Ben je bang voor de tandarts of juist niet?

bang voor de tandarts

Zelf ben ik niet bang voor de tandarts maar ik kan me heel erg goed voorstellen dat sommige mensen dat wel zijn. De een kan bijvoorbeeld alles snoepen en heeft nooit een gaatje en de ander die kan alles tot in de puntjes verzorgen en heeft om de haverklap iets. Er zijn veel verschillende ‘problemen’ en ook ik heb die helaas gehad. Maar niet ik alleen, ook mijn zusje. Ben jij bang voor de tandarts of juist helemaal niet?

Foto: Shutterstock/evso

Ik ben niet bang voor de tandarts maar…

  1. het is geen pretje. Een bezoekje aan de tandarts vind ik niet eng maar het is ook niet iets waar ik om sta te springen. Ik ga er eigenlijk altijd wel vanuit dat ik iets heb wat verholpen moet worden. Of dat nu een gaatje is of een hele wortelkanaalbehandeling. Vooral dat laatste heb ik al een aantal keer gehad.
  2. de pijn. Altijd na een bezoek heb ik wel pijn. Ook al heb je geen gaatjes dan wordt soms het tandsteen weggehaald waarmee er met een haakje net onder je tandvlees wordt geschraapt. Dat is echt heel erg pijnlijk en vind ik echt erger dan iets met een verdoving.

Ik kan me heel goed voorstellen dat iemand bang voor de tandarts is, heel goed zelfs. Zelf heb ik al een aantal keer een wortelkanaalbehandeling gehad, zijn er gaatjes gevuld en zelfs kiezen getrokken. Hoe goed je je gebit ook verzorgd, er kunnen altijd dingen naar voren komen waar je zelf niets aan kunt doen. Hoe goed je het ook verzorgd een gaatje kan altijd ontstaan. En dat hoeft echt niet perse alleen door de hoeveelheid suiker te komen die je binnenkrijgt. Er zijn genoeg andere dingen waardoor je een gaatje kan krijgen.

Al jarenlang (sinds dat ik klein ben) zit ik bij dezelfde tandarts en dat bevalt me heel erg goed. Ik weet hoe deze beste man te werk gaat en weet wat ik kan verwachten. Op die manier sta je toch minder voor verrassingen als je er naartoe gaat. Eigenlijk wilde ik misschien overwegen om een nieuwe tandarts te zoeken zoals Tandarts Jordaan in Amsterdam omdat dit dichtbij Edam is waar ik nu woon.

Waar je ook niets aan kunt doen is als je bijvoorbeeld een ongeval hebt gehad. Mijn zusje heeft een aantal jaar geleden zo’n ongeval gehad waarbij ze flauw viel en haar 2 voortanden los zaten. Ze zit nu nog steeds in het traject om alles weer voor elkaar te krijgen en dat duurt echt al lang. En buiten dat is het natuurlijk ook enorm pijnlijk en een hinder omdat je met je voortanden alles afhapt. Dat kan zij nu niet. Dat is dus een typisch voorbeeld van een lang traject bij de tandarts terwijl je er zelf niet veel aan kunt doen. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld een bepaalde soort ziekte heb ik je tanden. Mijn vader heeft dit vroeger gehad en moest daardoor op hele jonge leeftijd een kunstgebit.

Bang voor de tandarts zijn is niet niks!

Ben jij bang voor de tandarts?

Lees ook:
TV abonnement opgezegd, hoe wat waarom?
Goede voornemens en waarom ik daar niet aan doe
Roze vilten letterboard van Action met 120 letters & cijfers
32 uur werken; 1 hele dag vrij of 2 halve dagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *