Professioneel bloggen – Tips en stappenplan eigen blog beginnen

by Mariska

Een blog beginnen is tegenwoordig helemaal niet moeilijk meer en is voor veel bedrijven ook een must. Met een blog kun je bijvoorbeeld de producten uit jouw webshop omschrijven, (betaalde) reviews voor andere bedrijven schrijven en andere samenwerkingen die te maken hebben met reclame. Met dit stappenplan laat ik je weten dat een blog beginnen helemaal niet zo lastig hoeft te zijn en makkelijker is dan je denkt. En je kunt van succesvol bloggen zelfs je baan maken! Professioneel bloggen gaat jou zeker lukken na het lezen van dit stappenplan.

Lees ook: Met deze camera maak ik mijn blogfoto’s. Je gelooft het niet!

Een blog beginnen om professioneel te bloggen

Om een blog te starten zijn er een aantal dingen die je nodig hebt om te beginnen. Een domeinnaam (jouw blognaam of bedrijfsnaam) en hosting. De domeinnaam moest pakkend zijn, het liefst kort zonder cijfers en tekens en jouw naam of bedrijfsnaam bevatten. Doe wel eerst onderzoek of deze niet al bestaat. Zelf raad ik aan om WordPress te gebruiken en te installeren op jouw blog. Dit is een stabiel en redelijk makkelijk te begrijpen platform met vele functies. Eventueel aan te vullen met relevante plugins.

Gratis blog beginnen

Een gratis blog beginnen kan uiteraard ook, maar dit raad ik af. Ik vind dat bij professioneel bloggen een mooie (betaalde) domeinnaam hoort en betaalde hosting. Met een gratis blog loop je tegen beperkingen aan, je kunt vaak geen plugins gebruiken en een naam met mariska.jouwwebsite.nl vind ik niet netjes staan. En niet professioneel. Daarnaast wordt een gratis website vaak minder goed gevonden in Google. En je wilt natuurlijk dat jouw blog en/of bedrijf goed gevonden wordt via Google en andere zoekmachines.

Welke blog apparatuur heb je nodig om een blog te starten?

Om je eigen blog te beginnen weet je nu dat je hosting en een domeinnaam nodig hebt. Maar welke blog apparatuur heb je precies nodig? Dat ligt er natuurlijk aan wat jouw doel gaat zijn met jouw blog. Als je productfoto’s gaat maken dan raad ik aan om een goede compactcamera of spiegelreflexcamera aan te schaffen. Net als een goede laptop of pc waar je op kunt werken. Dit kan wel een hele uitgave zijn. Geld lenen voor deze uitgave kan een overweging zijn. Via een onafhankelijke vergelijkingssite kun je dan bekijken welke lening het beste bij jou past, welk bedrag je daadwerkelijk nodig hebt en welke kredietverstrekker hiervoor de laagste rente biedt.

Een laptop of een pc is aan te raden als je professioneel gaat bloggen. Ik raad af om hier een tablet of telefoon voor te gebruiken. Deze schermen zijn vaak te klein en het typen gaat niet zo snel als op een pc of laptop. Bij een laptop of pc is ook aan te raden te kijken naar de specificaties en welke specificaties bij jouw werkzaamheden passen. Voor bloggen en een klein beetje fotobewerking heb je geen zware machine nodig. Als je echter ook besluit YouTube filmpjes te maken en te bewerken, dan wordt het wel een zwaardere laptop of pc die je nodig gaat hebben.

Handvatten beginnen met bloggen en tips

Als je wilt beginnen met bloggen heb je in dit artikel al wat handvatten die je kunt gebruiken. Het is dus belangrijk om te beginnen met een (domein)naam en een stukje hosting. Vaak kan een provider waar jij jouw hosting en domeinnaam koopt, jou wel helpen met het installeren van WordPress. Of je kunt je er zelf natuurlijk in verdiepen. Dan sta je al 1-0 voor.

Mocht je om welke reden dan ook een foto nodig hebben die je zelf niet kunt maken (denk aan stuk natuur waar je ver van af woont), dan kun je vaak ook (gratis) stockfoto’s gebruiken. Dit zijn foto’s die gemaakt zijn door andere fotografen die hun eigen foto’s via een bepaald platform doorverkopen. Let er daarbij wel goed op of je een credit moet plaatsen.

Als je jouw domeinnaam en hosting hebt aangeschaft, je hebt eventueel een goede camera én een pc of laptop, dan kun je direct starten met bloggen. Als het goed is heb je al duidelijk voor ogen waarover jij gaat schrijven en hoe vaak je je blog wilt updaten per week. Of misschien zelfs wel elke dag.

Als je ook betaalt wilt worden voor het schrijven van reviews of blogartikelen dan raad ik aan om zo nu en dan eens bedrijven te benaderen die bij jouw niche of blog onderwerp passen. Je trekt de stoute schoenen aan, geeft aan wie je bent, wat je doet en wat jouw aanbod is en wie weet heb jij dan jouw eerste betaalde opdracht! Doe dit niet gelijk als je blog online staat, maar zorg er eerst voor dat je een goed gevulde website of blog hebt met aardig wat goede content.

You may also like

Stuur een mail

Contact opnemen?