Waarom bloggen een baan is en je niet moet kleineren

bloggen een baan

Eigenlijk vond ik het wel weer eens tijd worden voor een blog gerelateerd artikel en dit keer over waarom bloggen een baan is en mensen eens moeten stoppen met het kleineren ervan. Soms is er weer een stuk op tv dat vloggers worden uitgelachen en gekleineerd om wat ze doen of op een forum dat er besproken wordt dat bloggers zich aanstellen omdat bloggen geen werk is. Mijn blog is een groot gedeelte van mijn inkomsten en ik wil er eens een blog artikel aan wijden over waarom bloggen een baan is, waarom dit niet onderschat moet worden en niet gekleineerd moet worden. Ik vind het dan ook echt tenenkrommend als ik weer tv zit te kijken en er een bekende Nederlander zegt dat een bekende vlogger zich niet moet aanstellen omdat ze een burn-out heeft, want hoe kan dat nou als je alleen maar filmpjes online zet. Zo naar als mensen zo denken, ook over bloggen trouwens.

Lees ook: Professioneel bloggen – Tips en stappenplan eigen blog beginnen

Foto: Shutterstock/Natalia Fedchenko

Waarom bloggen een baan is

Je filmpjes en foto’s bewerken

Als blogger heb je natuurlijk veel foto’s die je moet bewerken en eerst überhaupt moet maken. Het is niet een kwestie van een video opnemen of een foto maken en hup gelijk online gooien. Je wilt je zelf in de markt zetten en je wilt je kwaliteit laten zien en dan moet je bewerken. Er moeten misschien wel stukjes uit een video worden geknipt omdat er iemand scheldt of je foto’s zijn heel mooi geworden, maar ze moeten wat lichter en de kleur moet beter uitkomen. Dit zijn dingen die je niet met een knip in je vingers even regelt. Je bent hier zo uren aan bezig, zeker als je meer foto’s moet bewerken of moet knippen uit een video. En als je denkt dat je het wel snel kunt, begin dan zelf een blog of YouTube kanaal en dan spreek ik je later ;)

Social media bij houden

Je wilt dat mensen je kunnen vinden dus is het noodzakelijk om jezelf online ook te laten zien. Je hoeft niet alles open en bloot op internet te gooien, maar Instagram is een heel belangrijk medium tegenwoordig waar je mooie foto’s op kunt plaatsen. Je kunt er ook voor kiezen om er foto’s onbewerkt op te zetten, dat is maar net wat je zelf wilt natuurlijk. Als je je social media bijhoudt en je kwaliteit levert dan kun je ook best wat bijverdienen daarmee en dat is helemaal niet gek. Social media is een deel van je YouTube kanaal of blog en hoort bij bloggen of vloggen als baan. Natuurlijk hoef je niet 3 fotoshoots te houden om daarna te kijken welke foto je het beste kunt plaatsen van wanneer je een hap taart in je mond stopt.

Opdrachten binnenhalen

Als ZZP’er ben je vaak niet verzekerd van een vast inkomen en daarom moet je achter je opdrachten aangaan. Bloggen is een baan en dat betekent dat je pas betaald krijgt als je ook daadwerkelijk betaalde opdrachten hebt. Er zijn verschillende platformen waar je op zoek kunt gaan naar opdrachten, kunt pitchen en contact kunt zoeken met bedrijven. Het is niet even makkelijk soms omdat er zoveel bloggers zijn die dit doet en bedrijven een selectie moeten maken. Daarom is het belangrijk dat je dit toch wel minimaal een paar keer per week doet. Jij moet aan het einde van de maand ook je huur of hypotheek betalen en eten. Ook hier kun je je dus goed op verkijken omdat je niet zomaar een opdracht hebt, je moet hier echt wel je best voor doen en kwaliteit kunnen leveren. Bij bloggen draait het vaak om linkbuilding en daarna je bereik, bij YouTube vaak een gesponsorde video of een shoutout.

Communiceren met bedrijven

Het communiceren met bedrijven komt er ook bij kijken. Of dit nu is om op een opdracht te pitchen, te sparren of je krijgt een briefing via je mediabureau. Het is allemaal contact met bedrijven die je moet hebben om alles in goede lijnen te laten lopen. Logisch ook, want er moeten ook duidelijke afspraken komen en het is ook fijn als je elkaar een beetje leren kennen zodat je precies weet wat je aan elkaar hebt. Het is vaak niet met een berichtje of mailtje klaar, soms ben je er meerdere uren mee bezig. En niet alleen om de opdracht te bespreken, soms moet je tussendoor namelijk ook statistieken doorgeven. Is bloggen een baan? Yes!

Cijfertjes, cijfertjes, cijfertjes

Oh en je bent bezig met cijfers. Cijfers is heel erg belangrijk. Hoeveel likes krijg je op je foto, hoeveel maandelijkse bezoekers heb je op je blog, hoeveel abonnees heb je op YouTube en zijn je weergaven op je filmpjes wel gegroeid? Juist door die druk van het groeien, kwaliteit leveren en op zoek gaan naar betaalde opdrachten is het soms killing en snap ik best dat mensen wél een burn-out hierdoor kunnen krijgen. Dan kan zo’n bekende Nederlander wel lacherig doen als een vlogger een burn-out heeft, maar zijn programma’s draaien toch ook om kijkcijfers? Je wilt groeien en dat is helemaal niet zo gek, daar moet je hard voor werken. En net als bij een baas; als je te hard werkt en niet uitkijkt loop je ook kans op een burn-out.

Lees ook:
Te zorgzaam zijn, jezelf wegcijferen
5 super tips voor je jouw bedrijf start
Zo zijn mijn bezoekersaantallen verdubbeld in een maand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *