Geld sparen; op de bank of in een oude sok?

geld sparen op de bank of in een oude sok?

We weten allemaal dat geld sparen niet altijd gemakkelijk is. En buiten dat moet je ook wel sterk in je schoenen staan om een lekker centje weg te zetten op je spaarrekening. Als ik uit eigen ervaring spreek is het voor mij nu makkelijker om te sparen dan een aantal maanden geleden. Ik ben recentelijk van baan gewisseld en gelukkig is mijn salaris daarbij ook omhoog gegaan. Een goed begin om mijn spaarrekening te gaan spekken. Maar zet je je spaargeld op je spaarrekening of bewaar je het in een oude sok onder je matras? Het blijft een interessant onderwerp.

Foto: Shutterstock/Worranan Junhom

Geld sparen, hoe doe jij dat?

Ik denk dat het belangrijk is om sowieso een goed idee te hebben wat er maandelijks binnenkomt en wat je betaalt aan vaste lasten. Op die manier heb je een goed beeld van wat er overblijft, welk bedrag je kunt gebruiken voor andere dingen en welk bedrag je wilt gaan sparen. Het is ook belangrijk om geen schulden te hebben omdat je daar ook een gedeelte aan moet afbetalen. Mijn ideeën zet ik op een rij. Dit zijn dingen die mij hebben geholpen om geld sparen naar een hoger niveau te tillen voor mezelf.

  1. Zorg ervoor dat je geen schuld hebt of als je die wel hebt, dat je die afbetaald en daarna begint met sparen. Als je schulden hebt wordt er vaak rente berekend en dat is zonde om te betalen. Die rente krijg je niet terug over je spaargeld.
  2. Mocht je wel schulden hebben kun je natuurlijk altijd een klein bedrag wegzetten. Al is het maar een tientje per maand bijvoorbeeld, je hebt dan toch al iets gespaard en zo kom je goed in de flow met het geld sparen.
  3. Investeer in Bitcoins of andere cryptomunten. Lees je echter wel goed in voor je hier aan begint. Als de woorden crypto wallet en crypto exchange je niets zeggen op dit moment is het belangrijk sowieso goed jezelf in te lezen. Dit kan bijvoorbeeld online op BesteBank.org, de meest complete Nederlandse gids en handleiding over bitcoins en het kopen van bitcoins.
  4. Koop zo min mogelijk via achteraf betalen op internet. Ik weet uit eigen ervaring dat het soms heel erg lastig is om je niet te laten verleiden, maar het is wel beter. Je betaalt vaak kosten voor achteraf betaling en de kosten krijg je later in de maand of de maand erna. Op die manier raak je het overzicht kwijt en ben je meer geld kwijt dan je denkt. Hierbij spreek ik (helaas) uit eigen ervaring.
  5. Mocht je rood kunnen staan op je bankrekening? Schaf dat af, ook hier betaal je namelijk veel rente over.

Hopelijk heb ik je goede tips kunnen geven over geld sparen. En nu ben ik benieuwd; hoe spaar jij je geld?

Lees ook:
Rimmel wonder’full brow review
Productiever worden op je werkplek, zo doe je dat
Op jezelf wonen de voor- en nadelen

Volg:
Avatar for Mariska
Mariska

Leuk dat je het artikel hebt gelezen! Ik ben catmom van Snowy, Vriendje en Billy en bloggen is het leukste om te doen. Daarnaast ben ik tekstschrijver, content creator en virtual assistent.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook