Deze bijbaantjes heb jij ook gehad!

koelcellen

Laatst zat ik eens te denken welke bijbaantjes ik allemaal heb gehad vroeger. Eigenlijk werd het me wel al met de paplepel ingegoten vroeger. Zodra ik aan een bijbaantje kon beginnen (was geloof ik 12), dat ik dat dan ook moest doen. Ik moest de waarde van geld leren kennen en ook dat je moe(s)t werken voor je geld. Op dat moment vervloek je je ouders en vraag je je af wat hen bezielt dat ze jou aansporen om te gaan werken, maar geloof me, het is goed dat je ouders dat doen of hebben gedaan. Je leert inderdaad de waarde van geld en dat niet zomaar alles vanzelf gaat. Hieronder vertel ik je welke bijbaantjes ik heb gehad.

Foto: Shutterstock

De grote gele M

Dit was in 2003 als ik me niet vergis. Ik zat op de middelbare school en 2 klasgenootjes werkten bij de Mac Donalds. Eigenlijk zocht ik ook een bijbaantje en besloot daar te solliciteren. Kort daarna werd ik aangenomen en werkte ik achter de kassa, maakte ik het restaurant schoon en ik stond zelfs bij beide ramen bij de Mac Drive. Mensen keken me raar aan, maar wat heb ik daar met veel plezier gewerkt! Het werk is misschien niet het allerleukste, maar het was er echt heel erg gezellig. In de keuken staan was het meest gezellige omdat je constant met elkaar kon praten en grapjes uithalen, maar ook uit de vriescel de producten halen om alles weer bij te vullen. Ik weet nog dat we toen eens een zak M&M topping uit de koeling hadden gehaald en stiekem mee naar huis hadden genomen. Absoluut niet goed te keuren natuurlijk!

Op de markt

Ook heb ik nog op de markt gestaan en ik weet niet meer precies hoe oud ik was. Wel weet ik dat mijn ouders nog bij elkaar waren en we met zijn vijven nog bij elkaar woonden. Een buurman van ons handelde in antieke spullen en stond daar elke zondag mee op een markt, gewoon door het hele land heen. Hij vroeg of ik meewilde en hem wilde helpen met wat dingetjes en dan zou ik voor een dag helpen 50 gulden krijgen! Nou, daar zei ik geen nee tegen. Het was echt nog in de gulden tijd besef ik me nu. Koning te rijk voelde ik me als ik zondag weer thuis kwam van een dag helpen.

Krantenwijk en folders

Dit was een van m’n eerste echte baantjes. Ik ging folders rondbrengen. In die tijd had je nog niet van die pakketjes in plastic gewikkeld zoals nu. Nee, je moet zelf de folders in de huis aan huis krantjes vouwen, daarna alles in je fietstassen krijgen en vervolgens door weer en wind die krantjes wegbrengen. Als het mooi weer was ging het wel, maar zodra het herfst was en regende bijvoorbeeld.. bah! Heb het echt vaak vervloekt hoor. Maar als je het er eenmaal op hebt zitten voel je je wel een bikkel.

Schoonmaken in een bakkerij

Dit deed ik tussen m’n krantenwijk en het werken bij de Mac Donalds in, geloof ik. Via via kwam ik bij een bakkerij in het dorp terecht waar een schoonmaakbedrijf op zaterdag dan alle machines en koelcellen ging schoonmaken. Het is natuurlijk belangrijk dat alles goed schoon wordt gemaakt in verband met de hygiëne en het was dan ook een lange dag van 7:00 tot 16:00. Wat was ik gesloopt aan het einde van de dag zeg. Maar als je dan weer je loonstrookje kreeg en zag hoeveel je had verdiend was je weer helemaal in de wolken. Volgens mij verdiende ik tussen de 100 en 150 euro? Zoiets?

Lees ook:
In het Engels bloggen? Eh, no way!
Gedragen kleding? Niet weggooien, maar doe dit!
Bloggende Leeuw Desirée van Curvacious
32 uur werken; 1 hele dag vrij of 2 halve dagen?

Welke bijbaantjes heb jij gehad?

11 Reacties

 1. 10 december 2017 / 21:52

  Ik heb bij de Albert Heijn gewerkt als bijbaantje. Was best gezellig eigenlijk 😀

 2. Dana
  7 december 2017 / 15:04

  Leuk dat je die koelcellen hebt weten te verwerken in een totaal ander onderwerp! Eigenlijk heb ik geen van de bijbaantjes gehad, wel heb ik een aantal jaar in de intertoys gewerkt en nu voornamelijk als veldwerker voor een verkeersonderzoeksbureau en tentamensurveillant.

 3. 5 december 2017 / 22:28

  Ik heb geen van alle bijbaantjes gehad. Ik heb namelijk altijd in de bloemenkas gewerkt, totdat ik full time ging werken. 🙂
  Lees het laatste blogbericht van Lianne – Kruidnoot schuim rotsjesMy Profile

 4. 5 december 2017 / 19:19

  Ik heb slechts een van deze bijbaantjes gehad en dat was de folderwijk 🙂 Daarna ben ik begonnen met werken bij een bedrijf waar ik ook meteen zes jaar kon blijven hangen, namelijk als restaurantmedewerker in een verzorgingstehuis voor ouderen. Erg dankbaar werk, maar ik ben nog altijd het meest dankbaar dat dit zolang mijn bijbaantje heeft mogen zijn.

 5. 5 december 2017 / 19:06

  Ik heb eigenlijk maar één bijbaantje gehad vóór ik de fulltime baan begon waar ik nu nog steeds zit. Ik heb zes jaar bij de HEMA gewerkt en eigenlijk vond ik het nog écht leuk ook. Het was gewoon even wat anders dan school en daarnaast hadden we een super team wat natuurlijk ook wel meehelpt! Alhoewel, naast de HEMA en school heb ik ook nog een aantal jaren fanatiek opgepast, dus als je dat ook als bijbaantje kunt benoemen heb ik er toch ergens twee gehad:).
  Lees het laatste blogbericht van Fleur – Lifestyle | Als je iets tegen de wereld zou kunnen zeggen..My Profile

 6. Manon
  5 december 2017 / 16:38

  Ik heb alleen de krantenwijk gedaan en heb bij de Action gewerkt meer eigenlijk ook niet, pas na mijn mbo ben ik echt gaan werken.
  Lees het laatste blogbericht van Manon – Mijn planners voor het jaar 2018My Profile

 7. 5 december 2017 / 16:09

  Wat leuk zeg! Ik heb zelf een paar maand bij Action gewerkt als vakkenvuller en begon niet veel later mijn eigen bedrijf. Dat doe ik nu inmiddels een paar jaar full time (:
  Lees het laatste blogbericht van Kelly – Outfit | My favourite sweaterMy Profile

 8. 5 december 2017 / 15:51

  Geen van bovenstaande haha. Ik heb wel in een bakkerij gewerkt, maar gewoon achter de kassa. Ik heb van mijn 18e tot mijn 23e een goedbetaalde oppasbaan gehad en daarnaast altijd baantjes in de horeca. Dat vond ik toch wel het leukst!
  Lees het laatste blogbericht van Laura | I scream beauty – Labello Sparkle Limited Editions!My Profile

 9. Miranda
  5 december 2017 / 12:27

  Grappig die bij baantjes. Ik heb in een kantine gestaan van de voetbal, clubblad rondbrengen van de voetbal, oppassen op buur kinderen en op mijn 15de begonnen in een supermarkt en nu is het mijn ‘vaste’ baan waar ik ook nog wat andere dingetjes tussendoor had; schoonmaken en nu nog steeds flex werk in de kinderopvang/bso.

 10. 5 december 2017 / 12:08

  Alleen de krantenwijk en verder werkte ik in de vakanties in een fabriek die broodjes belegde voor tankstations en supermarkten!
  Lees het laatste blogbericht van Ricardo – Een jaar later.My Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.