Als je vader al zijn kracht verliest – geen overhemd maar een vest

Als je vader al zijn kracht verliest – geen overhemd maar een vest

Jullie hebben kunnen lezen over de gezondheid van mijn vader en hoe wij omgaan met deze dementie. Het is zeker niet gemakkelijk, maar omdat ik heb besloten dat ik hier toch meer over wil schijven op mijn blog ga ik ook vertellen waar je aan moet denken als iemand zijn krachten verliest bij dementie. Mijn vader was ooit echt een sterke vent die hele machines heeft verbouwd en karren zelf in elkaar heeft gelast. Hij kon het allemaal en dat is nu heel anders. Waar moeten wij nu echt rekening mee houden, wat voor soort kleding kopen we voor hem en wat kan hij zelf nog? Voorheen bijvoorbeeld een overhemd, nu een simpel vest.

Foto: Shutterstock

Geen kracht meer hebben

Hij was ooit echt wel heel sterk maar tegenwoordig is al die kracht als sneeuw voor de zon verdwenen. Sterker nog, hij komt amper nog zelf zijn stoel uit. Hij zit dan wel gewoon aan de eetkamertafel op een ‘normale’ stoel, maar hij moet zichzelf dan een soort van opdrukken op de tafel om uit de stoel te komen. Niet een keer, maar meerdere keren omdat hij het niet in één keer red. Zo weinig kracht heeft hij nog. Daardoor willen zijn benen ook niet meer meewerken en zit hij vaker in een rolstoel dan dat hij nog met zijn rollator loopt. Dan is een rolstoel wel fijner. Het is een ’trippel’ rolstoel wat betekent dat hij dan in de rolstoel zit en zich voortbeweegt door met zijn benen te bewegen op de grond, een soort loopbewegingen. Hij blijft dan ook wel een soort van in beweging.

Aanpassing in kleding

Kleding heeft mijn vader nog nooit echt geïnteresseerd omdat hij altijd aan het werk was op de trekker. Een overhemd zag je hem nooit in lopen, zelfs niet op een zondag. Volgens mij heeft hij dat alleen op zijn trouwdag aangehad, haha! Sterker nog; volgens mij had heeft hij ook nooit echt nette schoenen gehad. Hij had klompen die hij droeg tijdens het werk en zijn ‘knappe klompen’, dus de schoenen die hij droeg als we ergens op visite gingen. Dus van die mooie gladde overhemden zijn wel heel erg handig nu in deze tijd. Deze zijn van 100% katoen en doordat ze een speciale behandeling hebben gehad kreuken deze niet. Deze hoeven dan ook niet gestreken te worden en dat bespaard natuurlijk veel tijd. Als je het mij vraagt is dit een hele goede uitvinden, ook in deze situatie. Je wilt toch dat je vader er netjes uitziet en omdat hij niet meer kan werken is dit wel een ideale oplossing omdat de kleding netjes blijft. Wellicht kan hij ooit nog eens een overhemd dragen.

Wel draagt hij nu joggingbroeken. Dat hebben wij op verzoek moeten kopen. Hij heeft die dingen nooit wat gevonden maar hij kan nu niet anders. Dit komt omdat hij de kracht niet meer heeft om zijn broek los te maken en weer vast te knopen. Zoveel kracht heeft hij dus niet meer, kun je nagaan. Het is zoveel handiger zo joggingbroek omdat dit soepel is en hij zichzelf dan nog een klein beetje kan redden.

Volg:
Avatar for Mariska
Mariska

Leuk dat je het artikel hebt gelezen! Ik ben catmom van Snowy, Vriendje en Billy en bloggen is het leukste om te doen. Daarnaast ben ik tekstschrijver, content creator en virtual assistent.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook