Onvoldoende inkomen als zzper is toch wel een angst

onvoldoende inkomen als zzper

Sinds 1 oktober ben ik weer zelfstandig ondernemer en sinds 1 november ben ik volledig als zelfstandig ondernemer. Daarvoor was ik nog in loondienst, maar ik had ontslag genomen. Dit deed ik om me meer bij mijn vader te betrekken, weer te doen waar ik blij van word en meer flexibiliteit te hebben. Dit doe ik nu dus alweer een paar maanden bijna, maar hoe gaat het nu precies? Onvoldoende inkomen om je vaste lasten te betalen is toch ergens wel een angst.

Onvoldoende inkomen

Het is toch wel een soort van angst om onvoldoende inkomen te hebben. Ik heb dan wel geen relatie, geen kinderen, geen lease auto of koophuis, maar er wordt wel van me verwacht dat ik elke maand keurig mijn vaste lasten betaal. Logisch, dat moet iedereen. Het niet hebben van voldoende inkomen is toch wel een angst. Het is dan ook belangrijk om steeds weer op opdrachten te pitchen, een goed tarief voor jezelf te bepalen en vooral niet aan jezelf te twijfelen. Want wat doe je als je je huur niet kunt betalen? Of je gas, water en licht? Dat is zo’n vervelende gedachte. Ik moet zeggen dat onvoldoende nog steeds wel een beetje een angst is maar ik probeer wel mijn mindset te veranderen. Je wilt immers schulden voorkomen.

Het komt allemaal goed

Ondanks dat onvoldoende inkomen wel een angst is, is het veranderen van je mindset toch wel erg belangrijk denk ik. Als je steeds maar denkt dat het je niet gaat lukken en alleen maar beren op de weg ziet dan ga je dat naar mijn idee zelf ook geloven. Ik wil niet zeggen dat je als een of andere positiviteitsgoeroe door het leven moet gaan maar het helpt wel om er vertrouwen in te hebben en niet bang te zijn voor onvoldoende inkomen. Probeer natuurlijk wel hier en daar op je uitgaven te letten en wellicht moet je iets meer laten dan dat je voorheen wel kon doen. Dat is niet erg, maar weet dat het goed komt. Vaste lasten gaan nu eenmaal voor de wat luxere dingen.

Ik heb dit geschreven vanuit mijn eigen perspectief en hoe ik er zelf tegenaan kijk. Dit hoeft natuurlijk niet de manier te zijn die voor iedereen hetzelfde werkt. Een boek dat mij heeft geholpen om wat zelfverzekerder te zijn over mijn kunde en tarief is ‘geef nooit korting!’. Het komt zeker niet aanwaaien, het is hard werken, maar wat mij betreft is doen wat je het allerleukste vindt en de flexibiliteit die je ervoor terugkrijgt de moeite waard om het risico te nemen.

Zou jij als zzper durven werken?

Lees ook:
5 redenen om een samenwerking NIET aan te gaan
Geld sparen; op de bank of in een oude sok?
Ga ik nog zonder haarstuk de deur uit?

5 Reacties

 1. 24 november 2019 / 20:12

  Echt mooi om je dromen te volgen en ‘gewoon’ de stap te zetten. Het zou zonde zijn als je later spijt hebt van dat wat je niet gedaan hebt. Heel veel succes meid!
  Lees het laatste blogbericht van Daphne – verdraaidmooi – Beauty Pillow reviewMy Profile

 2. 24 november 2019 / 19:46

  Ik vind het zo goed dat je het gewoon probeert! Ook al is er niet iemand die ‘genoeg verdient zodat jij het kan proberen’, nee als t lukt doe je het helemaal zelf! Super goed šŸ™‚

 3. Natascha - Beautyopinie
  24 november 2019 / 19:33

  Wat tof van je zeg! Het is iets waar ik best wel eens over nadenk. Ik ben opgegroeid in een MKB gezin dus ik weet eigenlijk niet beter. En toch zou ik het zelf best spannend vinden! Vooral die eerste tijd, gaat het lopen?

 4. 24 november 2019 / 11:56

  Nee, op dit moment niet. Ik moet zeggen dat ik het ook wel gewoon leuk en fijn vind om vast werk te hebben. Met collega’s dus. Aan de andere kant is mijn blog het afgelopen jaar wel echt sterk gegroeid. Ik probeer dan ook om zes artikelen in de week te plaatsen en dat werpt qua bezoekersaantallen zeker zijn vruchten af. Wie weet in de toekomst, ik merk namelijk wel echt dat mijn passie ligt bij het creĆ«ren van content!
  Lees het laatste blogbericht van bychristiana – 6 Dingen die ik geleerd heb tijdens het opvoeden van onze pomeriaan pupMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.