Onvoldoende inkomen als zzper is toch wel een angst

onvoldoende inkomen als zzper

Sinds 1 oktober ben ik weer zelfstandig ondernemer en sinds 1 november ben ik volledig als zelfstandig ondernemer. Daarvoor was ik nog in loondienst, maar ik had ontslag genomen. Dit deed ik om me meer bij mijn vader te betrekken, weer te doen waar ik blij van word en meer flexibiliteit te hebben. Dit doe ik nu dus alweer een paar maanden bijna, maar hoe gaat het nu precies? Onvoldoende inkomen om je vaste lasten te betalen is toch ergens wel een angst.

Onvoldoende inkomen

Het is toch wel een soort van angst om onvoldoende inkomen te hebben. Ik heb dan wel geen relatie, geen kinderen, geen lease auto of koophuis, maar er wordt wel van me verwacht dat ik elke maand keurig mijn vaste lasten betaal. Logisch, dat moet iedereen. Het niet hebben van voldoende inkomen is toch wel een angst. Het is dan ook belangrijk om steeds weer op opdrachten te pitchen, een goed tarief voor jezelf te bepalen en vooral niet aan jezelf te twijfelen. Want wat doe je als je je huur niet kunt betalen? Of je gas, water en licht? Dat is zo’n vervelende gedachte. Ik moet zeggen dat onvoldoende nog steeds wel een beetje een angst is maar ik probeer wel mijn mindset te veranderen. Je wilt immers schulden voorkomen.

Het komt allemaal goed

Ondanks dat onvoldoende inkomen wel een angst is, is het veranderen van je mindset toch wel erg belangrijk denk ik. Als je steeds maar denkt dat het je niet gaat lukken en alleen maar beren op de weg ziet dan ga je dat naar mijn idee zelf ook geloven. Ik wil niet zeggen dat je als een of andere positiviteitsgoeroe door het leven moet gaan maar het helpt wel om er vertrouwen in te hebben en niet bang te zijn voor onvoldoende inkomen. Probeer natuurlijk wel hier en daar op je uitgaven te letten en wellicht moet je iets meer laten dan dat je voorheen wel kon doen. Dat is niet erg, maar weet dat het goed komt. Vaste lasten gaan nu eenmaal voor de wat luxere dingen.

Ik heb dit geschreven vanuit mijn eigen perspectief en hoe ik er zelf tegenaan kijk. Dit hoeft natuurlijk niet de manier te zijn die voor iedereen hetzelfde werkt. Een boek dat mij heeft geholpen om wat zelfverzekerder te zijn over mijn kunde en tarief is ‘geef nooit korting!’. Het komt zeker niet aanwaaien, het is hard werken, maar wat mij betreft is doen wat je het allerleukste vindt en de flexibiliteit die je ervoor terugkrijgt de moeite waard om het risico te nemen.

Zou jij als zzper durven werken?

Lees ook:
5 redenen om een samenwerking NIET aan te gaan
Geld sparen; op de bank of in een oude sok?
Ga ik nog zonder haarstuk de deur uit?

Volg:
Avatar for Mariska
Mariska

Leuk dat je het artikel hebt gelezen! Ik ben catmom van Snowy, Vriendje en Billy en bloggen is het leukste om te doen. Daarnaast ben ik tekstschrijver, content creator en virtual assistent.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook