij vraagt worden er bijna geen SMS berichten meer verstuurd. Of doe jij dit nog wel? Ik vind het de laatste tijd juist fijn om te bellen in plaats van alles maar via Whatsapp te doen. Dat getik word je ook niet heel vrolijk van vaak.

Valkuilen vermijden

Naast dat het natuurlijk erg leuk is zo’n eigen telefoon, brengt het ook mogelijke gevaren met zich mee. Hier een aantal tips en regels voor je op een rij die je als ouder kunt afspreken met je kind. Het is zo gek om dit te lezen terwijl je hier vroeger echt niet bij nadacht.

  • Je telefoonnummer of gegevens geef je zelf ook niet snel aan onbekenden, dus je kan met je kind afspreken het telefoonnummer met een beperkt aantal mensen te delen.
  • Zet een aantal belangrijke nummers zoals school en naaste familie in favorieten, zodat je kind in één handige klik iemand kan bereiken als jij zelf niet te bereiken bent.
  • Een ICE-contact, wat gebruikt wordt in geval van nood (In Case of Emergency), instellen is daarnaast ook handig. We gaan er natuurlijk niet vanuit, maar als er een noodgeval is, is het handig dat omstanders de juiste persoon kunnen bereiken.
  • Je kiest waarschijnlijk voor een bundel met een x aantal smsjes/belminuten en MB’s. Het is mogelijk dat er kosten buiten de bundel gemaakt worden. Iedere provider heeft wel een persoonlijke pagina waarbij je heel gemakkelijk in de gaten kunt houden hoeveel belminuten en MB’s je nog over hebt. Slim om van tevoren af te spreken hoe dit precies werkt. Mocht het zich toch een keer voordoen dat er wel extra kosten zijn gemaakt, dan is het handig dat je met elkaar afspreekt wie er voor de kosten opdraait.

Spelletjes, internet of toch alleen bellen

In het begin wil je misschien wel de controle hebben over welke apps je kind op zijn of haar telefoon krijgt. Denk bijvoorbeeld aan WhatsApp, muziek en spelletjes. Dit zou je bijvoorbeeld met apps als Smart App Protector kunnen doen. Hiermee kun je middels een wachtwoord of patroon toegang verlenen tot bepaalde apps. Je kunt deze wachtwoorden ook voor een bepaalde tijd inschakelen.

Extra telefoonkosten liggen op de loer

Mocht je kind niet op de hoogte zijn van bepaalde bijkomende telefoonkosten als een abonnement of verzekeringen. Vertel hem of haar dit ook direct bij aankoop van een toestel. Je kunt bijvoorbeeld het 06-nummer blokkeren voor sms-diensten via smsdienstenfilter.nl. Een andere optie is een datalimiet instellen, dit kan zowel op Android als iOS. Ook zijn hier verschillende apps voor zoals My Data Manager, deze app is beschikbaar op iOS en Android. Zo voorkom je namelijk torenhoge rekeningen. Ook is er is natuurlijk een verschil tussen een maandelijks abonnement en een prepaid. In het begin kun je als ouder ervoor kiezen om voor prepaid te gaan, met alleen beltegoed voor noodgevallen. Tegenwoordig kun je namelijk toch bijna overal online zijn met WiFi, mocht het nodig zijn.

Abonnement met telefoon of Sim Only?

Kinderen onder de 18 jaar kunnen zelf nog geen abonnement afsluiten. Als ouder weeg je dus de keuze af of je een abonnement met telefoon of Sim Only kiest. Je kind kan dan uiteraard zelf het abonnement gebruiken, maar als ouder kun je het vervolgens in de gaten houden. Allereerst is het belangrijk om te weten wat Sim Only is en wat het verschil is met een abonnement met toestel. Sim Only is een abonnement waarbij je van de provider alleen een simkaart krijgt. Je moet dus zelf voor een telefoon zorgen. Dit kan een oude tweedehands telefoon zijn, of een nieuwe telefoon die je in één keer betaald. Bij een abonnement met telefoon krijg je een ‘gratis’ telefoon van de provider. Je gaat hierbij als het ware een lening aan waarbij je de telefoonkosten maandelijks aflost. Dit betekent dan ook dat je vaak hogere maandlasten hebt dan bij een Sim Only abonnement. Daarnaast kun je bijvoorbeeld met Sim Only bij Simyo elke maand de hoogte van je bel- en internetbundels aanpassen, terwijl je dit bij een abonnement met toestel alleen naar boven kan aanpassen. Mocht je kiezen voor een abonnement met telefoon, waarbij de telefoon 250 euro of duurder is, dan registreert het Bureau Kredietregistratie (BKR) het bedrag van je telefoon als lening. Het BKR houdt in een persoonlijk dossier al jouw afgesloten leningen bij. Hier vindt je meer informatie over de BKR-registratie.

Scherven brengen geen geluk

Hoewel je misschien voor een iets simpelere telefoon gaat, is het natuurlijk zonde als de telefoon binnen de kortste keren beschadigd raakt. De kans dat de telefoon een keer uit handen valt is natuurlijk aanwezig. Daarom is het verstandig om een stevig telefoonhoesje aan te schaffen en/of een verzekering af te sluiten. Een telefoon verzeker je al voor een paar euro per maand.

Lees ook:
Op jezelf wonen de voor- en nadelen
Heb jij een telefoon bij je abonnement? Lees dit even!
AliExpress iPhone oplader in rose goud (staand!) eerste indruk
Wat ik verwacht in een relatie

Hoe ging jij om met jouw eerste mobiel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *