3 katten in huis, hoe gaat dat nu?

door Mariska

Zoals je in mijn diary kon lezen die ik afgelopen zondag online zette, laat ik vallen dat mijn zusje bij ons woont. Vorig jaar kocht ik een kitten uit het asiel en die heb ik nog steeds. Afgelopen 15 september is hij 1 jaar geworden, dus dat is nog best wel jong. Op die leeftijd is een kat speels, gaat hij op onderzoek uit en is hij drukker vergeleken met wat oudere katten. Ook is hij (nog) niet gecastreerd en dat speelt natuurlijk best wel mee in zijn drukke gedrag. Mijn zusje heeft 2 katten; Sammy en Punky. Sammy is een gecastreerde roder kater van 6 en Punky is een gesteriliseerde poes van 8. Dus er is best wel een verschil en ik was best bang of dit wel zou gaan werken.

De eerste dagen

Mijn zusje woont vanaf vorige week zondag bij ons, dus iets meer dan een week. Ik vind het al vreselijk om zulke beestjes in een reismandje te zien en te horen janken. Ze weten niet waar ze heen gaan en worden uit hun vertrouwde omgeving gehaald. Ze zijn 6 en 8 en ze zitten ook echt niet te wachtne op een constant druk, niet gecastreerd katje van net een jaar. Abeltje the kitten (ook wel Vriendje) wil natuurlijk veel spelen en gaat op onderzoek uit. Hij slaapt overdag ook wel, maar niet zoveel als de 2 andere katten van mijn zusje. Punky, de poes van 8, vindt hem helemaal niks. Zodra hij ook maar 1 stap in de buurt van haar zet gaan haar oren in haar nek en begint ze als een gek te blazen. Wel gek om te zien als je weet dat ze amper geluid produceert als ze miauwt, haha. Nu heeft mijn zusje haar eigen slaapkamer en bed en kan Punky daar dus lekker rustig liggen.

De afgelopen dagen

Eigenlijk gaat het steeds beter en gaan die kleine van mij en Sammy samen naar buiten. Wij wonen boven een winkel en hebben een dakterras dat bovenop het dak van de winkel zit. Dat is allemaal één gedeelte, dus er is enorm veel ruimte voor die katten. Sammy vond het nog wel spannend, maar die kleine nam hem een beetje op sleeptouw (zo leek het) en nu kunnen ze zich samen buiten mooi vermaken. Ze eten uit elkaars bakjes, drinken uit elkaars bakjes en gaan ook op elkaars bak poepen en plassen. Gelukkig gaat dat dus wel goed! Punky trekt zich heel erg terug en ligt op het bed van mijn zusje. Zo af en toe laat ze zichzelf wel zien. Dan komt ze naar boven (het leefgedeelte is bij ons boven) en gaat ze toch op de bank liggen of even naar buiten. Heel kort, want daarna gaat ze weer in een sprint naar beneden zodat ze zich ‘veilig’ kan terugtrekken.

Dingen waar we op moeten letten

Met meerdere katten in huis is er natuurlijk ook kans op ziektes en andere dingen die ze kunnen overbrengen. Een van de 2 heeft wel eens oormijt gehad en ook buiten kunnen ze makkelijk een teek oplopen. Gelukkig heeft die van mij dit nog nooit gehad (afkloppen!) en dat wil ik liever zo houden. Wat ik wel fijn vind aan een kat is dat ze zichzelf wel goed schoonhouden. Honden moeten vaak eens in de zoveel tijd nog gewassen worden, maar een kat dus niet. Denk ook niet dat ze daar vrolijk van worden als je ze in een badkuip neerzet met de kraan open 🙂 Gelukkig heb je op zich wel snel door als er iets aan de hand is. Katten gaan zich toch anders gedragen. Bij Punky uit stress zich bijvoorbeeld in kotsen. Niet het meest frisse, maar hier hebben we wel mee te maken.

Lees ook:
Waarom ik mijn kat binnen houd
Een beetje privacy in mijn slaapkamer en huis
Verhuisd naar Edam!
Zó kom je NIET in de schulden

Heb jij een kat of katten in huis?

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Mariëlle 21 september 2017 - 20:28

Nu zonder schrijffouten ( ik tikte te snel ? )

Hoi Mariska,

Het komt helemaal goed hoor. Iedereen vind zijn weg wel straks. Als je zelf makkelijk bent worden hun dat ook.

En teken en ziektes? Die heb ik bij Bruce (10) nog nooit gezien. En dat met flink wat groen hier achter het huis. Dus daar zou ik me het minst druk om maken. Als ze al wat hebben is het allemaal vaak in no time te verhelpen.

Dus maak je geen zorgen voor morgen. Ze accepteren elkaar straks goed ( heeft even tijd nodig) en dan heeft ieder mooi zijn eigen plekje en rust. Ze zijn vaak erg op zichzelf dus lief bij elkaar liggen gebeurt bijna niet tenzij het broers of zussen zijn.

Appart houden zou ik niet doen want dan went het nooit. De kleine Abel moet er zelf achter zien te komen wat de grenzen van de anderen zijn.

Komt allemaal goed!

Reageer
Mariska 21 september 2017 - 20:45

Heb de andere verwijderd 🙂

Reageer
Manon 18 september 2017 - 17:08

Wij hebben 3 katten in huis en hebben nooit last van ziektes of teken en dat soort dingen gehad

Reageer
Mariska 18 september 2017 - 20:30

Nee gelukkig wij ook nog niet. Vrienden van ons hebben 2 katten en die hebben door andere katten beide een spierziekte gekregen 🙁 is besmettelijk.

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.