Waarom Kerst dit jaar zó anders is dan voorheen

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat onze vader sinds een aantal maanden in een verpleeghuis zit, op 59-jarig leeftijd. Dat is heel erg jong. Hij zit tussen mensen die vaak 20 jaar ouder zijn dan hem, maar het is wel noodzakelijk. Zo is hij er de afgelopen jaren op achteruit gegaan en heeft hij een vorm van dementie; namelijk vasculaire dementie . Dat tast niet alleen zijn hersens aan, maar ook de rest van zijn lichaam. Zo was hij altijd een enorme sterke vent, had een eigen loonbedrijf, reed op de trekker en kraan, sleutelde alles zelf en werkte heel hard. Nu is het zover dat hij heel veel kracht is verloren in zijn lichaam door de ziekte die hij heeft. Dat is wel heel erg lastig om te zien en ook wel lastig om mee om te gaan.

Vasculaire dementie?

Allereerst heeft hij een bepaalde vorm van dementie, dus zijn geheugen wordt eigenlijk steeds slechter. Hij herkent ons (gelukkig!) nog wel, maar het is wel precies een rotperiode op dit moment. Dit is nu een periode dat wij niet echt weten wat hij wel onthoudt, niet onthoudt en ook vooral hoe hij soms reageert. Omdat het voor hem natuurlijk ook heel erg frustrerend is, gaat hij soms dingen invullen die er niet zijn. Zo zag hij volgens zijn zeggen iemand (die al jaren overleden is), is hij in de war met tijd (zo zei hij dat het 2 weken geleden kerst was) en moet je veel met een korreltje zou nemen. Niet dat hij opzettelijk liegt, maar dat vult hij zelf in door de ziekte. Op dit moment is het zo lastig, omdat we niet weten wat wel of niet waar is en daarbij ook nog eens niet weten wat hij wel en niet onthoudt. Best frustrerend. Ook wordt hij minder mobiel. Hij kan wel lopen, maar dat gaat enorm traag. Met rollator loopt hij ook erg langzaam, maar dan heeft hij wel de houvast die hij nodig heeft. Nu heeft hij 24 uur per dag hulp nodig met alles. Zijn kamer wordt schoongemaakt, hij wordt gewassen, zijn tanden worden gepoetst.. dus je kunt wel zeggen dat hij overal hulp bij nodig heeft. Dit ziet hij alleen zelf niet zo en vind dat hij nog wel alleen kan wonen. Dan moeten wij weer gaan uitleggen (voor de zoveelste keer) dat dit helemaal niet kan.

Met kerst samen eten

Voorheen aten we altijd een kerstdag met het gezin (zonder onze moeder). Mijn broertje, zusje met vriend, ik en mijn vader. Heel af en toe was er nog iemand anders, maar dit was het wel zo’n beetje. Dat wisselden wij af; het ene jaar bij mijn zusje bijvoorbeeld en het andere jaar bij ons. Bij ons valt het sowieso af, want je moet een trap op om in onze woning te komen en dat kan onze vader niet meer. Omdat hij wat lichamelijke ongemakken heeft leek het ons sowieso ook geen goed idee om het bij ons te vieren. Uiteraard niet om hem, maar het is veel zorg wat je dan ineens hebt. Je moet hem naar de wc helpen, lopen gaat niet zo goed, dingen die hij vergeet en dat hij bijvoorbeeld niet goed oplet. Dat zijn dan dingen waar wij extra op moeten letten en hem helpen. Niet dat wij dit niet willen, maar als je een hele avond hierop moet gaan letten en helpen is het ook niet echt leuk. En dat bedoel ik niet vervelend :) Het verpleeghuis waar hij zit organiseert een kerstdiner en wij besloten daarheen te gaan met zijn drieën (broertje, zusje en ik). Dan blijft hij lekker op zijn plek, heeft hij de zorg daar van de mensen die hem altijd verzorgen en kunnen wij ook genieten. Het is echt een hele grote verandering en gaat je ook niet in de koude kleren zitten, zeg maar.

Al met al is dit voor ons wel een hele grote verandering. Mijn broertje en ik zijn beide vrijgezel (dus, geen schoonfamilie) en hebben daarnaast niet echt een andere kerstdag iets te doen. Absoluut niet zielig bedoelt, want we vermaken ons sowieso wel :) het is alleen even wennen. Te bedenken dat het ook niet meer gaan veranderen. Vasculaire dementie is niet te genezen en het is zelfs zo dat mensen die het op jongere leeftijd krijgen, sneller achteruit kunnen gaan. Onze vader is met 59 jaar dus zeker jong te noemen.

Ik merk dat ik over dit soort dingen soms niet makkelijk praat in het echte leven, maar het toch kwijt wil. Daarom kies ik ervoor om dit op onze blog te delen. Wellicht dat ik dit met meer persoonlijke dingen ga doen, net als dat ik wil verhuizen.

Lees ook:
Als je vader al zijn kracht verliest en aanpassing in kleding
Geld besparen op je mobiele telefonie, 3tips!
Te zorgzaam zijn, jezelf wegcijferen
2018, nieuwe start, nieuwe kansen, meer van mezelf laten zien

Wat gaan jullie doen met kerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *