Van die discussies over bloggen die altijd blijven

blogger discussies

Blogger discussies blijven maar komen en vaak zijn het ook dezelfde dingen die je tegenkomt. Ik heb er in al die jaren al ontzettend veel voorbij zien komen en het zijn vaak ook weer de terugkerende punten. Er zullen vast meer blogger discussies zijn dan die ik hier opsom, maar deze zijn mij het meeste bijgebleven en heb ik recent nog iets over meegekregen. Ben benieuwd naar de blogger discussies die jij steeds weer tegenkomt!

Foto: Shutterstock

blogger discussies die maar blijven

Follow en no follow

Dit is een ding die ik echt heel vaak voorbij zie komen. Niet alleen op Facebookgroepen die over bloggen gaan, maar ook in artikelen die bloggers schrijven. Een ‘follow’ link is een link die gevolgd wordt door Google waardoor degene achter de link hoger in Google kan komen. ‘No-follow’ is het tegenovergestelde; namelijk dat je Google aangeeft de link niet te volgen. Bedrijven die willen samenwerken vragen heel vaak om ‘follow’ links en dat blijft de (blog)gemoederen maar bezig houden. Je kunt namelijk een soort straf van Google krijgen als je ‘follow’ links gebruikt voor betaalde content. KAN, het wil niet zeggen dat dit gebeurt. De raarste dingen heb ik al gelezen, waaronder dat je een boete zou kunnen krijgen. Pertinent niet waar. De een roept ik gebruik gewoon altijd ‘follow’ links, ook al is het niet betaald en dus ook wel betaald. De ander roept alleen ‘No-Follow’ links te gebruiken en vervolgens kijk je in de broncode en gebruiken ze als nog ‘Follow’ links en je hebt ze die echt alleen ‘No-Follow’ links gebruiken. Wat is goed? Google wil dat je ‘No-Follow’ links gebruikt voor betaalde en gesponsorde links en content. Moet het? Nee. Typisch voorbeeld van een eeuwige discussie 🙂

Reclamecode niet nakomen

Niet houden aan de reclamecode. Dit is een ding waar ik me wel mee bezig hou. Vooral een bepaald merk die voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten heeft hier een handje van. Geen vermelding maken van gesponsorde content, omdat het een inspirerend artikel moet zijn. Tuurlijk. Gaat niet gebeuren. En toch zie ik het voorbij komen, bij kleine maar ook grote bloggers. Nok hiermee. Je gaat op een gegeven moment bepaalde links herkennen en ook zie je aan waar die link geplaatst is dat het gesponsord is. Sommige maken er geen probleem van, maar voor mij zeker een reden om een blog te ontvolgen als ik vaker dit soort praktijken zie.

Tegen lage prijzen betaalde content schrijven

Als beginnende blogger vind je het natuurlijk super vet als je benaderd wordt om betaalde content te plaatsen. Ik vond dat namelijk ook! 🙂 Alleen in het begin ben je nog niet echt op de hoogte van je eigen waarde en wat je zou kunnen vragen. Ik nam ook betaalde artikelen voor €25,00 aan. Op dat moment weet je niet beter. Later ga je wel nadenken. Zo weinig? En ze kunnen wel een reclame op tv betalen? En ze hebben zogenaamd niet meer budget voor jou? Ze weten wel dat jij hier tijd aan besteedt en zij altijd reclame op internet hebben? Dit soort bedrijven zouden moeten stoppen met dit soort aanbiedingen en serieus gaan worden. Ik zou je willen verwijzen naar het boek ‘Geef nooit korting!’ die je in de zijbar kan vinden. Ik ben die nu aan het lezen en is zo’n helder en handig boek!

Heb je daadwerkelijke dure apparatuur nodig?

Heb je daadwerkelijk een super deluxe spiegelreflex camera nodig met alles erop en eraan? Nee. Ik vind van niet. Je kunt met een niet al te dure camera al prachtige foto’s maken en filmpjes tegenwoordig ook. Kijk naar je mobiele telefoon bijvoorbeeld. De meeste mobiele telefoons hebben tegenwoordig hele goede camera’s waar je dus ook hele goede foto’s mee kunt maken van producten. Net als filmpjes! Scheelt je een hoop centen en je kunt direct aan de gang. Naarmate het beter gaat kun je altijd uitbreiden.

Blogger, WordPress.com en eigen WordPress hosting

Wat is nu eigenlijk beter? Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen ervaring heb met Blogger en WordPress.com en dat ik eigenlijk altijd op een eigen domein mijn blog heb gehad. Dat is zo handig! Zo kun je zelf bepalen welke plugins je installeert, je hebt veel meer keuze uit thema’s en het is ook nog vaak beter voor je vindbaarheid in Google. Alhoewel het natuurlijk prima is om op Blogger te bloggen als jij dat fijn vindt en om te beginnen. Je kunt daarna altijd kijken of je een eigen domein en hosting wilt. Er zijn tal van bedrijven die je helpen met overstappen en alles zo over kunnen zetten, waaronder mijn superfijne host, justhost.nl!

Lees ook:
Dit is onprofessioneel voor een blogger, 7 redenen!
Je blog kantoor ordenen, 4 tips
Betaalde content op een blog vervelend en tv niet?
SEO, de basisregels!

18 Reacties

 1. 30 mei 2017 / 21:55

  Soms is het echt niet gesponsord… Ik blogde over een super leuke pop van nivea. Gewoon omdat ik hem zo educatief vond…
  Bleek die pop ook gesponsord te zijn door bedrijven bij andere bloggers…
  Het kan dus wel gewoon niet gesponsord zijn. Maar ik begrijp waar je van komt. Ik ben wel altijd heel eerlijk over gesponsorde posts.

 2. 6 maart 2017 / 21:45

  De no follow ben ik mij laatst pas in gaan verdiepen. Maar je komt zoveel dingen tegen. Qua samenwerking ben ik altijd open en eerlijk naar mijn lezers, zo zien ze altijd staan dat het artikel in samenwerking met is… Dat vind ik gewoon zoals het hoort en netjes!

 3. 6 maart 2017 / 21:33

  Wat een leuk artikel. Zeer herkenbare onderwerpen ook. Ik ben sinds kort ook echt op follow en no-follow linkjes aan het letten. Ik wist eerder niet echt wat ik hier nou precies mee moest. Als ik producten heb ontvangen/een gesponsorde post publiceer (is bijna nooit zo) dan vermeld ik dat altijd netjes onderaan in het artikel. Dit staat ook duidelijk in mijn disclaimer vermeld. Ik vind eerlijkheid naar mijn bezoekers toe zo belangrijk!
  Lees het laatste blogbericht van Sara | MevrouwMiauw – Fair and fashionable outfit & update #2My Profile

 4. 6 maart 2017 / 21:07

  UCHHHH, die no follow link shit en al die rotzooi daarom heen, ik heb het nooit begrepen. Veel research naar gedaan wat nou het verschil is en het kleine stukje wat ik hier lees bij jou maakt alles duidelijk. Thanks girl! Ik ben het met je eens over de gappies die voor een paar tientjes front row willen zitten of boos worden als je geen sticky artikel maakt, omdat ze willen shinen op de front page, maar niet het bedrag willen betalen als het zo ver zou komen. Echt hinderlijk.

 5. Claudia
  6 maart 2017 / 18:41

  Tof artikel, dat zijn inderdaad de eeuwenoude discussies. Vooral die reclamecode, ik heb een hekel aan bloggers die de regels aan de laars lappen. Dan lieg je eigenlijk gewoon tegen je lezers, terwijl ze wss het helemaal niet erg vinden als je iets extras verdiend

  • Mariska
   Auteur
   6 maart 2017 / 21:04

   Klopt en waarom zou je liegen? Je mag juist trots zijn op het feit als je een zakcentje met je site kan verdienen 🙂

 6. 6 maart 2017 / 13:44

  Die follow no follow links blijf ik soms wel lastig vinden. Als ik gesponserde producten krijg vermeld ik dat altijd in het artikel. 🙂

 7. 6 maart 2017 / 13:04

  Heel duidelijk artikel en inderdaad de eeuwige discussie over de follow no follow links pfff dat is me wat. De reclamecode is wat dat betreft een stuk duidelijker. Ik zit er zelfs nu over te denken om naast het feit als ik aangeef dat ik een product ter review heb ontvangen ook erbij te zetten als ik het zelf gekocht heb 🙂 Dus gewoon standaard bij elk of zelf gekocht of gekregen. Heb het nog niet gedaan maar denk er wel al even over na.

  • Mariska
   Auteur
   6 maart 2017 / 15:18

   Als ik iets zelf gekocht heb zet ik het er vaak ook wel bij. Is het direct in één oogopslag duidelijk voor iedereen.

 8. Joyce - LemonyLifeNL
  6 maart 2017 / 11:56

  Heel herkenbaar allemaal haha! Ik vind het wel een verhelderend artikel!
  Lees het laatste blogbericht van Joyce – LemonyLifeNL – OVER ZELFVERTROUWENMy Profile

 9. 6 maart 2017 / 11:20

  Ik vind eigenlijk wel dat je goede apparatuur nodig hebt of in ieder geval een klein beetje verstand van fotografie. Toen ik me er een beetje in ging verdiepen, schoten mijn bezoekersaantallen echt dik omhoog (o god, nu ga ik toch in discussie). Ik vind jouw verhaal over no-follow en follow trouwens één van de duidelijkste samenvattingen die ik ooit heb gelezen, haha. Kun je nagaan hoe moeilijk sommige mensen het maken.

  • Mariska
   Auteur
   6 maart 2017 / 15:17

   Maar wat is goede apparatuur? Je kunt het ook een beetje nabewerken, maar dan niet té. Dat het er wel natuurlijk uitziet. Het oog wil ook zeker wat, maar zelf gebruik ik een compactcamera voor filmpjes en foto’s (Canon G7X) en ben toch wel blij met de kwaliteit 🙂 En gelukkig dat je het begrijp met follow en no follow, daar doe ik het voor!

 10. 6 maart 2017 / 11:06

  Herkenbare onderwerpen. Wat ik ook vervelend en ongeloofwaardig vind, zijn bloggers die advertorials plaatsen over onderwerpen die mijlenver van de rest van hun blog afliggen. Wanneer een beautyblogger het opeens heeft over, ik zeg maar wat, tuingereedschap, dan stel ik me daar toch vragen bij.
  Lees het laatste blogbericht van Jessica J. – My scentful life #44 • Buikgriep can’t hold me down – of toch?!My Profile

  • Mariska
   Auteur
   6 maart 2017 / 15:14

   Daar heb ik op zich geen last van, het is ook net hoe je het aankleedt. Ik had laatst een paar gesponsorde links in het artikel over ‘wat verwacht ik in een relatie’, naar heren sokken. Het was sowieso een open en eerlijk artikel en je kunt dan bekijken hoe je die woorden kunt linken in de tekst, zodat het natuurlijk overkomt 🙂

 11. 6 maart 2017 / 10:35

  Dit zijn inderdaad hele herkenbare onderwerpen. Fijne uitleg heb je er ook bij gegeven. Wat betreft follow/no follow links is er veel onduidelijkheid. Dus jouw uitleg hierbij is heel handig.

  • Mariska
   Auteur
   6 maart 2017 / 15:12

   Ja ik probeerde dat zo kort en duidelijk mogelijk te vertellen, graag gedaan!

 12. 6 maart 2017 / 09:05

  Heel herkenbaar de gesponsorde artikelen van een bepaald merk waar geen vermelding bij staat. Ik klik ze tegenwoordig ook niet meer aan. Wat maakt het uit dat je er bij zet dat het gesponsord is, dat is heus geen schande! Vind het eerder een schande als jd het weglaat en je er wel betaald voor hebt gekregen! Eerlijkheid is veel belangrijker.

  • Mariska
   Auteur
   6 maart 2017 / 15:11

   Klopt, ik vind eerlijkheid ook zoveel belangrijker! Vooral naar je lezers toe. Het is absoluut geen schande om geld te verdienen met je blog, is juist leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.