Waarom Kerst dit jaar zó anders is dan voorheen

door Mariska

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat onze vader sinds een aantal maanden in een verpleeghuis zit, op 59-jarig leeftijd. Dat is heel erg jong. Hij zit tussen mensen die vaak 20 jaar ouder zijn dan hem, maar het is wel noodzakelijk. Zo is hij er de afgelopen jaren op achteruit gegaan en heeft hij een vorm van dementie; namelijk vasculaire dementie. Dat tast niet alleen zijn hersens aan, maar ook de rest van zijn lichaam. Zo was hij altijd een enorme sterke vent, had een eigen loonbedrijf, reed op de trekker en kraan, sleutelde alles zelf en werkte heel hard. Nu is het zover dat hij heel veel kracht is verloren in zijn lichaam door de ziekte die hij heeft. Dat is wel heel erg lastig om te zien en ook wel lastig om mee om te gaan.

Wat merken wij aan zijn gezondheid?

Allereerst heeft hij een bepaalde vorm van dementie, dus zijn geheugen wordt eigenlijk steeds slechter. Hij herkent ons (gelukkig!) nog wel, maar het is wel precies een rotperiode op dit moment. Dit is nu een periode dat wij niet echt weten wat hij wel onthoudt, niet onthoudt en ook vooral hoe hij soms reageert. Omdat het voor hem natuurlijk ook heel erg frustrerend is, gaat hij soms dingen invullen die er niet zijn. Zo zag hij volgens zijn zeggen iemand (die al jaren overleden is), is hij in de war met tijd (zo zei hij dat het 2 weken geleden kerst was) en moet je veel met een korreltje zou nemen. Niet dat hij opzettelijk liegt, maar dat vult hij zelf in door de ziekte. Op dit moment is het zo lastig, omdat we niet weten wat wel of niet waar is en daarbij ook nog eens niet weten wat hij wel en niet onthoudt. Best frustrerend. Ook wordt hij minder mobiel. Hij kan wel lopen, maar dat gaat enorm traag. Met rollator loopt hij ook erg langzaam, maar dan heeft hij wel de houvast die hij nodig heeft. Nu heeft hij 24 uur per dag hulp nodig met alles. Zijn kamer wordt schoongemaakt, hij wordt gewassen, zijn tanden worden gepoetst.. dus je kunt wel zeggen dat hij overal hulp bij nodig heeft. Dit ziet hij alleen zelf niet zo en vind dat hij nog wel alleen kan wonen. Dan moeten wij weer gaan uitleggen (voor de zoveelste keer) dat dit helemaal niet kan.

Met kerst samen eten

Voorheen aten we altijd een kerstdag met het gezin (zonder onze moeder). Mijn broertje, zusje met vriend, ik en mijn vader. Heel af en toe was er nog iemand anders, maar dit was het wel zo’n beetje. Dat wisselden wij af; het ene jaar bij mijn zusje bijvoorbeeld en het andere jaar bij ons. Bij ons valt het sowieso af, want je moet een trap op om in onze woning te komen en dat kan onze vader niet meer. Omdat hij wat lichamelijke ongemakken heeft leek het ons sowieso ook geen goed idee om het bij ons te vieren. Uiteraard niet om hem, maar het is veel zorg wat je dan ineens hebt. Je moet hem naar de wc helpen, lopen gaat niet zo goed, dingen die hij vergeet en dat hij bijvoorbeeld niet goed oplet. Dat zijn dan dingen waar wij extra op moeten letten en hem helpen. Niet dat wij dit niet willen, maar als je een hele avond hierop moet gaan letten en helpen is het ook niet echt leuk. En dat bedoel ik niet vervelend 🙂 Het verpleeghuis waar hij zit organiseert een kerstdiner en wij besloten daarheen te gaan met zijn drieën (broertje, zusje en ik). Dan blijft hij lekker op zijn plek, heeft hij de zorg daar van de mensen die hem altijd verzorgen en kunnen wij ook genieten. Het is echt een hele grote verandering en gaat je ook niet in de koude kleren zitten, zeg maar.

Al met al is dit voor ons wel een hele grote verandering. Mijn broertje en ik zijn beide vrijgezel (dus, geen schoonfamilie) en hebben daarnaast niet echt een andere kerstdag iets te doen. Absoluut niet zielig bedoelt, want we vermaken ons sowieso wel 🙂 het is alleen even wennen. Te bedenken dat het ook niet meer gaan veranderen. Vasculaire dementie is niet te genezen en het is zelfs zo dat mensen die het op jongere leeftijd krijgen, sneller achteruit kunnen gaan. Onze vader is met 59 jaar dus zeker jong te noemen.

Ik merk dat ik over dit soort dingen soms niet makkelijk praat in het echte leven, maar het toch kwijt wil. Daarom kies ik ervoor om dit op onze blog te delen. Wellicht dat ik dit met meer persoonlijke dingen ga doen, net als dat ik wil verhuizen.

Lees ook:
Als je vader al zijn kracht verliest en aanpassing in kleding
Geld besparen op je mobiele telefonie, 3tips!
Te zorgzaam zijn, jezelf wegcijferen
2018, nieuwe start, nieuwe kansen, meer van mezelf laten zien

Wat gaan jullie doen met kerst?

Gerelateerde artikelen

20 reacties

Marilou 12 december 2016 - 19:38

Wat fijn dat het verpleeghuis een kerstdiner organiseert en jullie de zorg zo een beetje uit handen neemt. Geniet van de momenten samen met je familie en ik weet zeker dat je pa, ondanks de dementie, trots op jullie is en het enorm waardeert wat jullie voor hem doen <3 Liefs

Reageer
Mariska 12 december 2016 - 20:47

Dankjewel lieve Marilou! Inderdaad fijn dat het op deze manier kan, hoewel we het graag natuurlijk gewoon bij een van ons thuis hadden gedaan. Hij is zeker trots 🙂 Bedankt voor je lieve reactie!

Reageer
Rachel 12 december 2016 - 15:48

Het is vreselijk als je zoiets van dichtbij moet meemaken.. veel sterkte

Reageer
Mariska 12 december 2016 - 20:46

Dankjewel lieve Rachel.. dit soort dingen kun je helaas niet voorkomen 🙁

Reageer
marije 12 december 2016 - 06:39

Wauw, wat een ontzettend heftig verhaal en je vader is idd te jong om al zo ziek te zijn. Fijn dat jullie toch op een manier kerst kunnen vieren.

Reageer
Mariska 12 december 2016 - 20:45

Vinden wij ook inderdaad, ben blij dat ze dit zo organiseren in het verpleeghuis. Fijne kerst!

Reageer
Nienke 11 december 2016 - 22:25

Wat heftig zeg. Al met al hoop ik voor jullie op een hele fijne kerst samen! 🙂 Liefs,

Reageer
Mariska 12 december 2016 - 20:44

Dankjewel Nienke, lief!

Reageer
Marloes 11 december 2016 - 17:41

Pff, heftig! Wel fijn dat je toch samen kerst kan vieren. Fijne kerst!

Reageer
Mariska 12 december 2016 - 20:44

Dankjewel Marloes, fijne kerst ook voor jou!

Reageer
Denise 11 december 2016 - 17:01

Lijkt me inderdaad heel moeilijk. Maar wel fijn dat het verpleeghuis ook heerlijk kerst vieren, dan zijn jullie alsnog samen. Dit jaar is het ook voor ons anders: mijn opa is overleden pas geleden, dus het wordt een stuk rustiger met kerst. De andere kerstdag ga ik naar mijn schoonmoeder.

Reageer
Mariska 12 december 2016 - 18:50

Ah dat is ook naar Denise 🙁 sterkte en een hele fijne kerst! ♥

Reageer
Sanne 11 december 2016 - 16:57

59 jaar is nog zo jong, moedig dat je hier over schrijft. Mijn grootvader heeft ook dementie en vind het moeilijk om daar mee om te gaan. Hij is zo een beetje de enige man in mijn leven buiten mijn vriend dan. Dus snap hoe je u voelt.

Reageer
Mariska 12 december 2016 - 18:48

Het is ook heel lastig om daarmee om te gaan, maar ik denk dat je dit vanzelf ‘leert’. Sterkte Sanne en fijne kerst!

Reageer
Lieke van Veen 11 december 2016 - 16:37

Heel erg vervelend dat je vader dementie heeft. Het is niet alleen vervelend voor jullie, maar het lijkt me ook frustrerend voor hem als hij veel vergeet en zo hulpbehoevend is. Hopelijk hebben jullie ondanks alles nog een hele fijne kerst.

Reageer
Mariska 12 december 2016 - 18:47

Soms is dat ook frustrerend inderdaad, maar je moet er mee leren lezen. Jij ook een fijne kerst Lieke! x

Reageer
Britt 11 december 2016 - 16:29

Wow, wat heftig, dit wist ik helemaal niet! Ondanks de omstandigheden/omgeving, zal het ongetwijfeld een fijne kerst worden, met elkaar en het idee is al fijn! Geniet ervan en toch een beetje sterkte!

Reageer
Mariska 12 december 2016 - 18:47

Het zal evengoed wel leuk worden denk ik, dank je wel 🙂 Jij ook een fijne kerst!

Reageer
Iris 11 december 2016 - 13:26

Jeetje, best een heftig verhaal dit! Fijn dat jullie zo toch nog samen kunnen zijn, al zijn de omstandigheden niet zo geweldig… In ieder geval alvast fijne dagen en geniet van jullie vader zo lang het nog kan! x

Reageer
Mariska 12 december 2016 - 18:46

Dankjewel Iris ♥

Reageer

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.