32 uur werken; 1 hele dag vrij of 2 halve dagen?

32 uur werken; 1 hele dag vrij of 2 halve dagen?

Sinds 1 maart werk ik weer 32 uur op kantoor. Wens een nare gebeurtenis vorig jaar waar ik erg last van had, is toentertijd besloten dat ik minder kon gaan werken. Bijna een jaar lang heb ik maar 25 uur gewerkt en ik was er meer dan klaar voor om gewoon weer 32 uur te werken. Het duurde even voor het weer geregeld was maar sinds 1 maart doe ik dat dus. In het begin dat ik bij mijn huidige baan kwam werken was ik elke woensdag vrij. Dat vond ik heerlijk! 2 dagen werken, dag vrij en weer 2 dagen werken en daarna weekend. Nu mocht ik dat in principe weer, maar wilde ik nog wel 1 hele vrije dag? Ik heb er even over na moeten denken maar heb nu toch wel de ultieme oplossing als je het mij vraagt.

Lees ook: Minder werken? Hier liep ik tegenaan

32 uur werken – 1 hele vrijdag

Voorheen was ik dus altijd op de woensdag vrij. Daar keek ik altijd naar uit en wist dat ik op die dag dingen kon plannen als bijvoorbeeld de dokter, tandarts of gewoon lekker lui niets doen. Uitslapen kan ik niet zo goed. Wat ik wel erg lekker vind is dat als ik geen wekker hoef te zetten, lekker rustig aan kan opstaan, rustig kan douchen en vervolgens in mijn kloffie op de bank kan ploffen. Dat is dan ook wat ik vaak deed op mijn vrije dagen en eigenlijk is dat best zonde. Ik heb geen sport op een bepaalde dag, geen andere terugkomende afspraken en de dokter en tandarts is natuurlijk maar af en toe een keer. Een hele vrije dag vond ik dus best wel fijn, maar uiteindelijk brengt het me niets omdat ik zo goed als niks doe op zo’n dag. Ook ben ik afgestapt van de gedachten om ooit fulltime met mijn blog bezig te kunnen zijn. Ik weet zeker dat ik dan collega’s ga missen, naar buiten gaan ga ik missen en gewoon de interactie en het praatje wat ik op kantoor wel heb. Dus het werd tijd om na te denken wat ik dan wel wilde en in mijn hoofd was ik constant aan het puzzelen over hoe ik mijn week het beste (en natuurlijk het gunstigste voor mezelf 🙂 ) kon indelen.

32 uur werken – 2 halve dagen

Als je 1 vrije dag kunt hebben, dan kun je dat natuurlijk ook in 2 delen opsplitsen. Dan kun je er 2 halve dagen van maken en ook dat leek mij wel een idee op zich. Aangezien ik geen uitslaper ben, ik geen terugkerende afspraken heb op bepaalde dagen en als ik dan toch naar de dokter of tandarts moet dan kan ik dat wel op een middag of ochtend plannen dat ik vrij ben. Dan heb ik geen loze luie dag waarop ik over het algemeen toch niks doe. Dus oké, stel ik zou 2 halve dagen werken, welke dagen zouden dat dan worden? Geen dagen waaraan ik me perse moet gaan houden, dus keuze genoeg. En ineens had ik het. Wat nou als ik maandagochtend vrij neem en de vrijdagmiddag? Dan werk ik maandag van 13:00 tot 17:00 en op vrijdag van 8:30 tot 12:30. Dan heb ik dus een soort van lang weekend omdat ik ook op die maandagochtend gewoon rond een uur of 8:00 m’n bed uit ben. Nog een pluspunt is dat ik dus eigenlijk met gemak op zondag uit kan gaan, ergens anders kan slapen of een lang weekend weg kan plannen zolang ik maar op maandagmiddag op mijn werk ben. En mocht ik vrij moeten nemen dat kost me dat maar een halve dag en geen hele! En 4 uurtjes werken is zo voorbij..

Uiteindelijk heb ik gekozen om 2 halve dagen te werken in de week en dus 2 halve dagen vrij te zijn. Nu ben ik dus op maandagochtend vrij en op vrijdagmiddag. Eigenlijk heb ik dus elk weekend een lang weekend en dat idee bevalt me wel 🙂 Dit doe ik nu sinds 1 maart en vind het heel fijn om op deze manier mijn week in te kunnen delen. Mijn blog heeft wel op een iets lager pitje gestaan door drukte en andere privézaken, maar nu wil ik dat ook weer oppakken. Ik voel me er weer goed genoeg voor ook. Kan ik het evengoed heel mooi combineren en dit is voor mij een goede indeling van mijn week.

Lees ook:
Truien bestelling bij Wehkamp (+ 1e outfit foto’s ever!)
Onze vader is dement, hoe gaan we hier mee om?
Deze bijbaantjes heb jij ook gehad!
TIP: Prepaid creditcard

 

Wat zou jij het liefste doen? 2 halve dagen werken zoals ik of gewoon 1 hele vrije dag?

Mariska

Bedankt voor het bezoeken en lezen van het artikel en ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Met meest actief ben ik op Twitter, Instagram en Facebook!

16 reacties op “32 uur werken; 1 hele dag vrij of 2 halve dagen?

 1. Goed opgelost en fijn dat het zo ook geregeld kan worden op jouw werk. Zelf vind ik een hele dag vrij het lekkerste en haal ik het meeste uit die dag (heb altijd zat te doen en de dag is zo voorbij), 2 dagdelen zou me ook extra reistijd opleveren. Maar misschien woon jij wat dichter bij je werk.

 2. Slim bedacht, maar heb liever een hele dag vrij.
  Bij mijn vorige baan werkte ik 5 dagen van 4 uur en nu werk ik maandag van 12.30 tot 21.00, woensdag van 9.00 tot 17.00 en vrijdag van 9.00 tot 17.00. Ik ben er nog over aan het denken welke thuisstudie ik wil gaan doen, dus dan is het handiger om gewoon hele dagen vrij te hebben.

  1. Dat is zeker zo als je een thuisstudie wilt gaan doen. Dan heb je gewoon echt een hele dag die je eraan kunt besteden en hoef je niet constant op de tijd te letten.

 3. Ik werk ook 32 uur en werk 4 hele dagen (ma t/m do) en dan vrijdags vrij, vanaf begin zo gedaan en vindt het erg fijn om een lang weekend te hebben. Al moet ik toegeven dat ik jouw idee hierover ook erg goed bedacht vindt.

  1. De vrijdag vrij lijkt me ook heerlijk hoor, al ben ik dat inderdaad natuurlijk ook. Wat is uiteindelijk 4 uurtjes werken op 1 dag? Vliegt zo voorbij 🙂

 4. Op dit moment werk ik 32 uur en dan nog 1 dag school. Mijn opleiding duurt nog 1,5 jaar. Ik ben heel bij als ik die dag vrij in de week terug heb. Nu ik een burn out heb en daar herstellende van ben, vind ik het allemaal extra pittig.
  Voor mij is het nu aanvoelen of ik dit vol ga houden en anders mogelijk toch een stapje terug doen.
  Halve dagen komen eigenlijk niet voor op mijn werk. Dan zou ik wel van 32 uur naar 28 uur terug willen. Dan zou het 1 week 4 dagen en de andere week 3 dagen werken worden. Mogelijk dan bijv. na mijn opleiding weer 4 dagen of dit dan zou houden. Ik zou dan wel een woensdag of donderdag om de week vrij willen, dat breekt de week toch even doormidden.
  Eerst aanvoelen en dit idee in mijn achterhoofd houden.

  1. Ik zou zeker heel goed naar jezelf luisteren en goed nadenken en aanvoelen wat je zelf aankan. Zelf dacht ik ook altijd dat ik fulltime moest werken bijvoorbeeld, maar nu zou ik dat niet meer willen. Vrije tijd, tijd voor jezelf en je eigen dingen is ook heel erg belangrijk. Mijn vorige werkgever wilde mij niet parttime laten werken (werkte daar al 10 jaar fulltime) en heb daarom ook een andere baan gezocht.

   1. Groot gelijk, gelukkig heb je het nu op een manier dat het bij je past. Voor jezelf kiezen is zo belangrijk.
    Vorige week de knoop doorgehakt. Het bleef me te veel achtervolgen en het lukte me gewoon niet om die 4 dagen te werken en 1 dag school, ook al moet ik nog 1,5 jaar mijn opleiding volgen.
    De keus gemaakt om de ene week 3 dagen en de andere week 4 dagen te werken.
    Ik vond de stap te groot, ook qua salaris verhouding om 3 dagen te gaan werken. Nu zit ik er mooi tussenin en meer vrije tijd. Geeft gelijk een stuk meer rust.

 5. Ik verdeel mijn 32 uur ook op die manier. Ik werk 1 ochtend daarvan thuis, dat is ook heerlijk. Ik doe dan dingen waarbij ik niet gestoord wil worden en dat schiet lekker op.

 6. Wat een slimme oplossing inderdaad! Net als Hennie, zou ik ook altijd voor één hele dag vrij gaan, maar ik kan me er ook wel wat bij voorstellen dat die twee halve dagen (zeker rondom het weekend) heel fijn zijn. Ik werk zelf 36 uur (dat is op mijn werk fulltime) en ben daardoor 1x per twee weken op maandag vrij. Ik vind het zelf wel fijn om dan een hele dag te hebben. Vaak heb ik genoeg te doen op die dag en het scheelt me weer reistijd als ik een hele dag niet naar kantoor hoef 😉

 7. In eerste instantie zou ik voor een hele dag vrij gaan. Maar jouw oplossing is heel vindingrijk. Zo heb je een extra lang weekend. Pienter hoor! Ik werk fulltime, maar werk de vrijdag vanuit huis. En dat scheelt ook in hele vroege wekkers. Voor mij ideaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.