Betaald worden voor een product review?

betaald krijgen voor product review

Betaald worden voor een product review, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Nu hoor ik van verschillende bloggers verschillende meningen hierover. Is het normaal geworden om geld te vragen voor een product review? Of is het echt not done? Ik heb hier zelf toch wel een tijdje over nagedacht en wil met dit artikel mijn mening delen over het betaald worden voor een product review. Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg kan helpen of een houvast te geven. Nu is het niet zo dat mijn mening de juiste weg is. Je moet altijd kiezen wat goed voor jou voelt wat betreft een samenwerking die je aangaat. Er is geen goed of fout hierin. Mijn mening is slecht mijn mening :)

Foto: Shutterstock

Betaald worden voor een product review, wanneer niet?

Met ‘betaald worden voor een product review bedoel ik niet dat je klakkeloos overal geld voor moet gaan vragen. Het kan natuurlijk zijn dat je naar aanleiding van een persbericht producten opvraagt om te reviewen. Je krijgt van het persbureau dan de producten toegestuurd en schrijft daar iets over. Daarvoor ga je natuurlijk geen geld vragen. Als je product specifiek vraagt vind ik dat je er verplicht bent een review over te schrijven. Mocht een bedrijf je een leuk pakketje toesturen zonder dat je er van tevoren vanaf weet, dan zou ik me persoonlijk niet verplicht voelen om erover te schrijven. Als ik het leuk vind, het past bij mijn blog en ik een duidelijke mening heb, ja dan zou ik er wel over schrijven. In deze twee situaties ga je niet betaald worden voor een product review.

Betaald worden voor een product review, wanneer wel?

Zoals ik al zei heb ik er toch wel even over na moeten denken. Maar voor mezelf ben ik er in ieder geval uit. Bovenstaande situatie lijkt me duidelijk, maar wanneer vind ik dat je wel betaald mag worden voor een product review? Leg ik uit! Als een bedrijf jou benaderd en geeft aan dat je bijvoorbeeld een product uit mag zoeken van een X bedrag, dan zou ik kijken wat jijzelf reëel vindt om nog als toevoeging op factuur betaald te krijgen. Een product is natuurlijk fijn (mits het bij je past), maar je kunt er geen brood van kopen of je huur van betalen. Ik wil niet zeggen dat je het MOET vragen, maar het is een idee. Kijk, als een bedrijf mij vraagt een mascara te testen (ik noem even wat) en die mascara kost hooguit een tientje, dan krijgen zij dus wel reclame voor dat tientje. Of nou ja, voor dat bedrijf kost het in principe nog minder omdat de inkoopkosten natuurlijk veel lager zijn dan de verkoopkosten. Er is geen bepaald bedrag wat er voor staat, ik denk namelijk dat je het per situatie moet bekijken of je er geld voor wilt vragen of dat je alleen het product vraagt.

In het kort

  • je vraagt het niet als je specifiek om een product vraagt (pers sample bijvoorbeeld)
  • je vraagt het niet als je vrijblijvend iets opgestuurd krijgt van een PR bureau
  • als een bedrijf je benaderd voor een product review mag daar best een bedrag tegenover staan (kost jou geld, tijd en zij krijgen reclame)
  • bepaal een bedrag die jij vindt passen
  • er is geen goed of fout, doe wat voor jou goed voelt en laat je niet van de wijs brengen door anderen

Ik hoop dat jullie iets gehad hebben aan deze uitleg en wellicht dat je dit ook gaat toepassen. Het belangrijkste vind ik dat je als blogger je eigen waarde niet moet vergeten. Als een bedrijf het immers niet probeert (laag budget bijvoorbeeld), weten ze niet of de blogger het wil. Nee hebben ze en ja kunnen ze krijgen. Daar mag best iets tegenover staan en jij mag best voor je blog en eigenwaarde opkomen! :)

Mocht je vragen hebben stel ze gerust!

Lees ook:
3 manieren om geld te verdienen op internet
Zo krijg je snel meer bezoekers op je blog!
Zó maak je je blog foto’s veel mooier, 15 ideeën!
Waarom ik de reclame code wél belangrijk vind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *