Op onze nieuwsbrief abonneren

Schrijven over de haar aandoening die ik heb (voor 95%) zeker heb

kale plek op mijn hoofd door haar aandoening

Niet zo heel erg lang geleden schreef ik over een kale plek op mijn hoofd. Ondertussen zijn we een paar maanden verder en een paar inzichten verder. Zo werd ik er ongeveer een maand geleden op gewezen door een iemand dat het wel eens Alopecia kon zijn. Nog nooit van gehoord op dat moment. En normaal zeggen mensen dat je beter niet kan Googlen maar ik deed dat wel… En direct zag ik herkenning van mijn probleem, een haar aandoening. Precies ook op de punten waar het bij mij ook begint met dunner worden en kaal worden.

Haar aandoening Alopecia

Bij mannen begint deze kaalheid bij de slapen en op de kruin en gaat meestal door tot er alleen een rand haar op het achterhoofd overblijft. Bij vrouwen komt alopecia androgenetica meestal tot uiting door een dunnere haarinplant, vaak dominant op de middellijn van het hoofd.

Alopecia androgenetica is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar wordt beschouwd als een verouderingsverschijnsel en is grotendeels erfelijk. Dat neemt niet weg dat het wel als een aandoening wordt ervaren, zeker voor (jonge) vrouwen bij wie de kaalheid goed zichtbaar is. Ook voor mannen bij wie de kaalheid al op jonge leeftijd inzet, kan dit heel belastend zijn en heeft het een grote invloed op de kwaliteit van leven. (bron: alopecia-vereniging.nl)

Spannend om over te bloggen

Ik moest er even over nadenken, maar ga het toch doen. Wie mij kent (en mijn blog leest) weet dat mijn haar heel dun is en het steeds dunner wordt. Ik heb alles geprobeerd van haar vitaminen, niet meer verven, minder wassen, minder warm douchen etc. maar het helpt niet. Ik werd gewezen door iemand ongeveer een maand geleden dat het wel eens Alopecia kon zijn, ook wel mannelijke kaalheid. Normaal moet je niet gaan Googlen, maar ik deed dat wel. En wat een herkenning! Inmiddels is het voor 95% dat dit het probleem is en mijn haar dus niet meer terugkomt of zeer dun waar ik weinig aan heb.

Daarbij kreeg ik een tip hoe ik er wél iets aan zou kunnen doen. Al een tijd (aantal jaar) ben ik heel erg onzeker over mijn dunne haar. Maar nu heb ik volgende week zaterdag een spannende en belangrijke afspraak bij een kapper die gespecialiseerd is in haarstukjes voor deze haar aandoening. Omdat ik mijn blog heb en ik nog steeds dankbaar ben dat iemand ‘zo brutaal is geweest’ om mij erop te wijzen wat het is/kan zijn, heb ik besloten erover te gaan bloggen op mijn blog. Ik hoop dat ik op die manier ook weer mensen kan helpen, want het schijnt er vaak voor te komen.

Ergens schaam ik me ervoor, maar ik kan er niks aan doen dat ik hier last van heb. En ja, ik wil wel een mooie bos met haar op mijn hoofd en geen kale en doorzichtige plekken waar je mijn hoofdhuis ziet.

Hopelijk kan ik door middel van mijn blogs er anderen mee helpen, maar ik vind het heel erg spannend. ?

Lees ook:
Huis opknappen en uitstelgedrag wat moet ik nog doen?
Eigenlijk zou ik met lijstjes moeten gaan leven, omdat..
H&M Peach Creamsicle

close

17 Reacties

 1. 6 augustus 2019 / 23:22

  Wat goed dat je hier over een artikel schrijft! Ik ben benieuwd hoe het bij de kapper gaat ­čÖé

 2. 5 augustus 2019 / 13:52

  Mooi dat je dit deelt. Hopelijk is er snel een oplossing en goed dat je je ervaringen hier beschrijft.

  • Mariska
   Auteur
   6 augustus 2019 / 19:57

   Dat hoop ik ook! Het resultaat laat ik hier natuurlijk zien.

 3. 5 augustus 2019 / 10:23

  Hopelijk is het ├ęcht dat en laat je je niet gek maken door Dokter Google. Ik ben in ieder geval blij voor je dat je weet wat het is. Je hoeft je er echt niet voor te schamen. Goed dat je erover gaat schrijven, want dit lijkt me inderdaad een probleem waarmee veel meisjes strugglen, maar waarover ze niet durven praten.

  • Mariska
   Auteur
   6 augustus 2019 / 19:57

   Nee, ik heb het juist van iemand die het zelf ook heeft. Die wees mij erop met mijn dunne plekken en liet het hare zien. Daardoor werden me ogen geopend en daarna ben ik pas gaan Googlen… Denk ik ook en daarom wil ik er ook over schrijven ­čÖé

 4. Anna Gerrie - beautyonthefarm.nl
  4 augustus 2019 / 21:50

  Wat goed dat je er over schrijft. Hopelijk helpen de haarstukjes je! Fijn dat er dan toch enigszins een oplossing is.

 5. 4 augustus 2019 / 18:32

  Heel goed dat je erover schrijft, juist omdat er zo’n taboe op rust. Denk dat veel vrouwen (waaronder yours truly) je dankbaar zullen zijn ?. Ik heb zelf last van haaruitval (al mijn halve leven denk ik) en mijn haar is ook op bepaalde plekken erg dun en ik voel me daar ook niet altijd prettig bij. Dus ben heel benieuwd hoe het je zal bevallen bij deze kapper en het resultaat (mocht je dat delen).
  Lees het laatste blogbericht van Deb – essie Gorge-ous geodes collectieMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   6 augustus 2019 / 19:56

   Dank je wel! Ja, uiteindelijk wil ik om het verhaal compleet te maken ook het resultaat laten zien als het zo ver komt. Ben erg benieuwd wat de opties zijn.

 6. 4 augustus 2019 / 17:52

  Vervelend dat je dit hebt, maar heel goed dat je erover verteld en straks je ervaring met het haarstukje. Want volgens mij hebben veel vrouwen daar last van en als je mensen tips daarover kan geven is het voor hen heel welkom. En niks om je voor te schamen, ook niet voor een haarstukje. Als ze het mooi en netjes kunnen zetten zie je er helemaal niks van, en ik weet zeker dat je er heel blij mee zal zijn! Half Hollywood en heel veel dames lopen met hair extensions en dergelijke rond, puur om hun haar voller of langer te laten lijken. Niks mis mee!

  • Mariska
   Auteur
   6 augustus 2019 / 19:55

   Ja het schijnt dat heel veel mensen hier last van hebben en nog meer mensen ook daadwerkelijk een pruik of haarstukje dragen. Tegenwoordig is het allemaal zo mooi dat het niet eens meer opvalt.

 7. 4 augustus 2019 / 17:37

  Heel vervelend meis. Snap best dat je daar onzeker van kan worden. Mijn haar is 2 jaar geleden verknipt en zelfs daarvoor heb ik al 2 jaar waives. Ik heb een super goede kapper en zij hebben hier ook een blog met tips over geschreven. Die voeg ik toe aan het website veld, in plaats van mijn eigen site. Wellicht kun je er iets mee.
  Lees het laatste blogbericht van Simone – DE OPLOSSING TEGEN KAALHEID EN STEEDS DUNNER WORDEND HAARMy Profile

  • Mariska
   Auteur
   6 augustus 2019 / 19:54

   Thanks voor de tip, ik ga het even lezen. En wat naar dat jouw haar verknipt is.. zit je ook niet op te wachten.

   • 13 augustus 2019 / 11:34

    Nee dat was niet leuk. Maar ach, er zijn ergere dingen. Dat groeit gelukkig wel weer aan. Hoop dat jij snel een fijne oplossing vindt!

    • Mariska
     Auteur
     13 augustus 2019 / 11:40

     Ja dat heb ik, en heb er al over geschreven! ­čÖé

 8. Sabrina
  4 augustus 2019 / 11:33

  Ben heel benieuwd hoe het je vergaat bij de kapper. Ik heb het inmiddels al 20 jaar, een pruik of haarstukje komt steeds dichterbij! Kan het al jaren niet meer camoufleren.

  • Mariska
   Auteur
   4 augustus 2019 / 12:35

   Bij mij begint het ook steeds meer op te vallen, vooral de zijkanten en bovenop. Er is dus een haarstukje voor.. zoek eens op t-parting ­čÖé

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.