Betaald worden voor een product review?

betaald krijgen voor product review

Betaald worden voor een product review, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Nu hoor ik van verschillende bloggers verschillende meningen hierover. Is het normaal geworden om geld te vragen voor een product review? Of is het echt not done? Ik heb hier zelf toch wel een tijdje over nagedacht en wil met dit artikel mijn mening delen over het betaald worden voor een product review. Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg kan helpen of een houvast te geven. Nu is het niet zo dat mijn mening de juiste weg is. Je moet altijd kiezen wat goed voor jou voelt wat betreft een samenwerking die je aangaat. Er is geen goed of fout hierin. Mijn mening is slecht mijn mening 🙂

Foto: Shutterstock

Betaald worden voor een product review, wanneer niet?

Met ‘betaald worden voor een product review bedoel ik niet dat je klakkeloos overal geld voor moet gaan vragen. Het kan natuurlijk zijn dat je naar aanleiding van een persbericht producten opvraagt om te reviewen. Je krijgt van het persbureau dan de producten toegestuurd en schrijft daar iets over. Daarvoor ga je natuurlijk geen geld vragen. Als je product specifiek vraagt vind ik dat je er verplicht bent een review over te schrijven. Mocht een bedrijf je een leuk pakketje toesturen zonder dat je er van tevoren vanaf weet, dan zou ik me persoonlijk niet verplicht voelen om erover te schrijven. Als ik het leuk vind, het past bij mijn blog en ik een duidelijke mening heb, ja dan zou ik er wel over schrijven. In deze twee situaties ga je niet betaald worden voor een product review.

Betaald worden voor een product review, wanneer wel?

Zoals ik al zei heb ik er toch wel even over na moeten denken. Maar voor mezelf ben ik er in ieder geval uit. Bovenstaande situatie lijkt me duidelijk, maar wanneer vind ik dat je wel betaald mag worden voor een product review? Leg ik uit! Als een bedrijf jou benaderd en geeft aan dat je bijvoorbeeld een product uit mag zoeken van een X bedrag, dan zou ik kijken wat jijzelf reëel vindt om nog als toevoeging op factuur betaald te krijgen. Een product is natuurlijk fijn (mits het bij je past), maar je kunt er geen brood van kopen of je huur van betalen. Ik wil niet zeggen dat je het MOET vragen, maar het is een idee. Kijk, als een bedrijf mij vraagt een mascara te testen (ik noem even wat) en die mascara kost hooguit een tientje, dan krijgen zij dus wel reclame voor dat tientje. Of nou ja, voor dat bedrijf kost het in principe nog minder omdat de inkoopkosten natuurlijk veel lager zijn dan de verkoopkosten. Er is geen bepaald bedrag wat er voor staat, ik denk namelijk dat je het per situatie moet bekijken of je er geld voor wilt vragen of dat je alleen het product vraagt.

In het kort

 • je vraagt het niet als je specifiek om een product vraagt (pers sample bijvoorbeeld)
 • je vraagt het niet als je vrijblijvend iets opgestuurd krijgt van een PR bureau
 • als een bedrijf je benaderd voor een product review mag daar best een bedrag tegenover staan (kost jou geld, tijd en zij krijgen reclame)
 • bepaal een bedrag die jij vindt passen
 • er is geen goed of fout, doe wat voor jou goed voelt en laat je niet van de wijs brengen door anderen

Ik hoop dat jullie iets gehad hebben aan deze uitleg en wellicht dat je dit ook gaat toepassen. Het belangrijkste vind ik dat je als blogger je eigen waarde niet moet vergeten. Als een bedrijf het immers niet probeert (laag budget bijvoorbeeld), weten ze niet of de blogger het wil. Nee hebben ze en ja kunnen ze krijgen. Daar mag best iets tegenover staan en jij mag best voor je blog en eigenwaarde opkomen! 🙂

Mocht je vragen hebben stel ze gerust!

Lees ook:
3 manieren om geld te verdienen op internet
Zo krijg je snel meer bezoekers op je blog!
Zó maak je je blog foto’s veel mooier, 15 ideeën!
Waarom ik de reclame code wél belangrijk vind

19 Reacties

 1. 1 mei 2018 / 10:07

  Ik heb er nog niet vaak mee te maken gehad. Maar ik zou inderdaad ook alleen schrijven over iets dat ikzelf leuk vind of waarvan ik denk dat mijn lezers er iets aan zullen hebben.

  Laatst werd ik gecontacteerd om een review te schrijven over een foto canvas. Maar leek me een beetje raar omdat ik er bewust voor heb gekozen om geen foto’s van mezelf/gezin te plaatsen op mijn blog.

 2. 9 juli 2017 / 21:37

  Goede tips, ik kom erachter dat heel veel bedrijven terugdeinzen van het feit je dat geld vraagt naast het product. En zeker met een No follow link. Hoe merk/voel jij dit?

  • Mariska
   Auteur
   9 juli 2017 / 23:12

   Ik merk dat niet perse, maar een bedrijf moet wel begrijpen dat jij hun product bespreekt (dus reclame geeft) en het jou tijd kost. Voor niets gaat de zon op en zijzelf gaan ook niet kosteloos aan het werk bij de baas waar ze werken denk ik 🙂

 3. 9 juli 2017 / 10:16

  Het is echt per situatie anders en probeer dit voor mezelf in te schatten 🙂

 4. 3 juli 2017 / 15:31

  Ik schrijf echt alleen maar over dingen die ik zelf zou kopen of gebruiken eigenlijk! Of een enthousiaste jonge ondernemer met een leuk product, ofzo! Maar eigenlijk vind ik reviews het minst leuk om over te schrijven dus ik doe het bijna nooit hihi!

 5. 3 juli 2017 / 13:57

  Goed artikel. Ook het voorbeeld van de mascara van een tientje is heel treffend. Voor mezelf bekijk ik het net als jij van geval tot geval en luister ik daarbij goed naar mijn gevoel.

  • Mariska
   Auteur
   3 juli 2017 / 15:22

   Naar je gevoel luisteren is echt het belangrijkste hierin 🙂

 6. 3 juli 2017 / 13:36

  Ik moet heel eerlijk zijn dat ik voorheen ook zo een beetje alles aan nam om over te kunnen schrijven. Maar nu ik eenmaal het besef heb hoe verschrikkelijk lang ik er over doe om een artikel te maken (dus echt alles in het totaal), is dat ene paar oorbelletjes van 9,95 echt niets. Voorheen dacht ach heb ik toch weer leuke oorbellen, maar nu houd die tijd echt wel op. Helaas loop ik hier door ook veel mis, maar dat moet dan maar.

  • Mariska
   Auteur
   3 juli 2017 / 15:23

   Het is niet erg om dingen af te slaan en dat bewijst alleen maar dat je niet alleen blogt voor spullen 🙂 Ik blijf erbij dat een bedrijf mag investeren in reclame, of dat nu op tv of internet is, in een krant of bij een blogger.

 7. 1 juli 2017 / 09:50

  Super goed en handig artikel! Ik blijf het altijd moeilijk vinden om geld te vragen voor een review en vooral om de prijs te bepalen.
  Lees het laatste blogbericht van Edith-Sofia – J’adore DiorMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   3 juli 2017 / 13:56

   Het is misschien wel lastig, maar je leert ervan 🙂

 8. 1 juli 2017 / 09:33

  Fijn artikel! Ik weet zelf ook nooit zo goed wat ik ervan moet vinden als ik bijvoorbeeld telefoonhoesjes of een canvas mag kiezen. Naast dat ik het leuk vind natuurlijk.
  Lees het laatste blogbericht van Kim – Travel wishlist 2017My Profile

  • Mariska
   Auteur
   3 juli 2017 / 13:56

   In zo’n geval zou ik persoonlijk nog een bedrag vragen voor een review, zeker bij dat soort producten. Deze zijn namelijk niet duur qua verkoopprijs, dus inkoopprijs voor hen nog goedkoper.

 9. 1 juli 2017 / 08:42

  Fijn artikel Mariska! Dat is ook iets wat ik me weleens afvraag. Want aan de ene kant wil ik bedrijven benaderen voor samenwerkingen, maar dan krijg je altijd een product en geen geld, zoals jij zegt, om de huur mee te betalen. Dus daar ben ik een beetje mee gestopt omdat daar gewoon teveel tijd in gaat zitten. Gelukkig wordt ik ook weleens benaderd en dan vraag ik meestal wel geld inderdaad, maar dat gebeurt (nog) niet iedere week.

 10. 1 juli 2017 / 07:55

  Handig artikel! Ik vind het nog lastig om er geld voor te vragen. Zo kreeg ik laatst de vraag van een bedrijf of ik een zonnebril (van 7,95euro) wilde reviewen op mijn blog. Maar vind dat nogal weinig met wat het hun uiteindelijk oplevert. Heb toen maar vriendelijk bedankt. Nu kan ik ook terugmailen met een bedrag wat ik er voor zou willen. Is het dan handig om je standaard bedrag – het bedrag van het product te doen? Of vraag je gewoon het hele standaard bedrag?

  • Mariska
   Auteur
   3 juli 2017 / 13:55

   Ik heb wel een standaard bedrag dat ik vraag per review als het tot een bepaald bedrag is. Is het hoger of een heel duur product dat kan ik dat wel aanpassen soms.

 11. 1 juli 2017 / 06:34

  Ik krijg soms het gevoel dat het not done is om ergens nog over te schrijven zonder er geld mee te verdienen. Dat voelt raar. Ik schrijf namelijk ook wel eens over een product of organisatie zonder dat ik ze erover informeer. Dat is ook gratis reclame, maar daar kies ik dan zelf voor. Net als jij ben ik wel voorstander van dingen per situatie bekijken en dan kijken wat goed voelt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.