Dit is onprofessioneel voor een blogger, 7 redenen!

blogger onprofessioneel

Al vele blogtips en tutorials heb ik geschreven, maar nooit echt eentje over als blogger onprofessioneel zijn. Onprofessioneel als blogger? Ja, dat kan zeker en over sommige uitspraken en onderwerpen kun je maar beter goed nadenken voor je deze online gooit. Ik vind niet dat je altijd een voorbeeldfunctie hebt als blogger, maar vergeet niet dat je wel je naam te grabbel kunt gooien en dat wil je natuurlijk niet. Gelukkig zie ik het niet heel erg vaak, maar soms zie ik online wel eens dingen waar mijn nekharen van overeind gaan staan en mijn tenen direct krom zijn. Ik reageer er eigenlijk nooit op omdat ik me daar niet in ga mengen. Al heb ik wel in mijn hoofd de gedachte van.. ‘jeetje, doe normaal, denk na’.

Politieke en racistische uitspraken

Een puntje vind ik dus wel je openbaar uitlaten over politieke zaken of racistische uitspraken doen. Natuurlijk mag je een eigen mening hebben, dat juich ik alleen maar toe, maar racistische uitspraken of politie uitspraken zijn wel een beetje riskant. Of nou ja riskant, gewoon niet professioneel. Iedereen heeft zijn of haar voorkeur en daar is niets mis mee. Als je discussies en scheve gezichten wilt voorkomen zou ik dit soort uitspraken dan ook (openbaar) voor je houden.

Openbaar bedrijven bashen

Dit is iets wat ik zo ontzettend vaak zie! En niet perse alleen door bloggers, maar ook gewoon door niet bloggers. Hoe makkelijk is het om online even je gal te spugen en een bedrijf voor paal te zetten? Ik vind het niet kunnen en onprofessioneel. Natuurlijk kun je ze openbaar aanspreken, maar doe dit dan netjes en gebruik geen woorden die niet door de beugel kunnen. Al vind ik zelf dat je best eerst bijvoorbeeld per mail of telefoon contact op kunt nemen voor je het zo openbaar probeert te spelen. Vaak los je het probleem dan sneller en beter op.

Sluit je e-mails netjes af

Als je veel mailt als blogger dan is het een must om je e-mails netjes af te sluiten. Nou ja, het ligt er natuurlijk wel aan met wie je contact hebt en hoe goed het contact is. Als het een bedrijf is waar je net zaken mee doet of een bedrijf waar je formeel mee om gaat, dan kun je het beste gewoon afsluiten met “Mocht u verder nog vragen hebben hoor ik het graag, met vriendelijke groet, X”. Iets in die trant. Je gaat dan niet afsluiten met een uitspraak dat je tegen je vrienden zegt of personen waar je al langer wat informeler contact mee hebt. Dit kun je ook wel aanvoelen :) Zó heb je netjes mailcontact met bedrijven.

Bloggers onderling zwart maken

Eigenlijk kan dit ook wel onder het kopje bij bedrijven online bashen, het bloggers onderling zwart maken. Er zijn zoveel groepjes op allerlei social media om elkaar lekker af te kraken. Lekker veilig in een besloten groep zodat niemand dit ‘openbaar’ kan zien. Vind ik zelf eigenlijk best wel triest. Ik zal niet ontkennen dat ik zelf nooit een opmerking heb gemaakt. Maar het stelselmatig naar beneden halen van bloggers (en trouwens ook andere mensen) vind ik gewoon niet kunnen. Vind dat ook gewoon erg laag. Ik zie wel eens conversaties voorbij komen op bijvoorbeeld Twitter en dan wil ik heel graag iets zeggen, maar besluit dan gewoon om mijn mond te houden. Het schiet niets op als ik me ermee ga bemoeien en me ook zo opstel. Hou mezelf er liever buiten.

Vragen om producten en er niks mee doen

Dat je als blogger producten opgestuurd krijgt dat weten we allemaal. Soms ongevraagd, soms ook producten waar je om hebt gevraagd naar aanleiding van een persbericht. Als je ongevraagd producten opgestuurd krijgt vind ik niet perse dat je deze hoeft te reviewen, maar als je erom vraagt vind ik dat je dit zeker wel moet doen. Jij doet het bedrijf eigenlijk een belofte als je vraagt om producten, vind ik. Daarom zul je het altijd moeten behandelen. Als je vervolgens om producten vraagt en er niets mee doet.. tja, dan is je geloofwaardigheid ook wel snel verdwenen.

Jaloezie

Je ziet het nog heel vaak; de jaloezie onder bloggers. En waarom eigenlijk? Waarom zou je jaloers zijn? Ik begrijp dat je ook weleens iets leuk vindt wat een andere blogger heeft ontvangen bijvoorbeeld, maar om daar jaloers om te zijn? Zou ik niet doen. Het maakt je er niet mooier op. Ga eerder bij jezelf na wat jij kunt doen om jezelf te verbeteren zodat jij wellicht ook die pakketjes kunt ontvangen in de toekomst. Of ga eens na hoe je als blogger elkaar kunt helpen.

Voordoen als iemand anders & copycat spelen

Je zelf voordoen als iemand anders. Ook zoiets. Waarom zou je dit doen? Dit zie ik ook nog weleens en vraag me echt af waar dit goed voor is. Dat je je dan voordoet als een grote blogger die dan vervolgens een rot reactie achterlaat bij bloggers. Zo ontzettend triest! Al denk ik dat de bloggers die wat langer meelopen in de blogwereld precies weten of het wel of niet echt is. En anders kun je altijd nog het IP adres achterhalen en diegene zelf achterhalen. Een copycat spelen zou ik ook niet doen! Ik snap dat het lastig is om alle producten uit een persbericht in een mooie collage te maken, heel veel werk. Maar ga ze niet stelen. Als je ze wilt gebruiken vraag je gewoon netjes aan de betreffende blogger of dat mag en uiteraard met een linkje en vermelding. Niet zo moeilijk.

Lees ook:
Bloggers zijn schooiers voor gratis producten en reizen?
Van die discussies over bloggen die altijd blijven
Meer bezoekers op je blog, deel 2!
Favoriete webwinkels (en fysieke winkels) + de gouden tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *